«Εδώ έχουμε το εξής αντιφατικό. Όταν ο κ. Λιγνάδης πέρασε την ανάκριση κατηγορούμενος, προφυλακίστηκε διότι κρίθηκε ότι είναι ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων, δηλαδή ότι αν αφεθεί ελεύθερος είναι πολύ πιθανό να το ξανακάνει.
»Τώρα τον έχουμε πλέον καταδικασμένο, ένοχο δηλαδή της πράξης, με σκεπτικό ακριβώς ανάποδο, προφανώς δηλαδή θεωρούν ότι δεν είναι ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων».
Αυτό επισήμανε ο δικηγόρος Απόστολος Λύτρας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου, για την αναστολή εκτέλεσης ποινής του Δημήτρη Λιγνάδη, με περιοριστικούς όρους.
«Το κακό είναι ότι ακούγονται πράγματα που δεν ισχύουν.
»Ο νόμος Παρασκευόπουλου δεν έχει καμία σχέση με την αναστολή που πήρε ο κ. Λιγνάδης, ίσχυε και πριν» συμπλήρωσε ο ίδιος.
Όπως εξήγησε ο κ. Λύτρας, αν υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις, αν δεν είναι ύποπτος φυγής στο εξωτερικό, αν είναι γνωστής διαμονής στην Ελλάδα, αν δεν έχει ξανακαταδικαστεί για κακούργημα, αν δεν υπήρξε φυγόποινος, φυγόδικος και αν δεν είναι ύποπτος για διάπραξη νέων εγκλημάτων το δικαστήριο χορηγεί την αναστολή».
«Άρα ο κ. Λιγνάδης έχει καταδικαστεί, πράγμα το οποίο σημαίνει πως αν παραμείνει στο εφετείο η ίδια ποινή, θα οδηγηθεί στην φυλακή.
Είναι ελεύθερος μέχρι να εκδικαστεί το εφετείο του.
»Έχει τιμωρηθεί για δύο βιασμούς ανηλίκων» ανέφερε ο κ. Λύτρας.
Με τον νόμο Παρασκευόπουλου, διευκρίνισε «αυτό που εφαρμόστηκε τότε ήταν ότι έγιναν κάποιες αποφυλακίσεις κρατουμένων, που είχαν εκτίσει κάποιο μέρος της ποινής τους, για την αποσυμφόρηση των φυλακών» και επανέλαβε ότι στην αναστολή που έχει δοθεί στην υπόθεση Λιγνάδη δεν έχει καμία σχέση ο νόμος Παρασκευόπουλου.
«Το παράδοξο που προκαλεί τον κόσμο είναι ότι έχουμε περιπτώσεις πάρα πολύ απλές και σε αδικήματα που δεν είναι τόσο σοβαρά, που δεν έχει χορηγηθεί αναστολή.
»Να θυμίσω την περίπτωση του ανθρώπου στο ΕΚΑΒ με το πλαστό πτυχίο, την καθαρίστρια με το πλαστό πτυχίο ή άλλες περιπτώσεις που δεν χορηγήθηκε αναστολή και έχουμε τώρα έναν που έχει κατηγορηθεί και τιμωρηθεί πλέον για 2 βιασμούς και του χορηγείται αναστολή» επισήμανε ο κ. Λύτρας, υπογραμμίζοντας ότι είναι θέμα απόφασης του δικαστηρίου.
«Είναι στην διακριτική ευχέρεια του δικαστηρίου αν θα χορηγήσει αναστέλλουσα δύναμη μέχρι το Εφετείο» ανέφερε, εκτιμώντας ότι η εκδίκαση στο Εφετείο, προφανώς θα προσδιοριστεί σε περίπου 2 χρόνια και με τις καθυστερήσεις θα πάρει περισσότερο χρόνο.