Για κρυμμένα 10 δισ. ευρώ κάτω από τα στρώματα τους τελευταίους τρεις μήνες κάνει λόγο το “Bloomberg”, παρουσιάζοντας στοιχεία από τον ισολογισμό της Τράπεζας της Ελλάδας.
Όπως επισημαίνει το πρακτορείο, δεν αποτελεί μυστικό ότι τους τελευταίους μήνες οι εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες είναι μεγάλες.
Το ερώτημα που είναι ανοιχτό είναι που μεταφέρουν οι Έλληνες τα χρήματα που παίρνουν από τις καταθέσεις τους. Οι επιλογές είναι δύο, είτε τα μεταφέρουν σε άλλες τράπεζες είτα τα βάζουν κάτω από το στρώμα τους.
Με μια πρώτη ματιά, τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας φαίνεται να καθιστούν πιο πιθανή την πρώτη επιλογή, καθώς στον ισολογισμό της δεν φαίνεται να έχουν αυξηθεί τα χαρτονομίσματα που βρίσκονται σε κυκλοφορία.
Ωστόσο σύμφωνα με το Bloomberg τα στοιχεία αυτά δεν αποκαλύπτουν όλη την αλήθεια. Τα στοιχεία της ΤτΕ για τα “χαρτονομίσματα σε κυκλοφορία” δείχνουν μόνο την ποσότητα των μετρητών που έχουν κατανεμηθεί με βάση το μερίδιο της στην συνολική κυκλοφορία χαρτονομισμάτων στην ευρωζώνη.
Οι επιπρόσθετες ανάγκες της ελληνικής οικονομίας για ρευστό αντανακλώνται σε άλλο σημείο του ισολογισμού της ΤτΕ υπό τον τίτλο «καθαρό παθητικό που σχετίζεται με την κατανομή χαρτονομισμάτων εντός του ευρωσυστήματος».
Αν παρακολουθήσει κανείς το νούμερο αυτό καταλήγει σε διαφορετικά συμπεράσματα. Πριν την έναρξη της κρίσης το 2009 το ρευστό για επιπρόσθετες ανάγκες ήταν σε μηδενικά επίπεδα, σκαρφάλωσε πάνω από τα 22 δισ. ευρώ ως το 2012 και έκτοτε σημείωνε σταθερή πτώση.
Μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν η πολιτική κρίση επέστρεψε με την κατάρρευση της κυβέρνησης Σαμαρά.
Σύμφωνα με το Bloomberg, τους τρεις μήνες ως το τέλος του Φεβρουαρίου του 2015 καταγράφηκε άνοδος 10 δισ. ευρώ.