Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σταθάκης: Δεν θα πάρει τα αποθεματικά των Περιφερειών το Δημόσιο

Σταθάκης: Δεν θα πάρει τα αποθεματικά των Περιφερειών το Δημόσιο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γιώργος Σταθάκης, ΕΣΠΑ, Τοπική Αυτοδιοίκηση,

Δεν θα πάρει το Δημόσιο τα αποθεματικά των Περιφερειών από το ΕΣΠΑ , ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης .

Μετά τη συνάντηση που είχε την Παρασκευή με το Προεδρείο της ΕΝΠΕ , ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, δήλωσε κατηγορηματικά ότι:

– Δεν τέθηκε ποτέ θέμα μεταφοράς πόρων ή διαθεσίμων από τις περιφέρειες σε άλλα προγράμματα του ΕΣΠΑ ή, πολύ περισσότερο, σε δαπάνες πέραν του ΕΣΠΑ. Μετά τη σημερινή συζήτηση, η επίμαχη εγκύκλιος, που επικαλείται η ανακοίνωση του Προεδρείου της ΕΝΠΕ, δεν χρειάζεται καμιά επιπρόσθετη διευκρίνιση. Εάν κάποια Υπηρεσία κρίνει κάτι τέτοιο αναγκαίο, αυτό θα διευκρινιστεί σε υπηρεσιακό επίπεδο.

-Κατά τη μεταβατική περίοδο, η οποία περιλαμβάνει το κλείσιμο του ΕΣΠΑ και την έναρξη του ΣΕΣ, το Υπουργείο επιδιώκει, στο μέγιστο δυνατό βαθμό και με πλήρη διαφάνεια, να διασφαλίσει την υλοποίηση των έργων. Διαδικασία για την οποία το ίδιο είναι υπεύθυνο. Η εξυγίανση του ΕΣΠΑ, που είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Υπουργείου, γίνεται προφανώς σε πλήρη διάλογο με τους Περιφερειάρχες και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Η κατηγορηματική αυτή δήλωση του υπουργού έγινε με αφορμή την ανησυχία των Περιφερειαρχών σχετικά με την από 2/4/15 απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Επενδύσεων – ΕΣΠΑ σύμφωνα με την οποία θα έπρεπε μέχρι σήμερα, 3/4/15, να προχωρήσουν οι Περιφέρειες της χώρας σε ανάκληση κατανομής των πόρων των συγχρηματοδοτούμενων έργων τους που δεν παρουσιάζουν βεβαιότητα άμεσης εκταμίευσης με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι σε αντίθετη περίπτωση οι συγκεκριμένοι πόροι θα αναζητηθούν αυτόματα στις 19/4/15.

Το θέμα αυτό αποτέλεσε το κεντρικό θέμα στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ της ΕΝ.Π.Ε. και του Υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού, κ. Γεωργίου Σταθάκη.

Την έντονη αντίθεσή τους εξέφρασαν οι Περιφερειάρχες της χώρας για την παραπάνω απόφαση που θα οδηγούσε σε υποβάθμιση τον Περιφερειακό θεσμό στην ουσιαστικότερη αρμοδιότητά του, αυτής της διαχείρισης του ΕΣΠΑ και ζήτησαν από τον κ. Υπουργό την άμεση ανάκληση της. Επιπλέον, τυχόν εφαρμογή της ανωτέρω απόφασης θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια σε νέο γραφειοκρατικό κυκεώνα την διαδικασία εκτέλεσης των συγχρηματοδοτούμενων έργων και θα έθετε σε άμεσο κίνδυνο την υλοποίηση αυτών.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τη δέσμευση του Υπουργείου για την έκδοση και αποστολή νέας διευκρινιστικής απόφασης που θα ξεκαθαρίζει την διατήρηση του υφιστάμενου κανονιστικού πλαισίου.

Το Δ.Σ. της ΕΝ.Π.Ε, με την ολοκλήρωση της σύσκεψης στο Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού, συνήλθε σε συνεδρίαση στα γραφεία της, στην οποία κατέληξε στις παρακάτω αποφάσεις:

1) Θεωρεί θετική εξέλιξη την δέσμευση για έκδοση νέας διευκρινιστικής απόφασης

2) Παγώνει την ανάκληση των κατανομών των συγχρηματοδοτούμενων έργων

3) Δεσμεύεται να συνδράμει με όλες τις δυνάμεις της στην έγκαιρη και αποτελεσματική υλοποίηση των έργων και απορρόφηση των σχετικών πόρων

4) Σεβόμενη την αυτοτέλεια του Περιφερειακού θεσμού, δηλώνουμε τη βούλησή μας να συνεργαστούμε με το Υπουργείο για να κερδίσουμε το μέλλον του τόπου μας.

Σχετικά άρθρα