Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δείτε πώς μένει εκτός ΕΝΦΙΑ η μισή Ελλάδα

Δείτε πώς μένει εκτός ΕΝΦΙΑ η μισή Ελλάδα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ακίνητα, Αφορολόγητο Όριο, ΕΝΦΙΑ, Φορολογία, Φορολογία Ακινήτων,

Μεγάλες αλλαγές στη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας φέρνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης που δρομολογεί την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και την υιοθέτηση Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.

Οι μεγάλες αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων έρχονται από το ατομικό αφορολόγητο όριο που φέρεται να εξετάζει το οικονομικό επιτελείο, καθώς αφορά σχεδόν τη μισή Ελλάδα. Στο σενάριο του ατομικού αφορολόγητου ορίου αναφέρθηκε και η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη.

Με τη θέσπιση του ατομικού αφορολόγητου πιθανότατα στις 50.000 ευρώ σημαίνει πως δεν θα πληρώσουν φόρο 2.780.000 ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι είχαν πληρώσει ΕΝΦΙΑ τα προηγούμενα χρόνια.

Με βάση μάλιστα το γεγονός ότι το αφορολόγητο των 50.000 ευρώ είναι ατομικό πολλοί θα είναι εκείνοι που θα απαλλαγούν από τον φόρο ακινήτων για περιουσία ως και 100.000 ευρώ, δηλαδή ο αριθμός εκείνων που μπορούν να απαλλαγούν αυξάνεται ακόμη περισσότερο.

Το μεγάλο ερώτημα που μένει είναι τι θα συμβεί με εκείνους που έχουν ατομική ακίνητη περιουσία άνω των 50.000 ευρώ.

Από το κυβερνητικό επιτελείο διαβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται να θιγεί η μεσαία περιουσία και ειδικά η πρώτη κατοικία ωστόσο είναι περισσότεροι από 2.500.000 εκατομμύρια οι ιδιοκτήτες με περιουσία άνω των 50.000 ευρώ.

Το 2014 η κυβέρνηση εφασφάλισε έσοδα 2,65 δισ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ με στοίχημα πλέον για το νέο φόρο τα ισοδύναμα μέτρα, καθώς συρρικνώνεται κατά πολύ η φορολογική βάση.

Πάντως, οι αλλαγές αναμένονται μέσα στους επόμενους μήνες καθώς ως τότε θα πρέπει να έχει καθοριστεί το ποιο θα είναι το ισοδύναμο μέτρο που μαζί με τον φόρο στα ακίνητα θα φέρει στα κρατικά ταμεία το ποσό των 2,7 δισ. που έφερνε ο ΕΝΦΙΑ.

Σχετικά άρθρα