Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Επικυρώθηκε από τον EFSF η παράταση

Επικυρώθηκε από τον EFSF η παράταση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για EFSF, Βρυξέλλες, Γιάνης Βαρουφάκης, Ευρωζώνη, Κλάους Ρέγκλινγκ,

Την έγκριση της τετράμηνης παράτασης του ελληνικού προγράμματος ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), με τροποποίηση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης για την Ελλάδα προκειμένου να είναι νομικά δυνατή η εν λόγω παράταση.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Ταμείου, αντί για τις 28 Φεβρουαρίου 2015 η Σύμβαση εκπνέει στις 30 Ιουνίου του 2015, ενώ η αναθεωρημένη σύμβαση θα υπογραφεί από τον επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ και από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη.

Με βάση την εν λόγω απόφαση, τα 1,8 δισ. ευρώ τα οποία είναι διαθέσιμα στο πλαίσιο της Σύμβασης μπορούν να εκταμιευτούν στην Ελλάδα έως τις 30 Ιουνίου 2015.

Προϋπόθεση για την εκταμίευση αυτής της δόσης είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης υπό την υπάρχουσα συμφωνία.

Τα εν λόγω ομόλογα είχαν μεταφερθεί στο ΤΧΣ στο πλαίσιο της σημερινής συμφωνίας για την ανακεφαλαιοποίηση και εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών και σύμφωνα με την αναθεωρημένη συμφωνία, τα ομόλογα αυτά θα επιστραφούν στο EFSF και μπορούν να εκταμιευτούν προς την Ελλάδα μόνο μετά από αίτημα της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας και του ενιαίου μηχανισμού εποπτείας.

Στον απόηχο της απόφασης του EFSF, ο επικεφαλής του, Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε ότι «αποτελεί ένα σημαντικό ενδιάμεσο βήμα, καθώς παρέχει ένα ξεκάθαρο πλαίσιο για τη συνέχιση των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών στην Ελλάδα.

Παράλληλα, διασφαλίζει ότι σημαντικοί πόροι του EFSF παραμένουν διαθέσιμοι για την Ελλάδα για τους επόμενους τέσσερις μήνες.

“Η ελληνική κυβέρνηση έχει τώρα την ευκαιρία να εργαστεί με τους εταίρους για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης για την περίοδο μετά τις 30 Ιουνίου 2015 επί τη βάσει της σημαντικής προόδου που σημείωσε η Ελλάδα αλλά και των τεράστιων προσπαθειών του ελληνικού λαού», σημείωσε.

Εξάλλου η μεταβίβαση 1,8 δισ. ευρώ από τα κέρδη της ΕΚΤ το 2014 παραμένουν επίσης διαθέσιμα για την Ελλάδα.

Οι εν λόγω πόροι βρίσκονται σε έναν λογαριασμό που διαχειρίζεται ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και οποιαδήποτε εκταμίευση τελεί υπό την αίρεση της επιτυχούς ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και της έγκρισής της από το Eurogroup, καταλήγει η ανακοίνωση του EFSF.

Σχετικά άρθρα