Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το πακέτο μεταρρυθμίσεων Τσίπρα λύνει το γόρδιο δεσμό – Δείτε αναλυτικά

Το πακέτο μεταρρυθμίσεων Τσίπρα λύνει το γόρδιο δεσμό – Δείτε αναλυτικά
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Άνγκελα Μέρκελ, Αποκρατικοποιήσεις, Ασφαλιστικά Ταμεία, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ΦΠΑ - Φόρος Προστιθέμενης Αξίας,

Το πακέτο των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση ως αντίβαρο στο email Βαρουφάκη που ήθελαν οι δανειστές θα τεθεί στο επίκεντρο του Euro Working Group που θα συνεδριάσει εκτάκτως την Τετάρτη, όπως αρχικά αποκάλυψε το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg. Το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών δεν επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει την είδηση.

H εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα επιβεβαίωσε ότι πραγματοποιούνται συναντήσεις μεταξύ των ελληνικών Αρχών και εκπροσώπων των ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ για την εξειδίκευση της λίστας των μεταρρυθμίσεων, υπενθυμίζοντας ότι οι συζητήσεις επί των πολιτικών ζητημάτων που άπτονται των συμφωνιών διεξάγονται στις Βρυξέλλες ενώ οι τενικής φύσεως για τη συλλογή στοιχείων και δεδομένων στην Αθήνα.

Αξιωματούχος της ευρωζώνης ωστόσο δήλωσε σήμερα ότι οι χώρες της ζώνης του ευρώ τελούν εν αναμονή της εξειδικευμένης λίστας των μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη συμφωνηθεί.

«Χωρίς την εξειδικευμένη λίστα, δεν μπορούμε να προετοιμάσουμε οποιαδήποτε απόφαση» ανέφερε ο αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έστειλε μήνυμα για εξεύρεση λύσης, τονίζοντας σε συνέντευξή του σε ιταλική εφημερίδα ότι μέσα στην εβδομάδα θα υπάρχει συμφωνία για την Ελλάδα.

«Πιστεύω ότι προς το τέλος αυτής της εβδομάδας θα επιτευχθεί νέα συμφωνία, η οποία θα είναι αρκετή για την εκταμίευση της πιο επείγουσας χρηματοδότησης», επισημαίνει ο κ. Σουλτς και ξεκαθαρίζει ότι στη συνέχεια η Ελλάδα «δεν θα έχει πάνω από τρεις μήνες» για να παρουσιάσει ένα «αξιόπιστο, λεπτομερές και οριστικό» σχέδιο.

Ξεμπλόκαραν και επιστρέφουν 1.2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα μέσω EFSF

Ήδη τα πρώτα αποτελέσματα της συνάντησης σε καλό κλίμα μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Άνγκελας Μέρελ στο Βερολίνο είναι γεγονός.

Πιο συγκεκριμένα, ξεμπλόκαρε η επιστροφή στην Ελλάδα ποσού 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, μέσω του EFSF, καθώς ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ζήτησε με επιστολή του προς τον Τόμας Βίζερ να εξεταστεί θετικά το σχετικό ελληνικό αίτημα, κάτι που αναμένεται να συμβεί άμεσα, από το Euro Working Group.

Η επιστροφή των χρημάτων προσφέρει σημαντική δημοσιονομική ανακούφιση στην Ελλάδα, και αποτελεί πρόκριμα για ευνοϊκότερη μεταχείριση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Η λίστα των μεταρρυθμίσεων

Τέσσερα είναι τα φλέγοντα ζητήματα που «καίνε» τους εταίρους για την επικύρωση της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου, που θα σημάνει την εκταμίευση μέρους της χρηματοδότησης για να μπει ένα τέλος στην χρηματοδοτική ασφυξία του τελευταίου διμήνου. Ασφαλιστικό, φορολογία και ΦΠΑ, αναδιάρθρωση στο Δημόσιο και ιδιωτικοποιήσεις. Από την πλευρά τους έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν υφίσταται πρόβλημα αλλαγών, αρκεί να μην οδηγήσει σε ελλειματικούς προϋπολογισμούς. Μάλιστα, οι μέχρι πρότινος πλεονασματικοί προϋπολογισμοί, που προβλέπονταν για την Ελλάδα, αντικαταστάθηκαν από «ισοσκελισμένους» στην ομιλία της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ.

Αναφορικά με το ασφαλιστικό, στο κυβερνητικό επιτελείο έχουν καταλήξει στην προώθηση ενοποίησης Ταμείων, ενώ δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων με ισχυρά αντικίνητρα για όσους θέλουν πρόωρη συνταξιοδότηση.

Οι αποκρατικοποιήσεις θα είναι ένα από τα βασικότερα εμπόδια, διότι προβλεπόταν να εισφέρουν 4 δισ. ευρώ μόνο στον προϋπολογισμό του 2015. Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν θέλει να εκποιήσει κι άλλη κρατική περιουσία, αν και έχει δεσμευθεί επί της αρχής πως δεν θα διακόψει διαδικασίες ιδιωτικοποίησης που έχουν ξεκινήσει ήδη, . Κατ’ αυτόν τον τρόπο όλα δείχνουν ότι η ιδιωτικοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων και του ΟΛΠ (βρίσκεται στην ατζέντα Δραγασάκη – Κοτζιά στην Κίνα) θα προχωρήσουν αλλά με αλλαγές επί της διαδικασίας που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε αναθεώρηση των όρων και του οφέλους του Δημοσίου, τα οποία όπως έχει ανακοινωθεί θα διοχετευθούν στη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού.

Όσον αφορά στις κλίμακες φορολόγησης και τον ΦΠΑ, η κυβέρνηση εξετάζει πρόταση – σκούπα με την υιοθέτηση ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ και με την παράλληλη αύξησή του στα αποκαλούμενα «πλούσια» νησιά του Αιγαίου, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, όπως αποκάλυψε σήμερα η αρμόδια αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη. Εξαιρετικά πιθανή θα πρέπει να θεωρείται η αύξηση της φορολογίας σε ποτά και τσιγάρα.

Ερώτημα παραμένει τι μέλλει γενέσθαι με τον ΕΝΦΙΑ, ο οποίος απέδωσε 2,6 δισ. ευρώ. Πιθανότερο σενάριο είναι η κατάργησή του και η επιβολή Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας με παράλληλο επανακαθορισμό προς τα κάτω των αντικειμενικών αξιών που θα συμπιέσει τις υποχρεώσεις των φορολογουμένων. «Πονοκέφαλο» αποτελεί ωστόσο η τήρηση του στόχου των 2,6 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να αναζητείται ισοδύναμο μέτρο.

Η κυβέρνηση τέλος, αναφορικά με την ανασυγκρότηση του Δημοσίου προωθεί την εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου με την παράλληλη εξάλειψη των των στρεβλώσεων με τους μισθούς πολλών ταχυτήτων, οι οποίοι ακόμα και μετά από πέντε χρόνια μνημονίων, συνεχίζουν να υπάρχουν, καθώς οι προηγούμενες κυβερνήσεις άφησαν στο απυρόβλητο «ιερές κάστες».

Σχετικά άρθρα