Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Επαναλειτούργησε το αρχαιότερο σωζόμενο Ελληνικό Θέατρο – Τι δήλωσε η Δούρου

Επαναλειτούργησε το αρχαιότερο σωζόμενο Ελληνικό Θέατρο – Τι δήλωσε η Δούρου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αρχαίο Θέατρο Θορικού, Λαύριο, Περιφέρεια Αττικής, Ρένα Δούρου,

Επαναλειτούργησε το Θέατρο Θορικού, το αρχαιότερο θέατρο που διασώζεται μέχρι σήμερα, το οποίο δεν είναι κυκλικό αλλά διαθέτει ορθογώνια ορχήστρα.

Τα “θυρανοίξια” πραγματοποιήθηκαν με την συναυλία της Καμεράτας υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Γιώργου Πέτρου, ενταγμένης στο πρόγραμμα των εορτασμών για τα 150 χρόνια από την ίδρυση του Νεότερου Λαυρίου.

thoriko1

“Για επαναλειτουργία ενός κορυφαίου χώρου πολιτιστικής κληρονομιάς” έκανε λόγο η Περιφερειάρχης Αττικής, “που αποδεικνύει ότι μπορούν δύο φορείς του Δημοσίου, η Περιφέρεια Αττικής και το υπουργείο Πολιτισμού, να λειτουργήσουν αποτελεσματικά και παραγωγικά”.

Η κ. Δούρου συμπλήρωσε ακόμη πως «αποδεικνύεται ότι ο πολιτισμός δεν μπορεί να συγκαταλέγεται μεταξύ των παράπλευρων απωλειών της κρίσης. Αντιθέτως συνιστά τη sine qua non προϋπόθεση για την ανάταξη του τόπου».

dourou1

Το Θέατρο Θορικού διαθέτει 21 σειρές με καθίσματα και η χωρητικότητά του φτάνει περίπου τα 4.000 άτομα.

Κλίμακες χωρίζουν την κατασκευή σε δύο κερκίδες άνισου μεγέθους. Η αρχαία ξύλινη σκηνή του δεν αντικαταστάθηκε ποτέ από λίθινη, όπως στα υπόλοιπα θέατρα.

Ανατολικά της ορχήστρας σώζονται μέχρι σήμερα η βάση του βωμού, μία αίθουσα με λαξευμένους φυσικούς πάγκους που χρησιμοποιούνταν για τις συνεδριάσεις των αρχών του δήμου και η βάση ενός μικρού ναού του Διονύσου.

Δυτικά της ορχήστρας διατηρείται και ένα σύμπλεγμα δωματίων, ευθυγραμμισμένο με τη δυτική πάροδο, το οποίο εξυπηρετούσε τη λειτουργία του θεάτρου. Τέλος, ο χώρος του θεάτρου χρησίμευε για τις συνελεύσεις και τις συγκεντρώσεις των πολιτών του Δήμου Θορικιέων, στον οποίο ανήκε.

Η Ρένα Δούρου έγραψε σχετικά στο προφίλ της στο Facebook:

Είναι μεγάλη τιμή και χαρά για μένα που έβαλα ένα λιθαράκι να ξαναλειτουργήσει το Θέατρο Θορικού, το αρχαιότερο σωζόμενο στον ελλαδικό χώρο.

Την Παρασκευή γιορτάσαμε την συμπλήρωση 150 χρόνων από την ίδρυση του Νεότερου Λαυρίου, με την Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, υπό τη διεύθυνση του διεθνώς διακεκριμένου μαέστρου Γιώργου Πέτρου. Απολαύσαμε το συγκλονιστικό μελόδραμα «Μήδεια» του G. BENDA, σε αφήγηση της Ειρήνης Καράγιαννη και με την σπουδαία ερμηνεία της Μαρίας Πρωτόπαππα.

Γιατί ο πολιτισμός είναι υπόθεση όλων μας, να μην τον αφήσουμε να γίνει “παράπλευρη απώλεια” της κρίσης αλλά sine qua non προϋπόθεση για την ανάταξη του τόπου.

Σχετικά άρθρα