Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Θετικό κλίμα στο Brussels Group αλλά ακόμα δεν υπάρχει συμφωνία

Θετικό κλίμα στο Brussels Group αλλά ακόμα δεν υπάρχει συμφωνία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Brussels Group, Αλέξης Τσίπρας, Βρυξέλλες, Γιάνης Βαρουφάκης, Ελληνική Κυβέρνηση, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Υπουργικό Συμβούλιο, Φορολογία, ΦΠΑ - Φόρος Προστιθέμενης Αξίας,

Συνεδριάζει στις Βρυξέλλες το Brussels Group με τη συμμετοχή της επταμελούς ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης υπό τον πρόεδρο του ΣΟΕ Γ. Χουλιαράκη. Στην ελληνική αποστολή συμμετέχουν τρεις συνεργάτες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ένας του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, ένας του συντονιστή της διαπραγμάτευσης και αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Ευκ. Τσακαλώτου και ένας του υπουργού Οικονομίας Γ. Σταθάκη, όπως αναφέρει η naftemporiki.gr.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κτήριο της ελληνικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες βρίσκονται και τα μέλη των τεχνικών κλιμακίων προκειμένου η διασταύρωση των στοιχείων να γίνεται άμεσα και να μην υπάρξουν καθυστερήσεις, ενώ κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι δεν αποκλείεται η Αθήνα να υποβάλει αίτημα για έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, ακόμη και την προσεχή Δευτέρα και σε περίπτωση που υπάρξει μια πρώτη σύμπτωση απόψεων ο πρωθυπουργός από την Κυριακή θα αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους ομολόγους του.

Στις 17.00 στη Βουλή συνεδριάζει και το υπουργικό συμβούλιο. Αν και αρχικώς κυβερνητικές πηγές ενημέρωναν ότι στη συνεδρίαση θα γίνει μια «ενημέρωση του Υπουργικού Συμβουλίου για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες (εισήγηση Πρωθυπουργού)», λίγη ώρα μετά οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο «θα υπάρξει ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη ενδιάμεσης συμφωνίας, θα επιβεβαιωθούν οι “κόκκινες γραμμές”, θα συζητηθούν τα νομοσχέδια για την Παιδεία και τον Αθλητισμό, ενώ θα υπάρξει ενημέρωση και για τις τηλεοπτικές άδειες».

Ειδικότερα για τις κόκκινες γραμμές, η κυβέρνηση επιμένει πως παραμένουν στα εργασιακά, στη μείωση μισθών και συντάξεων, στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και στην αύξηση του ΦΠΑ. Σε περίπτωση που η πλευρά των δανειστών επιμείνει τότε το δημοψήφισμα, όπως είπε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, είναι μία λύση.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, σε συνομιλία του σήμερα με δημοσιογράφους στη Βουλή, δήλωσε ότι θέματα όπως η μείωση συντάξεις, αλλά και στο άνοιγμα του ασφαλιστικού θα συζητηθούν στη μεγάλη συμφωνία του προσεχούς Ιουνίου, ενώ απέρριψε τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μπει φόρος στα υπερπολυτελή καταλύματα.
Μάλιστα ο κ. Βαρουφάκης εκτίμησε ότι οι διαπραγματεύσεις θα εξομαλύνουν την κατάσταση και μετά τον ερχόμενο Ιούνιο η Ελλάδα θα ξαναβγεί στις αγορές αλλά και θα ξαναρχίσει να εκδίδει ομόλογα.

Την ίδια ώρα, κοινοτική πηγή διαψεύδει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg για συμφωνία μέχρι την Κυριακή, λέγοντας ότι παρά το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν στις 12:30 το μεσημέρι διεξάγονται σε εποικοδομητικό κλίμα, δεν υπάρχει καταληκτική ημερομηνία για συμφωνία και ότι ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων θα διαρκέσει ανελλιπώς μέχρι την Κυριακή με στόχο να γίνει μία «καταμέτρηση της προόδου» και να αποφασισθεί η μετέπειτα πορεία.
Το βελτιωμένο κλίμα στις στις διαπραγματεύσεις επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, σημειώνοντας πως η Επιτροπή «αναμένει να δει πρόοδο, καθώς φαίνεται πως οι νέοι συσχετισμοί μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Θεσμών μπορούν να αποδώσουν αποτελέσματα».

Σχετικά άρθρα