Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η αιμορραγία καταθέσεων οδήγησε σε αύξηση του ELA

Η αιμορραγία καταθέσεων οδήγησε σε αύξηση του ELA
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Καταθέσεις, Τράπεζες,

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αύξησε το όριο άντλησης ρευστότητας των τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό της Τράπεζας της Ελλάδος, τον λεγόμενο ELA, λόγω των αυξημένων εκροών καταθέσεων και για να διασφαλίσει επάρκεια ρευστότητας κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα, ανέφεραν σήμερα ελληνικές τραπεζικές πηγές.
Η ΕΚΤ αύξησε το όριο άντλησης ρευστότητας του ELA για τις ελληνικές τράπεζες κατά 5 δισ. ευρώ στα 65 δισ. Η παράταση της δυνατότητας αυτής λήγει στις 18 Φεβρουαρίου, οπότε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα επαναξιολογήσει την κατάσταση.

Τραπεζική πηγή δήλωσε ότι υπήρχαν διάφοροι λόγοι που έγινε αυτό. Κάποιες τράπεζες θέλανε παραπάνω ELA, δήλωσε υψηλόβαθμος τραπεζίτης μίας εκ των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών.

Ο τραπεζίτης πρόθεσε ότι οι ημερήσιες εκροές καταθέσεων διαμορφώθηκαν στην περιοχή των 300 έως 500 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο.

Συνεχίστηκαν οι εκροές αυτή την βδομάδα, είχαμε μια επιδείνωση τις τελευταίες μέρες. Εάν έχεις 400 με 500 εκατ. εκροές αυτό δείχνει μια εξελισσόμενη τάση, επισημαίνει άλλος τραπεζίτης στο Reuters.

Σχετικά άρθρα