Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ταρίφα 2.000 ευρώ για επίδομα πρόνοιας

Ταρίφα 2.000 ευρώ για επίδομα πρόνοιας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αστυνομία, Ασφαλιστικά Ταμεία, Επιδόματα, ΙΚΑ,

Tον τρόπο δράσης της εγκληματικής οργάνωσης που εμπλέκεται σε απάτες και πλαστογραφίες σε βάρος του ΙΚΑ, μέσω της παραποίησης πιστοποιητικών αναπηρίας για την χορήγηση επιδομάτων πρόνοιας, ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛ.ΑΣ.

Για την υπόθεση έχουν συλληφθεί επτά άτομα (τέσσερις γυναίκες και τρεις άνδρες), που κατηγορούνται για σειρά αδικημάτων κακουργηματικού χαρακτήρα.

Ηγετικό ρόλο διαδραμάτιζε 50χρονη ημεδαπή, ενώ ρόλους-κλειδιά είχαν 53χρονος υπάλληλος του ΙΚΑ, καθώς και 66χρονος καρδιολόγος, ο οποίος επίσης συμπεριλαμβάνεται στη δικογραφία.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα έχουν ταυτοποιηθεί 253 φυσικά πρόσωπα, τα οποία έλαβαν προνοιακά επιδόματα χωρίς να πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις.

Η εγκληματική οργάνωση χρέωνε τους «πελάτες» της από 1.200 έως 2.000 ευρώ, ενώ από την παράνομη δράση τους, εκτιμάται ζημία σε βάρος του Δημοσίου, που υπερβαίνει τις 700.000 ευρώ.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, για την υπόθεση συνελήφθησαν στις 10 δεκεμβρίου, μετά από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, επτά άτομα, τέσσερις γυναίκες και τρεις άνδρες, όλοι Έλληνες, ηλικίας από 50 έως 84 ετών.

Σε βάρος τους, σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, απάτης κατ’ εξακολούθηση, πλαστογραφίας και κατάχρησης σε βάρος του Δημοσίου.

Δύο από αυτούς –κατά περίπτωση– κατηγορούνται για παράβαση του νόμου περί όπλων και παραχάραξη.

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης συμμετείχαν σε κακουργηματικού χαρακτήρα απάτες σε βάρος του ΙΚΑ, μέσω της παραποίησης εγγράφων του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).

Τα έγγραφα αυτά χρησιμοποιούνταν για τη χορήγηση επιδομάτων πρόνοιας σε άτομα που δεν πληρούσαν τις νόμιμες προϋποθέσεις.

Προηγήθηκε πολύμηνη και ενδελεχής οικονομική αστυνομική έρευνα, με τη συνδρομή των αρμόδιων Υπηρεσιών του ΙΚΑ, μετά από καταγγελία του Ιδρύματος, με σκοπό την εξακρίβωση πρόκλησης οικονομικής ζημίας σε βάρος του και την αναζήτηση ποινικών ευθυνών υπαλλήλων του, καθώς και ιδιωτών.

Στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης, προέκυψε ότι οι εμπλεκόμενοι, με αρχηγικό μέλος 50χρονη, και σε «ρόλο – κλειδί» 53χρονο υπάλληλο του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας του Ι.Κ.Α., είχαν συστήσει τουλάχιστον την τελευταία τριετία εγκληματική οργάνωση με διαρκή δράση, διακριτούς ρόλους και συγκεκριμένη μεθοδολογία (modus operandi).

Σκοπός τους ήταν ο προσπορισμός παράνομου οικονομικού οφέλους, το οποίο προερχόταν από την ταυτόχρονη ζημία του Ελληνικού Δημοσίου, ως αρμόδιου για την καταβολή επιδομάτων πρόνοιας, και από την «αμοιβή» που εισέπρατταν από τους «πελάτες» για την διεκπεραίωση των υποθέσεών τους.

Αναφορικά με τη μεθοδολογία δράσης, οι φερόμενοι ως «πελάτες» προσέφευγαν στους «μεσάζοντες» της οργάνωσης (τρεις γυναίκες ηλικίας 52, 69 και 77 ετών και δύο άντρες 59 και 84 ετών), προκειμένου να λάβουν επιδόματα πρόνοιας, χωρίς να πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις. Οι «μεσάζοντες» με τη σειρά τους επικοινωνούσαν με την 50χρονη «αρχηγό», την οποία ενημέρωναν για τις λεπτομέρειες και τις «απαιτήσεις» των «πελατών».

Στη συνέχεια, η 50χρονη «αρχηγός», με ιδιαίτερα τεχνάσματα και πρακτικές, πλαστογραφώντας έγγραφα που της παρέδιδε ο 53χρονος υπάλληλος του Ι.Κ.Α., κατάρτιζε πλαστές αποφάσεις υγειονομικών επιτροπών του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας, τις οποίες μετά κατέθετε σε διάφορους Δήμους και Ασφαλιστικούς Οργανισμούς, επιτυγχάνοντας την χορήγηση ανάλογων επιδομάτων πρόνοιας για τους πελάτες.

Από τα στοιχεία της προανάκρισης προκύπτει ένας «κύκλος εργασιών» τουλάχιστον 253 «πελατών», οι οποίοι έχουν ταυτοποιηθεί. Οι τροποποιήσεις στις αποφάσεις των υγειονομικών επιτροπών γίνονταν στην περιγραφή της πάθησης, στη διάρκεια ισχύος της απόφασης και κυρίως στο ποσοστό της αναπηρίας.

Σχετικά άρθρα