Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αυτή είναι η μικρή ΔΕΗ που θα πουληθεί – Δίνουν το 30% των πελατών

Αυτή είναι η μικρή ΔΕΗ που θα πουληθεί – Δίνουν το 30% των πελατών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αποκρατικοποιήσεις, ΔΕΗ,

Πελατολόγιο που αντιστοιχεί στο 30% της ηλεκτρικής ενέργειας που πουλά η ΔΕΗ, είναι η «προίκα» της μικρής ΔΕΗ που θα σχηματιστεί για να πουληθεί στη συνέχεια σε ιδιώτες.

Σύμφωνα με το κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα του ΥΠΕΚΑ, οι μονάδες που θα μεταβιβαστούν στη νέα υπό ίδρυση εταιρεία, είναι οι εξής:

Λιγνιτικές.

– ΑΗΣ Αμυνταίου 1,2 600 μεγαβάτ

– ΑΗΣ Μελίτης 1, 330 μεγαβάτ

– Άδεια ηλεκτροπαραγωγής για τον σταθμό παραγωγής Μελίτη ΙΙ, ισχύος 450 μεγαβάτ

Υδροηλεκτρικές

– Πλατανόβρυση, 116 μεγαβάτ
– Θησαυρός 384 μεγαβάτ
– Άγρας 50 μεγαβάτ
– Εδεσσαίος 19 μεγαβάτ Πουρνάρι 1,2 334 μεγαβάτ

Φυσικού αερίου
– Κομοτηνής 485 μεγαβάτ.

Για τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων, η ΔΕΗ θα εισφέρει επίσης στη νέα εταιρεία τα δικαιώματά της στα παρακάτω ορυχεία:

– Αμυνταίου συμπεριλαμβανόμενου του ορυχείου Λακκιάς
· Κλειδιού
· Λόφων Μελίτης
– Κομνηνών Ι & ΙΙ
– Βεύης

Μεταβίβαση πελατολόγιου

Για τη μεταβίβαση του πελατολόγιου της ΔΕΗ στη νέα εταιρεία, δεν θα απαιτείται η συγκατάθεση των πελατών της. Ωστόσο οι τελευταίοι θα μπορούν, εφόσον θέλουν, να αποδεσμευτούν από τη νέα εταιρεία, με την παρέλευση τετραμήνου από την ολοκλήρωση της απόσχισης της «μικρής» από τη «μεγάλη» ΔΕΗ, ενώ για έξη μήνες η τελευταία θα απέχει από επιθετικές εμπορικές πολιτικές για την προσέλκυση των πρώην πελατών της.

Ειδικά πάντως για τους πελάτες στην υψηλή και μέση τάση, ο αριθμός των οποίων είναι μικρός, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι δύο εταιρείες («μικρή» και μεγάλη ΔΕΗ τους αναλαμβάνουν κατά το ποσοστό της πωλούμενης ενέργειας που αντιστοιχεί στην κάθε μία.

Η διαδικασία ιδιωτικοποίησης

Η δημιουργία της ΔΕΗ γίνεται με σκοπό την ανάπτυξη του ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Η προμήθεια (πώληση σε τελικούς καταναλωτές) σήμερα μονοπωλείται σε ποσοστό 97,5% από τη ΔΕΗ. Στην παραγωγή η ΔΕΗ συμμετέχει με περίπου 70%. Ωστόσο έχει πλήρη αποκλειστικότητα στην εκμετάλλευση των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων, οι οποίες προσφέρουν και την πλέον φθηνή ενέργεια. Έτσι είναι αδύνατο οι ανεξάρτητες μονάδες που χρησιμοποιούν ως καύσιμο αποκλειστικά το φυσικό αέριο να την ανταγωνιστούν.

Η διαδικασία που προβλέπει το νομοσχέδιο, είναι να δημιουργηθεί νέα εταιρεία 100% θυγατρική της ΔΕΗ, στην οποία θα εισφερθούν τα παραπάνω περιουσιακά στοιχεία (μονάδες, πελατολόγιο) με απόφαση γενικής συνέλευσης.
Στη συνέχεια η νέα εταιρεία θα διατεθεί προς πώληση με τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού, ενώ το τίμημα θα εισπράξει η ΔΕΗ.

Η προοπτική μεταβίβασης σε άλλη εταιρεία των περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ, συναντά τις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων και συνταξιούχων της ΔΕΗ, όπως και της αντιπολίτευσης. Ωστόσο και με δεδομένο ότι αποτελεί και μνημονιακή υποχρέωση, η Κυβέρνηση προχωρά στη διαδικασία, αν και είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει προσβολή των αποφάσεων στα Διοικητικά Δικαστήρια, κάτι που θα γίνει και στην περίπτωση του ΑΔΜΗΕ.

Αναφορικά με το επιχειρηματικό ενδιαφέρον για τη μικρή ΔΕΗ, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις άμεσα ενδιαφερόμενοι είναι όλοι οι ανεξάρτητοι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας (όμιλοι Μυτιληναίου, ΤΕΡΝΑ, Elpedison, ΕΛΛΑΚΤΩΡ), αλλά και οι μεγάλοι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας όπως το Αλουμίνιο, Χαλυβουργίες κλπ).

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ

«ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΑΣ ΚΑΘΕΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ»

Άρθρο 1
Εισφορά περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ ΑΕ σε νέα εταιρία ηλεκτρισμού

1. Προς το σκοπό απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, δια του παρόντος νόμου και υπό τους όρους που τίθενται σε αυτόν, προβλέπεται η δημιουργία νέας, καθετοποιημένης εξ απόψεως στοιχείων ενεργητικού, παθητικού, ανθρωπίνου δυναμικού και πελατειακής βάσεως ανώνυμη εταιρία ηλεκτρισμού. Η δραστηριότητα της νέας εταιρίας εκτείνεται σε όλους τους κλάδους της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, όπως ενδεικτικώς, στους κλάδους παραγωγής, προμήθειας και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας.
2. Η περιουσία της νέας εταιρίας θα δημιουργηθεί από την ΔΕΗ Α.Ε. με εισφορά στη νέα εταιρία ποσοστού που προσεγγίζει το 30% του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ Α.Ε. και της πελατειακής της βάσεως. O συνδυασμός παραγωγικού μίγματος και πελατειακής βάσης της νέας εταιρίας θα απεικονίζει αναλογικώς κατά το ανωτέρω ποσοστό τον αντίστοιχο συνδυασμό παραγωγικού μίγματος και πελατειακής βάσης στην ΔΕΗ Α.Ε.
3. Στη νέα εταιρία εισφέρονται υπό τους όρους του παρόντος νόμου τα εξής στοιχεία του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ Α.Ε.:
(α) οι κάτωθι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο λιγνίτη:
(i) η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ΑΗΣ Αμύνταιο Ι & ΙΙ, ισχύος 600MW
(ii) η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ΑΗΣ Μελίτη Ι, ισχύoς 330MW
(β) άδεια ηλεκτροπαραγωγής για τον σταθμό παραγωγής Μελίτη ΙΙ, ισχύος 450 MW
(γ) τα πάσης φύσεως δικαιώματα ΔΕΗ Α.Ε επί των παρακάτω λιγνιτικών παραχωρήσεων, τα οποία με βάση τα διαθέσιμα αποθέματα εξασφαλίζουν παροχή καυσίμου για τη μακρόχρονη λειτουργία των παραπάνω λιγνιτικών μονάδων, ήτοι:
(i) του ορυχείου Αμυνταίου συμπεριλαμβανόμενου του ορυχείου Λακκιάς
(ii) του ορυχείου Κλειδιού
(iii) του ορυχείου Λόφων Μελίτης
(iv) των ορυχείων Κομνηνών Ι & ΙΙ
(v) του ορυχείου Βεύη
(δ) οι κάτωθι υδροηλεκτρικές μονάδες:
(i) η μονάδα παραγωγής ΥΗΣ Πλατανόβρυση, ισχύος 116 MW
(ii) η μονάδα παραγωγής ΥΗΣ Θησαυρού, ισχύος 384 MW
(iii) η μονάδα παραγωγής ΥΗΣ Άγρας, ισχύος 50 MW
(iv) η μονάδα παραγωγής ΥΗΣ Εδεσσαίος, ισχύος 19 MW
(v) η μονάδα παραγωγής ΥΗΣ Πουρνάρι Ι και ΙΙ, συνολικής ισχύος 334 MW
(ε) η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο ΑΗΣ Κομοτηνής, ισχύος 485 MW.
4. Τα επιμέρους στοιχεία ενεργητικού και παθητικού των μονάδων του παραγωγικού δυναμικού που αναφέρονται στην παράγραφο 3 του παρόντος άρθρου, θα περιγραφούν αναλυτικά στη σύμβαση απόσχισης που προβλέπεται στο άρθρο 3 του παρόντος νόμου. Για το σκοπό της εφαρμογής του παρόντος νόμου, τo σύνολο των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού που περιγράφονται στη σύμβαση απόσχισης και στη λογιστική κατάσταση της απόσχισης, συμπεριλαμβανομένων των συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος και των συμβάσεων εργασίας που αναφέρονται στην ανωτέρω σύμβαση και στη λογιστική κατάσταση της απόσχισης, λογίζονται ως αυτοτελής επιχειρησιακός κλάδος της ΔΕΗ Α.Ε..

Άρθρο 2
Διαδικασία εισφοράς των περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ Α.Ε.

1. Τα περιουσιακά στοιχεία του αναφερόμενου στην παράγραφο 4 του άρθρου 1 κλάδου εισφέρονται κατά το στάδιο της ιδρύσεως της νέας εταιρίας ή, εφόσον η νέα εταιρία είναι ήδη υφιστάμενη, στο πλαίσιο αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου, μη ισχυουσών ούτε αναλογικώς των προβλεπόμενων στην περίπτωση ε’ της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του ν. 2166/1993. Ομοίως, μη ισχυουσών ούτε αναλογικώς των προβλεπομένων στο άρθρο 1 παράγραφος 2 του ν. 2166/1993 και για τους σκοπούς εφαρμογής του παρόντος νόμου, δεν απαιτείται όπως η νέα εταιρεία τηρεί βιβλία τρίτης (Γ’) κατηγορίας του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων π.δ. 186/1992 ή όπως έχει συντάξει τουλάχιστον έναν ισολογισμό για δωδεκάμηνο ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
2. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ ΑΕ καταρτίζει σχέδιο σύμβασης απόσχισης, κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 3 του παρόντος νόμου, στο οποίο περιγράφονται τα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού του κλάδου. Το σχέδιο της σύμβασης απόσχισης υποβάλλεται σε δημοσιότητα σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 5 του παρόντος νόμου. Η Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ ΑΕ και της νέας εταιρίας είναι αρμόδιες, κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 6 του παρόντος νόμου για την έγκριση του σχεδίου της σύμβασης απόσχισης.
3. Η μεταβίβαση των εισφερόμενων περιουσιακών στοιχείων της παραγράφου 3 του άρθρου 1 πραγματοποιείται με καθολική διαδοχή, κατά τα προβλεπόμενα στα άρθρα 8 και 9 του παρόντος νόμου, κατά παρέκκλιση οιασδήποτε άλλης διάταξης. Ως αντάλλαγμα για τον εισφερόμενο κλάδο, η ΔΕΗ Α.Ε. θα λάβει το σύνολο των μετοχών εκδόσεως της νέας εταιρίας, η αξία των οποίων θα είναι ίση προς την αξία της καθαρής θέσης του εισφερόμενου κλάδου. Τo μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρίας μπορεί να μεταβληθεί και μετά το χρόνο σύνταξης του ισολογισμού της απόσχισης και μέχρι την ολοκλήρωση αυτής, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 7 του παρόντος νόμου.
4. Η ΔΕΗ Α.Ε. θα μεταβιβάσει το σύνολο των μετοχών εκδόσεως της νέας εταιρίας, των οποίων είναι δικαιούχος, σε ενδιαφερόμενα για την απόκτηση τους πρόσωπα, τα οποία θα αναδειχθούν στο πλαίσιο ανοικτού, διεθνούς, πλειοδοτικού διαγωνισμού.
5. Εφόσον στον παρόντα νόμο δεν ορίζεται διαφορετικά, ισχύουν σε σχέση με την απόσχιση του αναφερόμενου στην παράγραφο 4 κλάδου αναλογικώς οι διατάξεις των άρθρων 1 έως 5 του ν. 2166/1993.

Άρθρο 3
Περιεχόμενο της σύμβασης απόσχισης

1. Με πρωτοβουλία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ Α.Ε. καταρτίζεται εγγράφως σχέδιο σύμβασης απόσχισης, στο οποίο προσδιορίζονται κατ’ ελάχιστον τα ακόλουθα:
(α) η μορφή, η επωνυμία και η έδρα της ΔΕΗ ΑΕ και της τυχόν υφιστάμενης νέας εταιρίας και ο αριθμός καταχώρισης τους στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.)
(β) τα στοιχεία του ενεργητικού και παθητικού του κλάδου που εισφέρεται στην υφιστάμενη ή υπό ίδρυση νέα εταιρία.
(γ) η ημερομηνία του ισολογισμού απόσχισης, από την οποία και εντεύθεν οι πράξεις της ΔΕΗ ΑΕ που αφορούν στον εισφερόμενο κλάδο θεωρούνται, από λογιστική άποψη, ότι λαμβάνουν χώρα για λογαριασμό της νέας εταιρίας.
(δ) το σχέδιο του καταστατικού της υπό ίδρυση νέας εταιρίας, στην οποία θα εισφερθεί ο κλάδος, εφόσον η απόσχιση πραγματοποιείται με εισφορά του κλάδου σε υπό ίδρυση εταιρία.
2. Σε περίπτωση που η σύμβαση της απόσχισης του κλάδου δεν έχει συμπεριλάβει ορισμένα από τα στοιχεία του ενεργητικού ή του παθητικού που υπάγονται άμεσα από επιχειρηματικής απόψεως στον εισφερόμενο κλάδο, ο τελευταίος συμπεριλαμβάνει τα ανωτέρω παραλειφθέντα στοιχεία του ενεργητικού και παθητικού, εφόσον από την ερμηνεία της σύμβασης απόσχισης δεν συνάγεται σαφώς ότι τα μέρη επιθυμούσαν τον αποκλεισμό των παραλειφθέντων στοιχείων του ενεργητικού και του παθητικού από τον κλάδο. Από της ολοκλήρωσης της απόσχισης, κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 7 του παρόντος νόμου, τα ανωτέρω παραλειφθέντα από τη σύμβαση απόσχισης περιουσιακά στοιχεία λογίζονται ως εισφερθέντα στη νέα εταιρία.
3. Συμβατικές ρυθμίσεις μεταξύ της ΔΕΗ Α.Ε. και της νέας εταιρίας, συμπληρωματικές προς εκείνες των διατάξεων του παρόντος νόμου, επιτρέπονται στο μέτρο που ο παρών νόμος δεν περιέχει αποκλειστική ρύθμιση των οικείων θεμάτων.
4. Το σχέδιο της σύμβασης απόσχισης υποβάλλεται με πρωτοβουλία της ΔΕΗ Α.Ε. στις διατυπώσεις δημοσιότητας του άρθρου 7β κ.ν. 2190/1920.

Άρθρο 4
Διαπίστωση της λογιστικής αξίας του εισφερόμενου κλάδου

1. Η διαπίστωση της λογιστικής αξίας των περιουσιακών στοιχείων του εισφερομένου κλάδου και η σύνταξη της έκθεσης ελέγχου διαπίστωσης της λογιστικής αξίας των περιουσιακών στοιχείων του εισφερόμενου στη νέα εταιρία κλάδου διέπονται από τις διατάξεις των άρθρων 1 έως 5 του ν. 2166/1993.
2. Δεν υπάρχει υποχρέωση της ΔΕΗ ΑΕ για παρακολούθηση των λογιστικών βιβλίων της σε διακεκριμένους λογαριασμούς, όσον αφορά τις συναλλακτικές και λοιπές πράξεις που λαμβάνουν χώρα μετά την ημερομηνία σύνταξης της λογιστικής κατάστασης της απόσχισης, αφορούν τον εισφερόμενο κλάδο και δεν μπορούν λόγω της φύσεως τους να διαχωριστούν από συναφείς πράξεις άλλων κλάδων της ΔΕΗ ΑΕ. Οι ανωτέρω πράξεις θα διαχωριστούν κατά τη διάρκεια της χρονικής περιόδου μεταξύ της ημερομηνίας σύνταξης της λογιστικής κατάστασης απόσχισης και της ημερομηνίας ολοκλήρωσης της απόσχισης, κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 7 του παρόντος νόμου,.
3. Μετά την ολοκλήρωση της απόσχισης του κλάδου, κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 7 του παρόντος νόμου, τα ανωτέρω στοιχεία θα εγγραφούν συγκεντρωτικώς στα εμπορικά βιβλία της νέας εταιρείας, στην οποία εισφέρεται ο κλάδος, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 6 του άρθρου 2 του ν. 2166/1993.

Άρθρο 5
Ενημέρωση των μετόχων

1. Έναν (1) τουλάχιστον μήνα πριν από την ημερομηνία της προβλεπόμενης στο άρθρο 6 του παρόντος νόμου συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της ΔΕΗ ΑΕ και της τυχόν ήδη υφιστάμενης νέας εταιρίας, κάθε μέτοχος της ΔΕΗ Α.Ε. και της τυχόν ήδη υφιστάμενης νέας εταιρίας, έχει δικαίωμα να λάβει γνώση των ακόλουθων εγγράφων:
(α) του προβλεπόμενου στο άρθρο 3 του παρόντος νόμου σχεδίου της σύμβασης απόσχισης
(β) των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων και των εκθέσεων διαχείρισης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ ΑΕ των τελευταίων τριών (3) ετών.
(γ) των οικονομικών καταστάσεων και των εκθέσεων διαχείρισης του Διοικητικού Συμβουλίου της τυχόν υφιστάμενης νέας εταιρίας των τελευταίων τριών (3) ετών, εφόσον αυτές είναι διαθέσιμες κατά την ημερομηνία συνεδριάσεως της Γενικής Συνέλευσης, άλλως του συνόλου των τυχόν υφιστάμενων μέχρι τότε ετησίων οικονομικών καταστάσεων και εκθέσεων διαχείρισης του Διοικητικού Συμβουλίου της τυχόν υφιστάμενης νέας εταιρίας.
(δ) αναλυτικής έκθεσης των Διοικητικών Συμβουλίων της ΔΕΗ ΑΕ και της τυχόν υφιστάμενης νέας εταιρίας, στην οποία επεξηγείται το σχέδιο της σύμβασης απόσχισης του εισφερόμενου κλάδου.
(ε) της κατ’ άρθρο 4 του παρόντος νόμου έκθεσης ελέγχου διαπίστωσης της λογιστικής αξίας των περιουσιακών στοιχείων του εισφερόμενου κλάδου.
2. Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΔΕΗ ΑΕ και της τυχόν υφιστάμενης νέας εταιρίας υποχρεούνται να καταστήσουν τα αναφερόμενα στην προηγούμενη παράγραφο έγγραφα διαθέσιμα στους μετόχους τους, για συνεχή χρονική περίοδο που αρχίζει έναν τουλάχιστον (1) μήνα πριν από την ημερομηνία της προβλεπόμενης στο άρθρο 6 του παρόντος νόμου συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων και λήγει με την περάτωση της τελευταίας. Για τη διάθεση των εγγράφων της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, αρκεί η ανάρτηση των ανωτέρω εγγράφων στην ιστοσελίδα της ΔΕΗ ΑΕ και της τυχόν υφιστάμενης νέας εταιρίας καθ’ όλο το ανωτέρω χρονικό διάστημα, εφόσον παρέχεται συγχρόνως η δυνατότητα στους μετόχους να μεταφορτώνουν και να εκτυπώνουν τα έγγραφα της προηγούμενης παραγράφου.
3. Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΔΕΗ ΑΕ και της τυχόν υφιστάμενης νέας εταιρίας υποχρεούνται να ενημερώσουν εγκαίρως τις Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων τους για κάθε ουσιώδη μεταβολή των περιουσιακών στοιχείων του κλάδου που έλαβε χώρα στο χρονικό διάστημα μεταξύ της ημερομηνίας κατάρτισης του σχεδίου της σύμβασης απόσχισης και της ημερομηνίας συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων του άρθρου 6 του παρόντος νόμου.
4. Η υποχρέωση πληροφόρησης των μετόχων από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ Α.Ε. και της τυχόν υφιστάμενης νέας εταιρίας δεν διαλαμβάνει τις, κατά την εύλογη κρίση του Διοικητικού Συμβουλίου, εμπορικώς ευαίσθητες για την ΔΕΗ Α.Ε. και την τυχόν υφιστάμενη νέα εταιρία πληροφορίες.

Άρθρο 6
Απόφαση της Γενικής Συνελεύσεως των μετόχων περί απόσχισης του κλάδου

1. Για την απόσχιση του κλάδου απαιτείται απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της ΔΕΗ ΑΕ και της τυχόν υφιστάμενης νέας εταιρίας. Η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων αναφέρεται ιδία στην έγκριση του σχεδίου της σύμβασης απόσχισης και τις τροποποιήσεις του καταστατικού που είναι απαραίτητες για την πραγματοποίηση της απόσχισης.
2. Εφόσον η απόσχιση του κλάδου πραγματοποιείται με εισφορά σε υπό ίδρυση νέα εταιρία, για την απόσχιση του κλάδου απαιτείται απόφαση μόνον της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της ΔΕΗ ΑΕ, η οποία (απόφαση) σε αυτήν την περίπτωση αφορά επιπροσθέτως και στην έγκριση του καταστατικού της υπό ίδρυση νέας εταιρίας.
3. Η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων των προηγουμένων παραγράφων του παρόντος άρθρου λαμβάνεται με την απαρτία και πλειοψηφία των παραγράφων 3 και 4 του άρθρου 29 και της παραγράφου 2 του άρθρου 31 κ.ν. 2190/1920. Εφόσον δεν ορίζεται διαφορετικά στον παρόντα νόμο, ισχύουν ως προς την λειτουργία της Γενικής Συνέλευσης οι σχετικές διατάξεις του κ.ν. 2190/1920.
4. Εφόσον υπάρχουν περισσότερες κατηγορίες μετοχών, η προβλεπόμενη στις παραγράφους 1 και 2 του παρόντος άρθρου απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων τελεί υπό την έγκριση των κατ’ ιδίαν κατηγοριών μετόχων, τα δικαιώματα των οποίων θίγονται από την απόσχιση. Η έγκριση παρέχεται με απόφαση ιδιαίτερης συνέλευσης των μετόχων της κατηγορίας που θίγεται, η οποία λαμβάνεται σύμφωνα με τις διατάξεις για την απαρτία και την πλειοψηφία των παραγράφων 3 και 4 του άρθρου 29 και της παραγράφου 2 του άρθρου 31 κ.ν. 2190/1920. Εφόσον δεν ορίζεται διαφορετικά στον παρόντα νόμο, ισχύουν ως προς την λειτουργία της ιδιαίτερης συνέλευσης των μετόχων της θιγόμενης κατηγορίας μετόχων οι σχετικές διατάξεις του κ.ν. 2190/1920.
5. Περίληψη του εγκεκριμένου κατά τα ανωτέρω σχεδίου της σύμβασης απόσχισης υποβάλλεται με κοινή αίτηση της ΔΕΗ ΑΕ και της τυχόν υφιστάμενης νέας εταιρίας στις διατυπώσεις δημοσιότητας των άρθρων 7β και 69 παράγραφοι 3, 3α και 3β του κ.ν. 2190/1920. Εφόσον η απόσχιση έλαβε χώρα με εισφορά του κλάδου σε υπό ίδρυση νέα εταιρία, μαζί με το εγκεκριμένο σχέδιο της σύμβασης απόσχισης υποβάλλεται επιπροσθέτως στις διατυπώσεις δημοσιότητας του προηγούμενου εδαφίου και περίληψη του καταστατικού της υπό ίδρυση νέας εταιρίας.

Άρθρο 7
Ολοκλήρωση της απόσχισης

1. Οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της ΔΕΗ Α.Ε. και της τυχόν υφιστάμενης νέας εταιρίας, με τις οποίες εγκρίνεται το σχέδιο της σύμβασης απόσχισης, μαζί με τη σύμβαση απόσχισης που έχει περιβληθεί τον τύπο του συμβολαιογραφικού εγγράφου, υποβάλλονται κατόπιν εγκρίσεως τους από τον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας στις διατυπώσεις δημοσιότητας του άρθρου 7β κ.ν. 2190/1920 για κάθε μία από τις ανωτέρω εταιρίες. Η έγκρισή του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας παρέχεται, αφού διαπιστωθεί η ύπαρξη και η νομιμότητα των πράξεων και διατυπώσεων που επιβάλλει ο παρών νόμος.
2. Σε περίπτωση εισφοράς του κλάδου σε υπό ίδρυση νέα εταιρία, στις υποβαλλόμενες κατά την προηγούμενη παράγραφο σε δημοσιότητα εταιρικές πράξεις περιλαμβάνεται επίσης το καταστατικό της υπό ίδρυση της νέας εταιρίας. Η αναφερόμενη στην προηγούμενη παράγραφο έγκριση του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας προϋποθέτει εν προκειμένω τη διαπίστωση της ύπαρξης και νομιμότητας του περιεχομένου του καταστατικού της υπό ίδρυση νέας εταιρίας.
3. Με την καταχώρηση της σύμβασης απόσχισης, της προβλεπόμενης στις προηγούμενες παραγράφους εγκριτικής απόφασης του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και της εγκριτικής του σχεδίου της σύμβασης απόσχισης απόφασης της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της ΔΕΗ ΑΕ και της τυχόν υφιστάμενης νέας εταιρίας ολοκληρώνονται η απόσχιση και εισφορά του κλάδου και, κατά περίπτωση, η σύσταση της νέας εταιρίας.

Άρθρο 8
Έννομες συνέπειες της απόσχισης

1. Με την ολοκλήρωση της απόσχισης και, κατά περίπτωση, της σύστασης της νέας εταιρίας, επέρχεται αυτοδικαίως με οιονεί καθολική διαδοχή η μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων του κλάδου και η νέα εταιρία υποκαθίσταται αυτοδικαίως σε όλα τα δικαιώματα και υποχρεώσεις της ΔΕΗ Α.Ε. που αφορούν στα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού του εισφερόμενου κλάδου.
2. Κατ’ απόκλιση των κειμένων, γενικών ή ειδικών διατάξεων και των προβλέψεων διοικητικών πράξεων δεν απαιτούνται για την επέλευση των αποτελεσμάτων της προηγουμένης παραγράφου οποιεσδήποτε προσαρτήσεις, εγκρίσεις, άδειες ή βεβαιώσεις των διοικητικών αρχών ή οποιαδήποτε δήλωση της ΔΕΗ Α.Ε. ή της νέας εταιρίας ενώπιον των διοικητικών αρχών.
3. Για τη μεταβίβαση στη νέα εταιρία των εμπραγμάτων δικαιωμάτων της ΔΕΗ ΑΕ επί των ακινήτων που περιγράφονται στην σύμβαση απόσχισης δεν απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικών ή σχεδιαγραμμάτων ή τυχόν απαιτούμενων αδειών ή εν γένει οιουδήποτε εγγράφου, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων μεταβίβασης εμπραγμάτων δικαιωμάτων επί ακινήτων που βρίσκονται σε παραμεθόριες περιοχές ή έχουν αποκτηθεί με αναγκαστική απαλλοτρίωση.
4. Κατ’ απόκλιση των κειμένων, γενικών ή ειδικών διατάξεων και των προβλέψεων διοικητικών πράξεων οι πάσης φύσεως άδειες και εγκρίσεις που έχουν χορηγηθεί από τις διοικητικές αρχές, καθώς επίσης απαλλοτριώσεις, παραχωρήσεις και επιχορηγήσεις υπέρ και προς τη ΔΕΗ ΑΕ που αναφέρονται σε στοιχεία του εισφερόμενου κλάδου μεταβιβάζονται αυτοδικαίως στη νέα εταιρία. Τυχόν εγγυήσεις τρίτων υπέρ της ΔΕΗ Α.Ε. που αφορούν σε υποχρεώσεις που περιέρχονται στη νέα εταιρία ισχύουν υπέρ της δεύτερης με τους αυτούς όρους και ιδία ως προς το ύψος των αναληφθεισών υποχρεώσεων.
5. Οι εκκρεμείς δίκες της ΔΕΗ Α.Ε., οι οποίες αφορούν σε δικαιώματα και υποχρεώσεις που περιέρχονται στη νέα εταιρία συνεχίζονται αυτοδικαίως από τη δεύτερη, χωρίς να διακόπτονται βιαίως και χωρίς να απαιτείται για τη συνέχιση ή επανάληψη τους οποιαδήποτε διατύπωση ή δήλωση εκ μέρους της ΔΕΗ Α.Ε. ή της νέας εταιρίας.
6. Η νέα εταιρία υποκαθίσταται αυτοδικαίως στις έννομες σχέσεις της ΔΕΗ Α.Ε. με τους εργαζομένους που περιλαμβάνονται στον εισφερόμενο κλάδο, με εξαίρεση την περίπτωση των εργαζομένων, οι συμβάσεις των οποίων περιελήφθησαν μεν στη σύμβαση και τη λογιστική κατάσταση της απόσχισης, εκείνοι όμως συνταξιοδοτήθηκαν κατά το μεσοδιάστημα μεταξύ της κατάρτισης του σχεδίου της σύμβασης απόσχισης και της ολοκλήρωσης αυτής. Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ ΑΕ καθορίζονται η διαδικασία και οι λεπτομέρειες για τη μεταφορά του προσωπικού του εισφερόμενου κλάδου στη νέα εταιρία. Η μεταφορά του ανωτέρω προσωπικού στη νέα εταιρία γίνεται κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης γενικής ή ειδικής ρύθμισης Νόμου, Κανονισμού, Διαιτητικής Απόφασης, διοικητικής πράξης, συλλογικής ή ατομικής σύμβασης εργασίας.
7. Επιτρέπεται η πάσης φύσεως επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από την ΔΕΗ ΑΕ άνευ συγκαταθέσεως του υποκειμένου των δεδομένων, κατά το μέτρο που η συγκεκριμένη επεξεργασία είναι αναγκαία για την εκτέλεση της σύμβασης απόσχισης.

Άρθρο 9
Μεταβίβαση συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας

1. Οι συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που περιλαμβάνονται στον εισφερόμενο κλάδο καθώς και οι παρεπόμενες έννομες σχέσεις που συνδέονται με αυτές μεταβιβάζονται αυτούσιες στη νέα εταιρία μαζί με τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία του κλάδου. Η μεταβίβαση των ανωτέρω συμβάσεων προμήθειας στη νέα εταιρία επέρχεται άνευ συγκατάθεσης των πελατών της ΔΕΗ Α.Ε., κατ’ απόκλιση των προβλεπομένων στο άρθρο 23 του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας.
2. Για τη μεταβίβαση των προβλεπομένων στο παρόν άρθρο συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας δεν απαιτείται όπως αυτές έχουν καταρτισθεί εγγράφως. Η νέα εταιρία προμηθεύει τους πελάτες με ηλεκτρική ενέργεια σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονταν, κατά το χρόνο ολοκλήρωσης της απόσχισης, στις συμβάσεις των πελατών με την ΔΕΗ Α.Ε., οι οποίες εισφέρονται στη νέα εταιρία. Η νέα εταιρία δύναται να μεταβάλλει τους όρους των συμβάσεων του προηγουμένου εδαφίου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο νόμο και στις οικείες συμβάσεις.
3. Σε περίπτωση ειδικών, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 21 παρ. 1 εδαφ. β’ του Κώδικα Προμήθειας, συμβατικών όρων σε σχέση με τον ελάχιστο χρόνο ισχύος της σύμβασης προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος και την οφειλόμενη αποζημίωση επί καταγγελίας της τελευταίας, η μεταβολή του προσώπου του προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας εξ αιτίας της αποσχίσεως δεν συνιστά από μόνη της σπουδαίο λόγο καταγγελίας της σύμβασης προμήθειας.
4. Οι συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που εισφέρονται στη νέα εταιρεία δεν λύονται μονομερώς από τα μέρη πριν από την παρέλευση τετραμήνου από την ολοκλήρωση της απόσχισης. Κατά τα λοιπά, δεν θίγεται το προβλεπόμενο στο νόμο και τη σύμβαση δικαίωμα καταγγελίας των συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που εισφέρονται στην νέα εταιρία.
5. Με την επιφύλαξη των προβλεπομένων στην παράγραφο 11 του παρόντος άρθρου, η Δ.Ε.Η. Α.Ε. υποχρεούται για χρονικό διάστημα έξι μηνών από την ολοκλήρωση της απόσχισης να απέχει από κάθε μορφής επιθετική εμπορική πρακτική με σκοπό την επαναπροσέλκυση των πελατών, οι συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας των οποίων εισφέρθηκαν στη νέα εταιρία.
6. Σε περίπτωση λύσης των συμμεταβιβαζόμενων συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος με τη νέα εταιρία, η Δ.Ε.Η. Α.Ε. δύναται να αρνηθεί τη σύναψη νέας σύμβασης προμήθειας με τους συγκεκριμένους πελάτες, για τους λόγους που αναφέρονται στον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας και τους Όρους Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας της ΔΕΗ Α.Ε. σε σχέση με την εκάστοτε Βασική και Ειδική Κατηγορία Πελατών. Σε περίπτωση κατάρτισης νέας συμβάσεως προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ της Δ.Ε.Η. Α.Ε. και των ανωτέρω πελατών, η σύμβαση αυτή διέπεται από τους όρους και το περιεχόμενο που ισχύουν για τις βασικές και ειδικές κατηγορίες πελατών με βάση τον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας και τους Όρους Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας της Δ.Ε.Η. Α.Ε. για την εκάστοτε Βασική και Ειδική Κατηγορία Πελατών.
7. Οι συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος που εισφέρονται στον κλάδο προσδιορίζονται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ Α.Ε εκδιδόμενη επί τη βάσει σχετικής μελέτης – εισήγησης εμπειρογνωμόνων, σύμφωνα ιδίως με τα εξής κριτήρια:
(α) η συνολικώς παρεχόμενη στο πλαίσιο των μεταβιβαζόμενων συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρική ενέργεια ανέρχεται στο 30% της συνολικώς προμηθευόμενης στην πελατειακή βάση της ΔΕΗ Α.Ε. ηλεκτρικής ενέργειας. Η συνολικώς παρεχόμενη ηλεκτρική ενέργεια υπολογίζεται μεσοσταθμικώς με βάση τις τρείς (3) εταιρικές χρήσεις που προηγήθηκαν της ημερομηνίας κατάρτισης της λογιστικής κατάστασης της απόσχισης και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 7 του παρόντος άρθρου.
(β) οι μεταβιβαζόμενες με τον κλάδο συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας αντιστοιχούν, κατά προσέγγιση, στο 30 % του συνολικού αριθμού συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ Α.Ε., αναλογικώς ανά βασική και ειδική κατηγορία πελατών της ΔΕΗ Α.Ε.
(γ) ειδικώς ως προς τους πελάτες υψηλής και μέσης τάσεως της ΔΕΗ Α.Ε., το ποσοστό που ορίζεται στην περίπτωση (β), δεν είναι απαραίτητο να αφορά στον αριθμό των συμβάσεων της ΔΕΗ Α.Ε. με τους συγκεκριμένους πελάτες αλλά μπορεί να αναφέρεται στην εκπροσωπούμενη στις συμβάσεις των συγκεκριμένων πελατών ενέργεια. Στην περίπτωση αυτή, την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας προς τους συγκεκριμένους πελάτες αναλαμβάνουν τόσον η ΔΕΗ Α.Ε. όσο και η νέα εταιρία, κατά το ποσοστό εκπροσωπούμενης ενέργειας που αντιστοιχεί στην κάθε μία.
8. Κατά τον προσδιορισμό των συμβάσεων προμήθειας που περιλαμβάνονται στον κλάδο κατ’ εφαρμογή των προβλεπομένων στην προηγούμενη παράγραφο, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ Α.Ε., δύναται να λαμβάνει υπόψη του, τόσο τον αριθμό συνδέσεων, όσο και τη συνολική κατανάλωση του μεμονωμένου πελάτη ανεξαρτήτως του αριθμού συνδέσεων του, καθώς επίσης και τα δεδομένα κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας των πελατών, τα στοιχεία οικονομικής συμπεριφοράς τους και την γεωγραφική τους κατανομή.
9. Οι συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που ρυθμίζονται στα άρθρα 57 και 58 του ν. 4001/2011, καθώς επίσης οι συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ Α.Ε. με πελάτες των νήσων της ελληνικής επικράτειας των οποίων το δίκτυο διανομής ηλεκτρονικής ενέργειας δεν συνδέεται με το Σύστημα ή το δίκτυο διανομής της ηπειρωτικής χώρας, δεν περιλαμβάνονται στον εισφερόμενο κλάδο. Κατά τον προσδιορισμό της συνολικώς παρεχόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 3 περίπτωση (α) του παρόντος άρθρου, συνυπολογίζεται η παρεχόμενη στο πλαίσιο των συμβάσεων του προηγουμένου εδαφίου ηλεκτρική ενέργεια.
10. Η ΔΕΗ ΑΕ προβαίνει εντός τριών (3) μηνών από της ολοκλήρωσης της απόσχισης σε δημόσια ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της, με την οποία ενημερώνει τους πελάτες της σε σχέση με τη μεταβολή του προσώπου του προμηθευτή και την ετοιμότητα της νέας εταιρίας προς παροχή ηλεκτρικής ενέργειας. Η ΔΕΗ Α.Ε. υποχρεούται να τηρήσει εντός της ανωτέρω προθεσμίας τις υποχρεώσεις ατομικής ενημέρωσης των πελατών που προβλέπονται σε περίπτωση τροποποιήσεως των όρων σύμβασης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 30 του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας.
11. Κατόπιν συμφωνίας μεταξύ της ΔΕΗ Α.Ε. και της νέας εταιρίας και στο μέτρο που αυτό είναι απαραίτητο για την ικανοποίηση των αναγκών σε ηλεκτρικό ρεύμα των πελατών, οι συμβάσεις των οποίων μεταβιβάσθηκαν στη νέα εταιρία, η ΔΕΗ Α.Ε. μπορεί να αναλάβει την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας στους ανωτέρω πελάτες. Οι όροι και η διάρκεια της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στους ανωτέρω πελάτες ορίζονται στη συμφωνία μεταξύ της νέας εταιρίας και της ΔΕΗ Α.Ε.
12. Επιτρέπεται στο πλαίσιο της μεταβίβασης των συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας η πάσης φύσεως επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και δεδομένων κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος από την ΔΕΗ Α.Ε. και την νέα εταιρία, χωρίς τη συγκατάθεση του υποκειμένου των δεδομένων, εφόσον η επεξεργασία είναι απαραίτητη για την μεταβίβαση και εκτέλεση των εμπιπτουσών στον εισφερόμενο κλάδο συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Άρθρο 10
Προστασία των συναλλαγών

1. Η απόσχιση του κλάδου κηρύσσεται άκυρη με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου, το οποίο δικάζει κατά τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας, μόνον εάν δεν τηρήθηκαν οι όροι του άρθρου 7 του παρόντος νόμου, ή εάν η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της ΔΕΗ Α.Ε. ή της νέας εταιρίας, που προβλέπεται στο άρθρο 6 του παρόντος νόμου, είναι άκυρη ή ακυρώσιμη κατά τις διατάξεις των άρθρων 35α και 35β κ.ν. 2190/1920.
2. Η αγωγή για την ακύρωση της ανωτέρω απόφασης των Γενικών Συνελεύσεων της ΔΕΗ ΑΕ ή της νέας εταιρίας κηρύσσεται απαράδεκτη από το δικαστήριο της παραγράφου 1, εάν παρήλθαν έξι (6) μήνες από την ημερομηνία καταχώρησης στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο των πράξεων που προβλέπονται στο άρθρο 7 του παρόντος, ή έπαυσαν να συντρέχουν οι λόγοι ακυρώσεως της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου.
3. Το αρμόδιο δικαστήριο τάσσει εύλογη προθεσμία για την άρση των λόγων ακυρότητας ή ακυρωσίας των ανωτέρω αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων, εφόσον κρίνει ότι είναι δυνατή η άρση τους.
4. Η δικαστική απόφαση που κηρύσσει ή αναγνωρίζει την ακυρότητα των ανωτέρω αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της ΔΕΗ ΑΕ ή της νέας εταιρίας υποβάλλεται στις διατυπώσεις δημοσιότητας του άρθρου 7β κ.ν. 2190/1920.
5. Τριτανακοπή κατά της δικαστικής απόφασης που κηρύσσει ή αναγνωρίζει την ακυρότητα των ανωτέρω αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης μπορεί να ασκηθεί μέσα σε προθεσμία έξι (6) μηνών, που αρχίζει από την υποβολή της δικαστικής απόφασης στις διατυπώσεις δημοσιότητας του άρθρου 7β κ.ν. 2190/1920.
6. Η δικαστική απόφαση που κηρύσσει ή αναγνωρίζει την ακυρότητα των ανωτέρω αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων δεν επηρεάζει τις έννομες συνέπειες που προβλέπονται στα άρθρα 8 και 9 του παρόντος νόμου και δεν θίγει το κύρος των υποχρεώσεων που γεννήθηκαν σε όφελος ή σε βάρος της ΔΕΗ Α.Ε. και της νέας εταιρίας στο πλαίσιο της απόσχισης.
7. Δεν επιτρέπεται η λήψη ασφαλιστικών μέτρων εις βάρος της ΔΕΗ ΑΕ ή της νέας εταιρίας για απαιτήσεις, η ημερομηνία γένεσης των οποίων ανάγεται σε χρόνο προγενέστερο από εκείνον της ολοκλήρωσης της απόσχισης, όπως αυτός προβλέπεται στο άρθρο 7 του παρόντος νόμου.
8. To άρθρο 14 ν. 2472/1997 δεν εφαρμόζεται στην παρούσα απόσχιση.

Άρθρο 11
Ευθύνη της ΔΕΗ ΑΕ

1. Καθ’ όλο το χρονικό διάστημα που η νέα εταιρία συνιστά 100% θυγατρική επιχείρηση της ΔΕΗ Α.Ε., η ΔΕΗ Α.Ε. ευθύνεται εις ολόκληρον με τη νέα εταιρία για το σύνολο των υποχρεώσεων του εισφερόμενου κλάδου που γεννήθηκαν μέχρι την ολοκλήρωση της απόσχισης. Η ΔΕΗ Α.Ε. έχει δικαίωμα να αρνηθεί την εκπλήρωση των ανωτέρω υποχρεώσεων, μέχρις ότου ο πιστωτής επιχειρήσει αναγκαστική εκτέλεση έναντι της νέας εταιρίας και αυτή αποβεί άκαρπη.
2. Η ευθύνη της ΔΕΗ Α.Ε. κατά την προηγούμενη παράγραφο δεν ισχύει ως προς τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει η νέα εταιρία στο πλαίσιο των μεταβιβαζόμενων συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας του άρθρου 9 του παρόντος νόμου.
3. Από της ολοκλήρωσης της προβλεπόμενης στο άρθρο 2 παράγραφος 4 του παρόντος νόμου μεταβίβασης του ποσοστού συμμετοχής της ΔΕΗ Α.Ε. και εντεύθεν, η ΔΕΗ Α.Ε. ευθύνεται για τις υποχρεώσεις της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου μόνον μέχρι το ύψος της αξίας του καθαρού ενεργητικού που εισφέρθηκε στη νέα εταιρία στο πλαίσιο της απόσχισης. Η ΔΕΗ Α.Ε. έχει δικαίωμα να αρνηθεί την εκπλήρωση των ανωτέρω υποχρεώσεων, μέχρις ότου ο πιστωτής επιχειρήσει αναγκαστική εκτέλεση έναντι της νέας εταιρίας και αυτή αποβεί άκαρπη.
4. Οι διατάξεις του άρθρου 70 του κ.ν. 2190/1920 και των άρθρων 477 και 479 του Αστικού Κώδικα δεν εφαρμόζονται στην παρούσα απόσχιση.

Άρθρο 12
Λοιπές διατάξεις

1. Μεταγραφές και λοιπές, κατά τις κείμενες διατάξεις, καταχωρήσεις δύναται να διενεργηθούν εντός πέντε (5) ετών από την καταχώριση στο Γ.Ε.ΜΗ. της σύμβασης απόσχισης, χωρίς την καταβολή οποιουδήποτε τέλους ή δικαιώματος τρίτου, συμπεριλαμβανομένων των αμοιβών, των παγίων και αναλογικών δικαιωμάτων, επιδομάτων ή άλλων τελών υπέρ αμίσθων και εμμίσθων υποθηκοφυλάκων ή κτηματολογικών γραφείων.
2. Η ΔΕΗ ΑΕ και η υφιστάμενη ή υπό ίδρυση νέα εταιρία απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής αναλογικών και παγίων συμβολαιογραφικών δικαιωμάτων για κάθε πράξη στο πλαίσιο της απόσχισης κατά τον παρόντα νόμο, για την οποία απαιτείται συμβολαιογραφικός τύπος, όπως ενδεικτικώς η σύνταξη και η τροποποίηση καταστατικών και η κατάρτιση της σύμβασης απόσχισης του εισφερόμενου κλάδου. Τα λοιπά συμβολαιογραφικά δικαιώματα περιορίζονται στο ήμισυ των προβλεπομένων από την κείμενη νομοθεσία. Κατά τη σύνταξη και υπογραφή των σχετικών πράξεων δεν απαιτείται παράσταση δικηγόρου.
3. Δεν απαιτείται για την ολοκλήρωση της απόσχισης η υποβολή στην οικεία Δ.Ο.Υ. μηδενικών δηλώσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτων, στις οποίες περιλαμβάνονται και δηλώσεις επίκλησης τυχόν χρησικτησίας, διαφοράς εκτάσεων ή άλλου μη μετεγγραμμένου τίτλου και αυτοκινήτων.
Άρθρο 13
Έναρξη ισχύος
Η ισχύς του νόμου αυτού αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά στις επιμέρους διατάξεις του.

Σχετικά άρθρα