Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Υπουργείο Οικονομικών: Οι νόμοι πρέπει να αλλάζουν για την προστασία των πολιτών

Υπουργείο Οικονομικών: Οι νόμοι πρέπει να αλλάζουν για την προστασία των πολιτών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Yπουργείο Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, Ευρωπαϊκή Ένωση, Λετονία,

Τα κράτη πρέπει να νομοθετούν με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Αυτό τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού, κ. Μάνος Μανουσάκης, που συμμετείχε στις εργασίες του Άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικού Εμπορίου της Ε.Ε. (Informal FAC – Trade) στη Ρίγα της Λετονίας (24 & 25 Μαρτίου 2015), όπου συζητήθηκαν θέματα πολιτικής εξωτερικού εμπορίου της ΕΕ.

Στην συζήτηση για τη στρατηγική της εμπορικής και επενδυτικής πολιτικής της ΕΕ ο κ. Μανουσάκης τόνισε την ανάγκη να περιλαμβάνονται σε κάθε εμπορική συμφωνία προβλέψεις για την προστασία των εργαζομένων στο διεθνοποιημένο εμπορικό περιβάλλον.

Ο κ. Μανουσάκης σε παρέμβασή του σε σχέση με την υπό διαπραγμάτευση Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων ΕΕ-ΗΠΑ (TTIP) και τις διατάξεις για την προστασία των επενδυτών στο πλαίσιο αυτής, τόνισε ότι είναι αδιαπραγμάτευτη η διασφάλιση του δικαιώματος των κρατών-μελών να νομοθετούν ελεύθερα και να θεσπίζουν ρυθμίσεις με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.

Υπερθεμάτισε λέγοντας ότι δεν είναι δυνατό το κράτος να προσφέρει εγγυήσεις στους επενδυτές ότι οι νόμοι δεν θα αλλάξουν, όπως προβλέπεται στο μηχανισμό επίλυσης διαφορών μεταξύ επενδυτών και κρατών (ISDS).

Οι νόμοι αλλάζουν όποτε κρίνεται αναγκαίο από δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις για την προστασία των πολιτών ανεξάρτητα από επιχειρηματικά συμφέροντα, ανέφερε.

Σε άλλες παρεμβάσεις του, τόνισε την αναγκαιότητα προστασίας των προϊόντων ΠΟΠ και των Γεωγραφικών Ενδείξεων που κατοχυρώνουν το συγκριτικό πλεονέκτημα των ελληνικών αγροδιατροφικών προϊόντων.

Με την ευκαιρία της επίσκεψης του στη Ρίγα, ο κ. Μανουσάκης συνάντησε τους Έλληνες εκπροσώπους του BEREC (Body of European Regulators for Electronic Communications) και συζήτησαν θέματα σχετικά με το ρυθμιστικό πλαίσιο των ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

Σχετικά άρθρα