Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οίκος Moody’s: Σχετικά απίθανο το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ

Οίκος Moody’s: Σχετικά απίθανο το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Grexit, Εθνικές Εκλογές 2015, Εκλογές, Ελληνικό Χρέος, Ευρώ, Οίκος Moody’s, ΣΥΡΙΖΑ,

Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s σε ανάλυση που έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα, διατυπώνει την άποψη ότι το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ είναι σχετικά απίθανο και παραμένει χαμηλότερο σε σχέση με το 2012.

Η Moody’s αναφέρει πως οι εκλογές στις 25 Ιανουαρίου έχουν αναζωπυρώσει τις ανησυχίες για μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, δεδομένου ότι στις δημοσκοπήσεις προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που κατέχουν τα κράτη της ευρωζώνης.

«Οι κυβερνήσεις των κρατών της ζώνης του ευρώ είναι πιθανό να απορρίψουν ένα τέτοιο αίτημα, εν μέρει λόγω του ότι μπορεί να οδηγήσει σε παρόμοια αιτήματα από άλλες εξίσου χρεωμένες χώρες», σημειώνεται στην έκθεση.

Σύμφωνα με τον Κόλιν Έλλις, επικεφαλής credit officer της Moody’s «μια έξοδος από τη νομισματική ένωση θα ήταν καθοριστική στιγμή για το ευρώ, καθώς θα έδειχνε πως η νομισματική ένωση είναι διαιρέσιμη και όχι μη αναστρέψιμη».

Πάντως, ο ίδιος αναγνωρίζει πως αν και μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα προκαλούσε πιθανότατα νέα ύφεση στην εναπομείνασα ευρωζώνη, η πιστωτική επίδραση θα ήταν μάλλον λιγότερο έντονη σε σχέση με το 2012, καθώς το ρίσκο μετάδοσης έχει μειωθεί σημαντικά και υπάρχουν ισχυρότερα εργαλεία για να περιορίσουν την ζημιά από ένα τέτοιο γεγονός.

Αναφερόμενος ενδεικτικά στους παράγοντες που θα περιόριζαν την πιστωτική επίπτωση που θα είχε μια έξοδος της Ελλάδας στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο Έλλις εστίασε στους πιο αδύναμους διασυνοριακούς δεσμούς μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών, στη σημαντική μείωση της κατοχής ελληνικών κρατικών ομολόγων από τις ευρωπαϊκές τράπεζες, στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμόσει αρκετές χώρες, καθώς και στα ισχυρότερα «δίχτυα» ασφαλείας που δημιουργήθηκαν μετά το πρώτο ξέσπασμα της κρίσης.

«Ακόμη και με αυτά τα εργαλεία, μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα αναδείκνυε εντάσεις στην αγορά και μια νέα ύφεση στην ευρωζώνη», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ αναγνώρισε πως πιο ευάλωτες θα ήταν χώρες της ευρωζώνης που έχουν υψηλά ποσοστά χρέους και ανεργίας και αντιμετωπίζουν προβλήματα από τις ασθενείς οικονομικές προοπτικές και τους κινδύνους αποπληθωρισμού.

«Μακροπρόθεσμα, η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα ύστερα από μια έξοδο θα μπορούσε να υπερβεί εκείνη των χωρών της ευρωζώνης, οι οποίες με τη σειρά τους θα μπορούσαν να προκαλέσουν συζητήσεις για περαιτέρω εξόδους από το ευρώ», ανέφερε ο Έλλις.

Σχετικά άρθρα