Επίθεση… φιλίας στη νέα κυβέρνηση με τον αστερίσκο των μεταρρυθμίσεων πραγματοποίησε πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, προτείνοντας κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 50% ώστε να καταστεί βιώσιμο.
Σε επιστολή του που δημοσιεύεται στους Financial Times ο πρώην επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, και προϊστάμενος του Πολ Τόμσεν, Ρέζα Μογκαντάμ, παραδέχεται ότι το ελληνικό πρόγραμμα που επιβλήθηκε στηρίχθηκε σε λανθασμένες παραδοχές καθώς ήταν όπως αποδεικνύεται υπεραισιόδοξες οι προβλέψεις για την ελληνική ανάπτυξη, τον πληθωρισμό, τη δημοσιονομική προσπάθεια και την κοινωνική συνοχή.
Παράλληλα, ο συνεργάτης της Κριστίν Λαγκάρντ δεν παρέλειψε να αναγνωρίσει τις ευθύνες που φέρει και ο ίδιος.
«Πρέπει να αναλάβω και εγώ το μερίδιο της ευθύνης που μου αντιστοιχεί, καθώς έχω εμπλακεί στις συζητήσεις της τρόικας μεταξύ 2010 και 2014» σημείωσε ο κ. Μογκαντάμ.
Επιπλέον, ο οικονομολόγος ισχυρίστηκε ότι ένα ενδεχόμενο Grexit δεν θα ήταν προς το συμφέρον κανενός, καθώς θα δημιουργούσε ντόμινο σε όλες τις αδύναμες χώρες της οικονομικής ένωσης του ευρώ.
«Παρά την τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή και το μεγαλύτερο κούρεμα που έχει γίνει ποτέ σε ιδιωτικό χρέος, το ελληνικό χρέος έχει αυξηθεί στο 175% του ΑΕΠ» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μογκαντάμ.
«Τα τρέχοντα σχέδια προβλέπουν πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2014 με 4,5% του ΑΕΠ από το 2016 και μετά. Αυτό θα απειλήσει την κοινωνική συνοχή και θα καταστρέψει κάθε προοπτική οικονομικής ανάκαμψης» πρόσθεσε.
«Το χρέος θέτει εμπόδια στις επενδύσεις και την εμπιστοσύνη», σημειώνει στην επιστολή του στους Financial Times ο Μογκαντάμ, υποστηρίζοντας ότι οι ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας θα πρέπει να συναινέσουν στην απομείωση του ελληνικού χρέους κατά το ήμισυ με στόχο να φτάσει το βιώσιμο επίπεδο του 110% του ΑΕΠ, όπως είχε προβλεφθεί και το 2012.
«Η Ευρωζώνη έχει ξεπεράσει τα ταμπού των διασώσεων, της ιδιωτικής αναδιάρθρωσης του χρέους και της τραπεζικής ένωσης. Ακριβώς όπως ο ΣΥΡΙΖΑ απαιτείται να ξεπεράσει τη διστακτικότητα η Ελλάδα να προχωρήσει σε βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έτσι και η Ευρώπη πρέπει να ξεπεράσει τα ταμπού της σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους», προσθέτει στην επιστολή του στους Fanincial Times ο Μογκαντάμ.