Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Εγκαίνια για το Μουσείο Αρχαίας Ελεύθερνας

Εγκαίνια για το Μουσείο Αρχαίας Ελεύθερνας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αριστείδης Μπαλτάς, Κρήτη, Μουσείο Αρχαίας Ελεύθερνας, Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, Ρέθυμνο,

Τα εγκαίνια του εντυπωσιακού Μουσείου της Αρχαίας Ελεύθερνας στο Ρέθυμνο πρόκειται να πραγματοποιηθούν την Κυριακή 19 Ιουνίου από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά.

Σύμφωνα με το CretaPost, πρόκειται για το πρώτο μουσείο αρχαιολογικού χώρου στην Κρήτη, στα πρότυπα της Ολυμπίας για την Πελοπόννησο, των Δελφών για την Στερεά Ελλάδα, και της Βεργίνας για τη Μακεδονία, όπως υποστηρίζουν οι αρχαιολόγοι.

Το μουσείο βρίσκεται σε χώρο 13 στρεμμάτων μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο, ενώ ο καθαρός χώρος του μουσείου είναι 1.800 τ.μ. περίπου και περιλαμβάνει τον εκθεσιακό χώρο με αίθριο, τα γραφεία, τους χώρους συντήρησης και τις τουαλέτες.

Η έκθεση των ευρημάτων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Ελεύθερνας είναι σε τρεις άξονες και φιλοξενεί στις προθήκες του περίπου 15.000 ευρήματα, που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη από τη νεκρόπολη Αρχαίας Ελεύθερνας και όχι μόνο.

Το πρόγραμμα των εγκαινίων

Στις 7 το απόγευμα θα ξεκινήσουν οι ομιλίες των Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, Υπουργού Πολιτισμού, Αρ. Μπαλτά, Περιφεριάρχη Κρήτης Στ. Αρναουτάκη, Πρύτανη Πανεπιστημίου Κρήτης Οδυσσεά Ζώρα, Δημάρχου Γιώργου Μαρινάκη, Εφόρου Αρχαιοτήτων του Ν. Ρεθύμνου, Αναστασίας Τζιγκουνάκη.

Θα ακολουθήσει η ομιλία του καθηγητή Ν. Σταμπολίδη και στη συνέχεια η ηθοποιός Κατερίνα Διδασκάλου θα απαγγείλει το τμήμα που σώζεται από την τραγωδία του Ευριπίδη «Κρήτες», το οποίο μιλάει για τη γέννα του Δία στην Ίδη, για τους Κουρήτες και το χορό και το χτύπημα των τυμπάνων και των ασπίδων τους για να προστατεύσουν το νήπιο Δία να μην τον φάει ο Κρόνος.

Θα ακολουθήσει κουρητικός χορός.

Αμέσως μετά ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εγκαινιάσει τον εσωτερικό χώρο του μουσείου.

Δείτε το μουσείο στον χάρτη:

Σχετικά άρθρα