Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Χαρδούβελης: Η Ελλάδα πρέπει να ενταχθεί στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ

Χαρδούβελης: Η Ελλάδα πρέπει να ενταχθεί στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γκίκας Χαρδούβελης, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα,

Η Ελλάδα πρέπει να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που αναμένεται ότι θα εγκρίνει και θα υλοποιήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

“Η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο αποπληθωρισμό στην Ευρώπη, το υψηλότερο χρέος και τα υψηλότερα επιτόκια δανεισμού. Με άλλα λόγια είμαστε και θεωρητικά και πρακτικά ο ιδανικός αποδέκτης του Προγράμματος Ποσοτικής Χαλάρωσης”, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας σε εκδήλωση του Economist

Ο κ. Χαρδούβελης εκτίμησε μάλιστα ότι πως δεν θα πρέπει να τεθούν επιπλέον όροι όπως η πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας και προσδιόρισε περίπου στα 16 δισ. ευρώ το ύψος των ελληνικών ομολόγων που θα αγόραζε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο πλαίσιο του προγράμματος, αν το συνολικό ύψος του προγράμματος ανέλθει στα 550 δισ. ευρώ.

Ο κ. Χαρδούβελης προειδοποίησε ωστόσο πως στην περίπτωση που υπάρξει μια παρατεταμένη περίοδος διαβούλευσης και διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας, και αν υπάρξουν μαξιμαλιστικές απαιτήσεις ή μονομερείς ενέργειες, υπάρχει κίνδυνος όχι μόνον για χρηματοδοτικό πρόβλημα στη χώρα, αλλά και για εκτροχιασμό της οικονομίας.

Απαντώντας στο ερώτημα τι θα σημαίνει η καθυστέρηση, ο κ. Χαρδούβελης είπε: “Απώλεια 7,2 δισ. ευρώ από δάνεια της ΔΝΤ και από την Ευρωζώνη. Από αυτά τα 1,8 δισ. ευρώ είναι καθαρή δωρεά, δεν αποτελούν νέο δάνειο (αποτελεί επιστροφή στην Ελλάδα του κέρδους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από την αγορά ελληνικών ομολόγων). Δεν πρέπει να αφήνουμε λεφτά στο τραπέζι. Είναι μεγάλο το ποσό. Αντιστοιχεί σχεδόν με τη φαρμακευτική δαπάνη ενός έτους” είπε ο κ. Χαρδούβελης.

Σχετικά άρθρα