Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τι φέρνει το 2015 στην Ευρώπη

Τι φέρνει το 2015 στην Ευρώπη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ευρώπη, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Οικονομική Κρίση,

Τις προκλήσεις που «βλέπει» για το νέο έτος, 2015, για την Ευρώπη αναλύει η Deutsche Welle. Η ευρωπαϊκή οικονομία θα πρέπει να τονωθεί με επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων και οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να αναζητήσουν μια κοινή, ξεκάθαρη στρατηγική στην ουκρανική κρίση.

Το επενδυτικό πρόγραμμα 315 δισεκατομμυρίων ευρώ για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και η καταπολέμηση της ανεργίας στην ΕΕ, αποτελούν τις άμεσες προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2015. «Παράλληλα όμως ο στόχος για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών παραμένει», κατέστησε σαφές ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προφανώς για να μετριάσει τις υπερβολικές προσδοκίες χωρών, όπως η Ιταλία ή η Γαλλία. Παρά το φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει για το νέο έτος οικονομική ανάπτυξη μόλις 1,1%.

Από την πλευρά της η ΕΚΤ θα συνεχίσει και φέτος την καταπολέμηση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης και της αναιμικής ανάπτυξης. Οι κίνδυνοι υπερτερούν, επισημαίνεται σε πρόσφατη ανάλυση της Φρανκφούρτης. Πονοκέφαλο για την κεντρική τράπεζα εξακολουθεί να προκαλεί ο χαμηλός πληθωρισμός. Η ΕΚΤ προτίθεται να ρίξει στην αγορά μεγάλες ποσότητες χρήματος, όποτε υπάρξει ανάγκη. Την ώρα που η Ιταλία πιέζει προς μια νέα παρέμβαση της ΕΚΤ, η Γερμανία προτιμά, ως συνήθως, μια πιο συγκρατημένη δημοσιονομική πολιτική.

Ο κίνδυνος διολίσθησης της Ελλάδας

Δεν αποκλείεται ο καινούργιος χρόνος να φέρει την επιστροφή της ευρωκρίσης. Μια ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα ίσως να κλονίσει την εμπιστοσύνη των αγορών. «Οι Έλληνες γνωρίζουν καλά ποιες επιπτώσεις θα μπορούσε να έχει ένα λάθος αποτέλεσμα στις εκλογές», είχε προειδοποιήσει απροκάλυπτα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ακόμα πιο σαφής η ανάλυση της επενδυτικής τράπεζας Goldman-Sachs: «Σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιήσει την απειλή του και σταματήσει να εξυπηρετεί το χρέος και επιλέξει την μετωπική σύγκρουση με τους διεθνείς πιστωτές, ενδέχεται η ΕΚΤ να αναγκαστεί να κρατήσει κλειστές τις ελληνικές τράπεζες για αρκετές μέρες».

Σχετικά άρθρα