Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μίχαλος: Ο τουρισμός αποτελεί το μεγάλο πλεονέκτημα της χώρας

Μίχαλος: Ο τουρισμός αποτελεί το μεγάλο πλεονέκτημα της χώρας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Έλενα Κουντουρά, Κωνσταντίνος Μίχαλος, Τουρισμός,

Ο τουρισμός αποτελεί το μεγάλο πλεονέκτημα της χώρας μας , υπό την ευρεία έννοια του, τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος σε συνάντηση που είχε με την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Έλενα Κουντουρά .

Ο κ. Μίχαλος παρέδωσε στην υπουργό Τουρισμού υπόμνημα με τις θέσεις της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, που στοχεύουν στην ενδυνάμωση του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας και στην αξιοποίηση όλων των «παράπλευρων» επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Όπως τόνισε ο κ. Μίχαλος:

«Παρά την πρωτοφανή οικονομική κρίση που διανύει η χώρα μας ο Τουρισμός κατάφερε να αποδείξει περίτρανα ότι αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της Ελλάδας, ότι είναι ο κλάδος που ακόμα και κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες δεν παύει να στηρίζει την οικονομία και την απασχόληση. Το 2014 επισκέφθηκαν την ελληνική πρωτεύουσα περισσότερα από 15.000.000 τουρίστες παρουσιάζοντας αύξηση πάνω από 20%.

Ο Τουρισμός, είναι σαφές ότι αποτελεί πλεονέκτημά μας. Είναι ο πιο σημαντικός οικονομικός κλάδος και μία από τις κύριες και ταχύτερα αναπτυσσόμενες δραστηριότητες της χώρας. Επίσης, ενισχύει την ανάπτυξη και την απασχόληση σε απομακρυσμένες περιοχές (όπως, νησιά, αγροτικές και ορεινές περιοχές) και σε περιοχές που διαφορετικά θα είχαν περιορισμένη οικονομική δραστηριότητα, συμβάλλοντας έτσι στην προώθηση της κοινωνικής ένταξης και της απασχόλησης των νέων.

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η ανάπτυξη του Τουρισμού, με βάση τις τοπικές γνώσεις και τη διαφύλαξη της φυσικής και πολιτιστικής πολυμορφίας, ωφελεί σημαντικά τις τοπικές οικονομίες, με τη δημιουργία ποιοτικών και βιώσιμων θέσεων εργασίας και την προώθηση της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ η σωστή ανάπτυξη εντατικών τουριστικών δραστηριοτήτων είναι θεμελιώδους σημασίας. Η αγορά τουριστικών υπηρεσιών αλλάζει και εμείς πρέπει να προσαρμοστούμε στα ενδιαφέροντά τους.

Ωστόσο η δυναμική αυτή του τουρισμού δεν πρέπει να προκαλεί εφησυχασμό και η προσπάθεια τώρα πρέπει να στραφεί στην αύξηση της ποιοτικής διαφοροποίησης και της άμβλυνσης της εποχικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Πιστεύουμε ότι χρειάζεται:

– Βελτίωση υποδομών (αεροδρόμια, λιμάνια, δρόμοι, μαρίνες, ενίσχυση δικτύου ηλεκτροδότησης και υδροδότησης)

– Να καταστεί η Ελλάδα κέντρο τουρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο μέσω οργάνωσης και προβολής δράσεων (λ.χ. με τη δημιουργία συνθηκών προσέλκυσης διεθνών κινηματογραφικών παραγωγών στη χώρα μας)

– Σταθερότητα φορολογικού και νομοθετικού περιβάλλοντος σε σχέση με τις επενδύσεις και γενικότερα κωδικοποίηση της νομοθεσίας, ώστε να καταργηθεί η πολυνομία και να αρθεί η αντιφατικότητα των διατάξεων

– Κατάργηση όλων των φόρων που δεν σχετίζονται με το εισόδημα

– Κατάργηση των νομοθετικών ρυθμίσεων που αποθαρρύνουν την ίδρυση επιχειρήσεων στον τουριστικό τομέα (π.χ. κατάργηση των χρηματικών ποσών που απαιτούνται πριν την έναρξη λειτουργίας της επιχείρησης και πριν αυτή καταστεί κερδοφόρος)

– Κατάργηση των όρων που εμποδίζουν την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας στον κλάδο (π.χ. για τη λήψη άδειας εκμίσθωσης σκαφών απαιτείται η αγορά τουλάχιστον τριών)

– Κατάργηση της βίζας ή χαλάρωση των όρων έκδοσης βίζας για χώρες ιδιαίτερου τουριστικού ενδιαφέροντος (Ρωσία, Τουρκία)

– Ανάπτυξη ειδικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού

– Αναζήτηση νέων αγορών και ομάδων – στόχων

– Υιοθέτηση καινοτόμων μεθόδων και πρακτικών

– Διοργάνωση σεμιναρίων και ενημερωτικών εκδηλώσεων για την ενίσχυση του επαγγελματισμού στο χώρο του τουρισμού

– Αύξηση της ποιοτικής διαφοροποίησης και άμβλυνση της εποχικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος

– Δράσεις ανάδειξης του πλέον σημαντικού τουριστικού προϊόντος, του ελληνικού πολιτισμού, π.χ. διεύρυνση ωραρίου όλων των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων , διάθεση μέρους των εσόδων των μουσείων για την ανάπτυξη του τοπικού πολιτισμού, όπως για την αξιοποίηση ευρημάτων των αρχαιολογικών ανασκαφών.

Επ’ ευκαιρία προτείνεται δωρεάν είσοδος στους Έλληνες και εναρμόνιση, με τα ευρωπαϊκά επίπεδα, της τιμής του εισιτηρίου εισόδου, στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, σε σχέση με τους αλλοδαπούς.

Κυρία υπουργέ, θα θέλαμε να σας θίξουμε και ένα ακόμη μείζον θέμα για την Επιμελητηριακή Κοινότητα. Αυτό της κατάταξης των ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο.

Είναι περιττό να ειπωθεί ότι τα Επιμελητήρια που έχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια σαν μέλη τους αλλά και οι κατά τόπους Ομοσπονδίες Ενοικιαζομένων Δωματίων δεν συμφωνούν με το συγκεκριμένο άρθρο του παραπάνω νομοσχεδίου, διότι εκτός του ότι κινείται σε εντελώς εσφαλμένη κατεύθυνση, θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα βιωσιμότητας στα Επιμελητήρια που δραστηριοποιούνται σε αμιγώς τουριστικές περιοχές και επιτελούν ένα άκρως σημαντικό έργο στην τουριστική ανάπτυξη και προβολή της περιοχής.

Προϋπόθεση επιτυχίας της όποιας στρατηγικής ή σχεδίου εκ μέρους της Πολιτείας, είναι η αποτελεσματική ενεργοποίηση και συμμετοχή της επιχειρηματικής κοινότητας. Οι επιχειρήσεις είναι αυτές που οφείλουν να αντανακλούν το σύγχρονο τουριστικό προφίλ της χώρας. Και να το μετατρέπουν σε ελκυστική εμπειρία για τον επισκέπτη.

Αυτό απαιτεί νέα, σύγχρονα πρότυπα ποιότητας για τις τουριστικές επιχειρήσεις. Απαιτεί επένδυση στην εκπαίδευση και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, για επιχειρηματίες και εργαζόμενους. Απαιτεί νέους μηχανισμούς για τη διευκόλυνση της δικτύωσης και της ανάπτυξης συνεργασιών σε διεθνές επίπεδο.

Χρειάζεται επίσης γενναία κίνητρα για την προσέλκυση κεφαλαίων, με απλούστερες διαδικασίες για την πραγματοποίηση επενδύσεων, με αποτελεσματικούς μηχανισμούς στήριξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον κλάδο.

Σε αυτή την κατεύθυνση, η Πολιτεία οφείλει να αξιοποιήσει αποτελεσματικά τα διαθέσιμα εργαλεία, όπως ο νέος Επενδυτικός Νόμος και το νέο ΕΣΠΑ.

Ειδικά ως προς το ΕΣΠΑ, θεωρούμε ιδιαίτερα θετικό το μέτρο της επιδότησης για τη δημιουργία και την ενίσχυση νέων επιχειρήσεων στον τομέα του τουρισμού. Είναι μια κίνηση που μπορεί να ανοίξει δρόμους απασχόλησης και δημιουργίας σε ανθρώπους που σήμερα βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας. Να επιτρέψει την αξιοποίηση νέων, καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών και να συμβάλει στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της χώρας.

Πέρα από τις επιδοτήσεις και τα κίνητρα που παρέχει η Πολιτεία, η τουριστική ανάπτυξη προϋποθέτει πάνω από όλα ένα σταθερό και βιώσιμο επιχειρηματικό περιβάλλον. Με αποκατάσταση της ρευστότητας, με ανταγωνιστικό κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις, με λιγότερη γραφειοκρατία και καλύτερη λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών. Και βεβαίως, με ένα ανταγωνιστικό και σταθερό φορολογικό σύστημα.

Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η ανάπτυξη της οικονομίας – που είναι το μεγάλο εθνικό διακύβευμα σήμερα – δεν μπορεί παρά να στηριχθεί στις δυνάμεις του ιδιωτικού τομέα. Στην προσέλκυση επενδύσεων και κυρίως στη δημιουργία νέων, καινοτόμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Επιχειρήσεων οι οποίες θα δώσουν ώθηση στην απασχόληση, θα δημιουργήσουν ευκαιρίες και εισοδήματα σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

Καλούμαστε λοιπόν, να αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των εμπλεκομένων περιοχών και να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητά τους γιατί η επιλογή έργων και δράσεων στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, μπορεί να αποδώσει σημαντικό πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα.

Στο πλαίσιο αυτό θα επιθυμούσαμε τη συνεργασία μας με το Υπουργείο Τουρισμού σε μόνιμη βάση και στο υψηλό δυνατό επίπεδο προκειμένου να διαμορφώσουμε από κοινού προτάσεις που να έχουν ως στόχο αφενός την καλύτερη απόδοση του Ελληνικού τουριστικού προϊόντος και αφετέρου την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη διασπορά των ωφελημάτων και των δυνατοτήτων του στην ελληνική κοινωνία».

Σχετικά άρθρα