Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Καμπάνα σχεδόν επτά δισ. ευρώ στο Σόρος για φοροαποφυγή

Καμπάνα σχεδόν επτά δισ. ευρώ στο Σόρος για φοροαποφυγή
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Bloomberg, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Τζορτζ Σόρος, Φορολογία,

Ένα “τερατώδη” φόρο είναι πολύ πιθανό να κληθεί να πληρώσει ο Τζορτζ Σόρος αφού σύμφωνα με σχετικό άρθρο του Bloomberg μεγάλο ποσοστό της αμύθητης περιουσίας του οφείλεται στο γεγονός ότι επένδυε σε φορολογικούς παραδείσους τους φόρους που έπρεπε να καταβάλει στο αμερικανικό κράτος.

Η περιουσία του Τζορτζ Σόρος υπολογίζεται σχεδόν σε 30 δισεκατομμύρια δολάρια, δίνοντάς του την 23η θέση στη λίστα δισεκατομμυριούχων του

Σχεδόν τα μισά, όμως, προέρχονται από αναβαλλόμενους φόρους, η καταβολή των οποίων «αναβάλλονταν» επί δεκαετίες.

Όπως σημειώνεται στο άρθρο, ο Τζορτζ Σόρος αρέσκεται να λέει ότι οι πλούσιοι θα πρέπει να πληρώνουν περισσότερους φόρους. Ένα μεγάλο κομμάτι του πλούτου του, όμως, προέρχεται από την καθυστέρηση στην καταβολή τους.

Την ώρα που καθιερωνόταν ως ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στον κόσμο, ο 84χρονος δισεκατομμυριούχος χρησιμοποιούσε ένα «παραθυράκι» του νόμου, το οποίο του επέτρεπε να αναβάλλει τη φορολόγηση σε αμοιβές από πελάτες του και τις οποίες επανεπένδυε στο fund του, που συνέχιζε να μεγαλώνει αφορολόγητο.

Στο τέλος του 2013, ο Σόρος -μέσω του Soros Fund Management- είχε συσσωρεύσει 13,3 δισεκατομμύρια δολάρια κάνοντας χρήση της αναβαλλόμενης φορολόγησης.

«Ο Τζορτζ Σόρος ξεκίνησε το 1973 αυτό που θα εξελισσόταν στο «Quantum Endowment Fund» με έδρα τις τότε ολλανδικές Αντίλλες, διαθέτοντας 12 εκατ. δολάρια από κυρίως Ευρωπαίους επενδυτές. Αμέσως, άρχισε να επανεπενδύει σχεδόν το σύνολο του μεριδίου του από τα κέρδη των πελατών.

Όταν ίδρυσε το fund, η αμερικανική νομοθεσία δεν εμπόδιζε τους διαχειριστές κεφαλαίων να καθυστερούν την αποδοχή των αμοιβών από τους πελάτες και να αφήνουν τα χρήματα στα funds, για να αυξάνονται αφορολόγητα.

Ωστόσο, αυτό δεν αποτελούσε λύση για τα funds με έδρα τις ΗΠΑ, καθώς αν οι διαχειριστές δεν έπαιρναν την αμοιβή τους, το ποσό δεν μπορούσε να εκπέσει από το φορολογητέο εισόδημα των πελατών τους».

Έτσι, άρχισε να γιγαντώνεται το σύστημα της φοροαποφυγής μέσω offshore εταιρειών. Το φαινόμενο αυτό πήγε να αντιμετωπίσει ο νόμος του αμερικανικού Κογκρέσου το 2008, εξαιρούσε όμως τις εταιρείες με έδρα εκτός ΗΠΑ, οι οποίες υπάγονταν σε τοπική φορολογία.

Μία εβδομάδα πριν ψηφιστεί το νομοσχέδιο, ο Τζορτζ Σόρος εξαγόρασε μία νέα εταιρεία στην Ιρλανδία, στην οποία μετέφερε από το Quantum Endowment, τα τεράστια ποσά από αναβαλλόμενους φόρους.

Σχετικά άρθρα