Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τι θα κάνει η κυβέρνηση για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ

Τι θα κάνει η κυβέρνηση για την αύξηση του κατώτατου  μισθού στα 751 ευρώ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΓΣΕΕ, Εργοδοτικές Οργανώσεις, Κατώτατος Μισθός, Πάνος Σκουρλέτης, Υπουργείο Εργασίας,

Αλλάζει πλεύση η κυβέρνηση σε ότι αφορά την επαναφορά του κατώτατου μισθού άμεσα στα 751 ευρώ , καθώς ήδη έχουν υπάρξει ενστάσεις τόσο από τις εργοδοτικές οργανώσεις στο σύνολο τους, όσο και από τους πιστωτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση σκοπεύει να παρέμβη δραστικά ώστε να καταργηθούν άμεσα όλες οι αντιεργατικές διατάξεις που θεσπίστηκαν με το μνημόνιο, και να δώσει την δυνατότητα στους κοινωνικούς εταίρους να τα βρουν μεταξύ τους για την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Σχετικές αναφορές, αόριστες ωστόσο, έγιναν και κατά την συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος το Σάββατο το απόγευμα, οι οποίες πάντως δημιούργησαν αντιδράσεις από μερίδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που φέρεται να επιμένουν στην άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, προκειμένου να καταλήξει στις οριστικές αποφάσεις για την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ , θέλει πρώτα να μελετήσει διεξοδικά τις προτάσεις που θα καταθέσουν οι κοινωνικοί εταίροι, καθώς και να διερευνήσει όλα τα δεδομένα της αγοράς εργασίας, των αντοχών της οικονομίας και των δυνατοτήτων των επιχειρήσεων.

Σημειώνεται, πάντως, ότι ήδη όλοι οι κοινωνικοί εταίροι από την πλευρά των εργοδοτικών οργανώσεων έχουν κάνει λόγο για απεμπλοκή της κυβέρνησης από τον ορισμό του κατώτατου μισθού, τονίζοντας ότι αυτό είναι θέμα διαπραγμάτευση με τους εργαζομένους.

Είναι κατά συνέπεια σαφής η θέση των εργοδοτών περί διαλόγου με την ΓΣΕΕ για την αύξηση του κατώτατου μισθού, χωρίς την παρέμβαση της κυβέρνησης, με στόχο να αποφευχθεί μια σημαντική αύξηση του εργατικού κόστους στις επιχειρήσεις άμεσα, που θα μπορούσε να προκαλέσει σοκ στην αγορά.

Την θέση αυτή δεν απορρίπτει μεν η κυβέρνηση, όπως αναφέρουν πληροφορίες, αλλά στις σκέψεις της είναι η άμεση παρέμβαση της στην περίπτωση που οι εργοδότες αρνηθούν την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ έστω και σταδιακά.

Αυτό που θεωρείται βέβαιο ότι θα πράξει άμεσα η κυβέρνηση είναι ένας συνδυασμός παράλληλων δράσεων με φορολογικά και αναπτυξιακά κίνητρα προς τις επιχειρήσεις, αλλά και θεσμικές παρεμβάσεις στο επίπεδο των συλλογικών συμβάσεων και στην προστασία από τις ομαδικές απολύσεις, ώστε να αμβλυνθούν οι αρνητικές εντυπώσεις που θα δημιουργηθούν με την μη άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.

Από τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας προκύπτει ότι σήμερα με τον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ για όσους είναι άνω των 25 ετών και με 510 ευρώ για όσους είναι κάτω των 25 ετών αμείβονται 140.000 μισθωτοί, δηλαδή περίπου το 9,5% του συνόλου των μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα.
Έτσι στις προτεραιότητες του υπουργού Εργασίας μπαίνουν και άλλα ζητήματα όπως :

-Η αποκατάσταση του θεσμικού πλαισίου των συλλογικών συμβάσεων που καταργήθηκαν με νόμους του μνημονίου.

-Η επαναφορά της μετενέργειας των συμβάσεων στους έξι μήνες, από τρεις που είναι σήμερα.

-Η αποκατάσταση της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

-Η επαναφορά του θεσμικού ρόλου του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) στην προ μνημονίου εποχή.

-Η έναρξη διαλόγου του υπουργείου Εργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους, όσο θα βρίσκεται σε εξέλιξη και ο διάλογος της ΓΣΕΕ με τις εργοδοτικές οργανώσεις για την υπογραφή της νέας εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.

-Η συνεργασία με τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης για τη διαμόρφωση ενός πακέτου μέτρων με φορολογικά και αναπτυξιακά κίνητρα, τα οποία θα έχουν ως στόχο την τόνωση της αγοράς εργασίας και τη διευκόλυνση των προσλήψεων.

Σχετικά άρθρα