Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Υπαινιγμός Ντράγκι: Με ένα Grexit θα υποφέρουν όλοι

Υπαινιγμός Ντράγκι: Με ένα  Grexit θα υποφέρουν όλοι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Grexit, Ευρώ, Ευρωζώνη, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Μάριο Ντράγκι,

Σε έναν υπαινιγμό ότι μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ (Grexit) θα είχε ως συνέπεια να υποφέρουν όλες οι χώρες της ζώνης του ευρώ, προχώρησε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Ο κεντρικός τραπεζίτης , σε άρθρο του στο Project Syndicate , με θέμα την ολοκλήρωση της νομισματικής ένωσης, εμμέσως πλην σαφώς αναφέρεται σε μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και τις συνέπειες της.

Όπως υποστηρίζει , οι χώρες της Ευρωζώνης εξαρτώνται η μία από την άλλη για την ανάπτυξη και, ακόμα πιο σημαντικό, “αν η έλλειψη δομικών μεταρρυθμίσεων οδηγήσει σε μόνιμη απόκλιση εντός της νομισματικής ένωσης, αυτό ξυπνά το φάντασμα της εξόδου – από την οποία όλα τα μέλη εν τέλει υποφέρουν”.

Προφανώς με την τοποθέτηση του αυτή ο επικεφαλής της ΕΚΤ δεν φαίνεται να συμμερίζεται την άποψη που εκφράζουν ορισμένοι στην ΕΕ ότι πλέον μία έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δε θα είχε τόσο μεγάλο αντίκτυπο στις άλλες χώρες όσο θα είχε πριν λίγα χρόνια.

Ο κ. Ντάγκι στο άρθρο αναλύει το καθεστώς της νομισματικής ένωσης στην Ευρώπη και σημειώνει ότι αυτό δεν προβλέπει «μόνιμες δημοσιονομικές ενισχύσεις από τις πιο πλούσιες χώρες στις φτωχότερες».

Ο κεντρικός τραπεζίτης, μάλιστα προχωράει ένα βήμα παρακάτω και επισημαίνει ότι οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να μοιράζονται το κόστος των όποιων απρόοπτων εξελίξεων, για το οποίο θα πρέπει να υπάρξει μία πιο αυθεντική οικονομική ένωση.

“Αυτό σημαίνει περισσότερα από το να ενισχύσουμε τις υπάρχουσες διαδικασίες. Σημαίνει να κυβερνάμε μαζί: να περάσουμε από το συντονισμό στη λήψη αποφάσεων από κοινού, και από τους κανονισμούς στους θεσμούς”, υπογραμμίζει.

Κλείνοντας, τονίζει πως η οικονομική σύγκλιση είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να τηρείται πάντα, και όχι μόνο κάποιες φορές, και “γι’ αυτόν το λόγο, για να ολοκληρώσουμε τη νομισματική ένωση θα πρέπει εν τέλει να εμβαθύνουμε περαιτέρω την πολιτική μας ένωση”.

Σχετικά άρθρα