Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Απειλές ΔΝΤ: Aναδιάρθρωση του χρέους, αλλιώς αποχωρούμε από την Ελλάδα

Απειλές ΔΝΤ: Aναδιάρθρωση του χρέους, αλλιώς αποχωρούμε από την Ελλάδα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δημόσιο Χρέος, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ελληνικό Χρέος, Πολ Τόμσεν,

Την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ζητάει το ΔΝΤ με σκοπό την τελική διαγραφή σημαντικού μέρους του χρέους ζητάει ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα έχει ξεφύγει πολύ από την πορεία του προγράμματος διάσωσης ενώ απειλεί με αποχώρηση από την Ελλάδα αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα με τους Financial Times που επικαλούνται δύο αξιωματούχους που ήταν παρόντες στη συνεδρίαση του Eurogroup, ο κ. Τόμσεν είπε ότι σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία που έλαβε το ΔΝΤ από την Αθήνα, η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει πρωτογενές έλλειμμα ύψους μέχρι και 1,5% του ΑΕΠ το 2015.

Εφόσον επαληθευτεί η πρόβλεψη του ΔΝΤ η ύπαρξη σημαντικού πρωτογενούς ελλείμματος θα αυξήσει την αναλογία του ελληνικού χρέους προς το ΑΕΠ.

Το γεγονός αυτό είτε θα αναγκάσει την Αθήνα να λάβει νέα δρακόντεια μέτρα λιτότητας είτε τους εταίρους της Ευρωζώνης να αποδεχθούν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους σύμφωνα με το ΔΝΤ. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο κ. Τόμσεν ανέφερε συγκεκριμένα την ύπαρξη ανάγκης για αναδιάρθρωση χρέους στο άτυπο Eurogroup στη Ρίγα.

Το πρωτογενές έλλειμμα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα σήμαινε ότι αυξάνεται το μέγεθος ενός πιθανού τρίτου πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα, που οι περισσότεροι αξιωματούχοι θεωρούν αναγκαίο, και το οποίο ορισμένοι προσδιορίζουν στα 30 με 50 δισ. ευρώ, ποσό που όμως φαίνεται πως θα αυξηθεί αν τα στοιχεία που επικαλείται το ΔΝΤ επαληθευτούν.

Σχετικά άρθρα