Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κλάους Ρέγκλινγκ προς Ελλάδα: Συμμορφωθείτε με τις επιταγές του μνημονίου

Κλάους Ρέγκλινγκ προς Ελλάδα: Συμμορφωθείτε με τις επιταγές του μνημονίου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βρυξέλλες, Γερμανία, Κλάους Ρέγκλινγκ,

Σφίγγουν το ζωνάρι στην Ελλάδα οι Ευρωπαίοι. Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ ,έστειλε τελεσίγραφο στην Αθήνα για εκταμίευση χρημάτων με την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το μεσημέρι της Δευτέρας, ξεκαθαρίζει ότι καμία εκταμίευση χρημάτων δεν μπορεί να γίνει προς την Ελλάδα, εάν η κυβέρνηση δεν συμμορφωθεί με τις επιταγές του Μνημονίου, κάτι που επιβεβαιώνεται από τους τρεις θεσμούς.

Στην ανακοίνωσή του, ο ESM απαντά επίσης στο ερώτημα περί της σύνδεσης της δανειακής σύμβασης με το μνημόνιο.

Όπως αναφέρεται, η χρηματοδότηση που διασφαλίζει η δανειακή σύμβαση, η οποία υπεγράφη από τον EFSF, την ελληνική κυβέρνηση, την Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, έχει ως προϋπόθεση την τήρηση των δεσμεύσεων του μνημονίου.

Παράλληλα, το γεγονός ότι η δανειακή σύμβαση χρειάστηκε να επεκταθεί μέχρι σήμερα δύο φορές μετά την αρχική λήξη της στις 31 Δεκεμβρίου 2014 δεν σημαίνει ότι αποκόπτεται από το μνημόνιο.

Όπως επισημαίνει ο ESM στην ανακοίνωσή του, το μνημόνιο είναι ένα κείμενο που ανανεώνεται και αναθεωρείται συχνά και ο μόνος λόγος για τον οποίο δεν χρειάζεται επέκταση είναι διότι «δεν έχει ημερομηνία λήξης».

Τι απαντά η ελληνική κυβέρνηση

«Τα μνημόνια στην Ελλάδα τελείωσαν στις 25 Γενάρη» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, απαντώντας στο σχόλιο του EFSF και προσθέτουν ότι «οι αρμόδιοι του EFSF καλό θα είναι να ενημερωθούν για τις σκληρές διαπραγματεύσεις στις τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις του Eurogroup. Και κυρίως, για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων στο κοινό ανακοινωθέν, στο οποίο δεν υπάρχει, όχι τυχαία, καμία αναφορά σε μνημόνια. Γι’ αυτό άλλωστε και υπήρξε τελικά συμφωνία».

Με την ίδια διαρροή το Μέγαρο Μαξίμου επιτίθεται στη ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι «συνεχίζει να διαλέγει την πλευρά των δανειστών και όχι της ελληνικής κοινωνίας. Τους καλούμε να προσέλθουν στη Βουλή, στη συζήτηση για την παράταση της δανειακής σύμβασης, προκειμένου να ενημερωθούν για το τι υπέγραφαν μέχρι τώρα και τι κατάφερε η νέα κυβέρνηση».

Σχετικά άρθρα