Ισλαμικό ΚράτοςΕθνικές Εκλογές 2023
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Εάν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ θα χαθούν 150.000 θέσεις εργασίας στη Γερμανία

Εάν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ θα χαθούν 150.000 θέσεις εργασίας στη Γερμανία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Grexit, Ανεργία, Γερμανία, Ευρωζώνη,

Την ώρα που η συζήτηση περί ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ έχει αναζωπυρωθεί, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που προειδοποιούν για τους κινδύνους που συνεπάγεται ένα Grexit.

Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική απώλεια θέσεων εργασίας στη Γερμανία, εκτιμά η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO).

«Η γερμανική οικονομία θα έχανε περίπου 80.000 έως 150.000 θέσεις απασχόλησης σε διάστημα δύο ετών», δήλωσε από τη Γενεύη ο Έκεχαρντ Ερνστ, ειδικός σε ζητήματα που αφορούν την αγορά εργασίας.

Μία τέτοια απώλεια θα αντιστοιχούσε σε ποσοστιαία αύξηση του δείκτη ανεργίας κατά 0,2% έως 0,3%.

«Στην περίπτωση αυτή μιλάμε μόνο για ένα πιθανό σενάριο», διευκρίνισε ο Γερμανός οικονομολόγος. Όπως εκτιμά ο ίδιος, ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του κοινού νομίσματος, θα προκαλούσε σαφείς αβεβαιότητες, μεταξύ άλλων και στη Γερμανία.

Ως εκ τούτου, αυτό θα δυσχέραινε τις δυνατότητες των γερμανικών επιχειρήσεων να δανείζονται χρήματα που θα προορίζονταν για νέες επενδύσεις.

Πλήγμα για τις γερμανικές εξαγωγές

«Επιπλέον, χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία μπορεί να υποφέρουν από ενδεχόμενο Grexit», πρόσθεσε ο κ. Ερνστ. Αποτέλεσμα αυτού θα ήταν οι χώρες του εξωτερικού να μην είναι σε θέση να διατηρήσουν το σημερινό επίπεδο εισαγωγών από τη Γερμανία. «Επομένως υφίσταται λιγότερο ένας άμεσος συσχετισμός με την Ελλάδα, αλλά πρόκειται κυρίως για έμμεσες επιπτώσεις στην γερμανική αγορά εργασίας», διευκρίνισε ο ειδικός της ILO.

Σύμφωνα με τον Έκεχαρντ Ερνστ, δυσκολίες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν η Γερμανία και ως χώρα-δανειστής, καθώς σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ η αποπληρωμή των δανείων θα καθίστατο δυσχερής. «Η Ελλάδα θα είχε πάλι ως νόμισμα τη δραχμή, θα έπρεπε να αποπληρώσει ένα μεγάλο μέρος των χρεών σε ευρώ», υπογράμμισε ο Γερμανός οικονομολόγος, εκτιμώντας ότι ένα ασθενές οικονομικά ελληνικό κράτος θα έφτανε γρήγορα στα όρια των αντοχών του.

Πηγή: Deutsche Welle

Σχετικά άρθρα