Ενώ η Ελλάδα έχει μπει στην τελική ευθεία για τις εκλογές της Κυριακής, την Πέμπτη στη συνεδρίαση της ΕΚΤ αναμένεται να αποφασιστεί κατά πόσο θα συμπεριλάβει την Ελλάδα στο πρόγραμμα εξαγοράς ομολόγων.
Η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναμένεται να αναζητήσει τους τρόπους με τους οποίους θα ρίξει ρευστό στην Ευρώπη, όπως είχε κάνει η Αμερικανική FED στην κρίση του 2008.
Το εφιαλτικό σενάριο για εξαίρεση από το πρόγραμμα εξαγοράς ομολόγων είχε φέρει στο φως της δημοσιότητας την περασμένη εβδομάδα το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.
Όπως προκύπτει από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες από την Φρανκφούρτη, έδρα της ΕΚΤ, ο κύβος για τα ελληνικά ομόλογα φέρεται να έχει ριφθεί. Θα εξαγοράζονται από την ΕΚΤ, παρέχοντας ρευστότητα, όσο η χώρα παραμένει σταθερή στο πρόγραμμα στήριξης.
Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες αξιωματούχων από την ΕΚΤ εξετάζεται και το ενδεχόμενο αγοράς ποσοστού των ελληνικών ομολόγων, με την κεντρικής Τράπεζα της Ευρώπης να αφήνει ουσιαστικά την Ελλάδα να αντλήσει τα υπόλοιπα από τις αγορές με το απαγορευτικό επιτόκιο που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, ουσιαστικά ως μέσο πίεσης για πιστή εφαρμογή από την ελληνική πλευρά του προγράμματος στήριξης.
Ανώτατος αξιωματούχος της ΕΚΤ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «πώς είναι δυνατόν να συνεχίσουμε να δανείζουμε όταν στην Ελλάδα απειλούν ότι δεν θα μας πληρώσουν τα προηγούμενα δανεικά;», παραπέμποντας στις όποιες τελικές αποφάσεις στην κρίσιμη συνεδρίαση της Πέμπτης.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ εδώ και ημέρες έχουν διαψεύσει όσον αφορά στις πληροφορίες τους την πρόθεση αυτή της ΕΚΤ.
Την ίδια ώρα υψηλόβαθμο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η ΕΚΤ και ο Μάριο Ντράγκι περίμεναν την ύστατη στιγμή για να παίξουν το ρόλο τους στην επικοινωνιακή πολιτική εκφοβισμού του Αντώνη Σαμαρά, ώστε να ανακόψουν την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση και την αυτοδυναμία.
Η επίσημη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ
Τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε «έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη», ενόψει της επικείμενης συνεδρίασης ΕΚΤ για την αγορά ελληνικών ομολόγων, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και με τη δημοσιογραφική δεοντολογία. Μια εβδομάδα πριν τις εκλογές, συγκεκριμένη μερίδα των ΜΜΕ επιλέγει την ακατάσχετη κινδυνολογία, λειτουργώντας σε εντεταλμένη υπηρεσία, όπως έγινε και στις εκλογές του 2012.
Το μεγάλο όμως ερώτημα παραμένει : ποιά είναι η στάση του κ. Σαμαρά ενόψει της επικείμενης συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ, εκτός από το να διαρρέει τέτοιου είδους «ρεπορτάζ»;