Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πιστολίδι στο Πέραμα – 15χρονος Ρομά: «Σηκώσαμε ψηλά τα χέρια και μας πυροβόλησαν»

Πιστολίδι στο Πέραμα – 15χρονος Ρομά: «Σηκώσαμε ψηλά τα χέρια και μας πυροβόλησαν»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αστυνομία, Αστυνομική Βία, Ομάδα ΔΙΑΣ, Πειραιάς, Πέραμα, Ρομά (Αθίγγανοι ή Γύφτοι), Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη,

Στα δικαστήρια Πειραιά παρουσιάστηκε νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης ο 15χρονος Ρομά που επέβαινε στο αυτοκίνητο το οποίο καταδίωξαν οι επτά αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ μέχρι το Πέραμα.

Οι πρώτες δηλώσεις του νεαρού είναι αφοπλιστικές και «καίνε» τους αστυνομικούς που υποστηρίζουν πως «κινδύνευσε άμεσα η ζωή τους» προκειμένου να δικαιολογήσουν τον καταιγισμό πυρών που εξαπέλυσαν με απολογισμό ένα νεκρό και ένα τραυματία.

«Φοβηθήκαμε μη μας σκοτώσουν γι’ αυτό δεν σταματήσαμε εξαρχής.

»Μόλις σταματήσαμε βάλαμε τα χεριά ψηλά και αυτοί μας πυροβόλησαν» ανέφερε ο 15χρονος Ρομά που διέφυγε τις σύλληψης μετά την καταδίωξη.

«Πυροβόλησαν τον φίλο μου και μετά έπεσα με το όχημα στις μηχανές τους, αλλά δεν υπήρχε κάποιος πάνω» πρόσθεσε, κόντρα στις αναφορές των αστυνομικών.

«Στο περιστατικό έπεσαν τουλάχιστον 36 σφαίρες.

»Πολλές εξ αυτών διαπέρασαν το σώμα του Ν. Σαμπάνη και τραυμάτισαν σοβαρά το δεύτερο επιβαίνοντα του λευκού Hyundai.

»Το θύμα φέρει δύο διαμπερή τραύματα (στο θώρακα και την κοιλιακή χώρα)» ανέφερε (Alpha989) η δικηγόρος (Αλεξάνδρα Καραγιάννη) της οικογένειας του 18χρονου Ρομά που έχασε τη ζωή του από τα πυρά των αστυνομικών.

Η ίδια σχολίασε πως «πρόκειται για εκτέλεση».

Στο μεταξύ, στη σκιά των νέων αποκαλύψεων που είδαν το φως της δημοσιότητας και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας οδηγήθηκαν στον ανακριτή Πειραιά οι επτά αστυνομικοί, έξι αστυφύλακες και ένας αξιωματικός (υπαστυνόμος).

Οι αστυνομικοί έφτασαν στα δικαστήρια με πολιτικά ρούχα και φορώντας χειροπέδες.

Κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή και οπλοχρησία.

Αντιφατικές καταθέσεις των κατηγορουμένων αστυνομικών

Με την ανάκριση να βρίσκεται σε εξέλιξη ένας εκ των αστυνομικών που έλαβε μέρος στην αιματηρή καταδίωξη, στο υπόμνημα του, αναφέρει πως «κατά το χρόνο που ξεκίνησαν οι πυροβολισμοί κατά του οχήματος κινδύνευε άμεσα η ζωή των αστυνομικών Ι.Γ. και Α.Φ., οι οποίοι βρίσκονταν στην πορεία του οχήματος, το οποίο κατευθυνόταν κατά πάνω τους».

Το υπόμνημα του κατηγορούμενου αστυνομικού έρχεται σε αντίθεση με την κατάθεση του Ι.Γ., ο οποίος έχει υποστηρίξει ότι «σύρθηκε πρηνηδόν» και οι πυροβολισμοί έπεσαν αφού ο ίδιος είχε πλέον καλυφθεί.

Όπως χαρακτηριστικά έχει καταθέσει:

«Κάποια στιγμή και ενώ βρισκόμουν στο έδαφος αντιλήφθηκα ότι πέρασε από δίπλα μου κάποιο άτομο από το αυτοκίνητο που σας λέω και πήγαινε να διαφύγει.

»Εγώ σηκώθηκα να το καταδιώξω πεζός αλλά σταμάτησα.

»ΕΚΕΙΝΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΑΚΟΥΣΑ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΥΣ και επειδή δεν ήξερα από που προέρχονται έπεσα πάλι κάτω να πάρω την κάλυψή μου.

»Όταν σταμάτησαν οι πυροβολισμοί και ηρέμησαν τα πράγματα σηκώθηκα πάλι και πήγα προς το αυτοκίνητο…».

Οι δικηγόροι της οικογένειας του θύματος σχολιάζουν στο υπόμνημά τους:

«Δηλαδή ο αστυνομικός (…) έπεσε για να καλυφθεί από τα πυρά των συναδέλφων του και βέβαια ο ίδιος δεν έκανε χρήση του υπηρεσιακού του όπλου για να προστατευτεί γιατί δεν αξιολόγησε ότι υπήρξε κίνδυνος τέτοιος που να το επιτρέπει».

Ομάδα υποστηρικτών

Τα δικαστήρια Πειραιά αποκλείστηκαν από ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας ωστόσο μια ομάδα υποστηρικτών των κατηγορουμένων κατάφερε να πλησιάζει φωνάζοντας «ήρωες».

Δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής στην ανακρίτρια Πειραιά, κατέθεσαν χθες οι γονείς του θύματος.

Η δήλωση συνοδεύτηκε με πολυσέλιδο υπόμνημα από τους συνηγόρους της οικογένειας, Θανάση Καμπαγιάννη και Αλεξάνδρα Καραγιάννη.

Την οικογένεια στηρίζει στη δικαιοσύνη η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά «Ελλάν Πασσέ», δια της νομικής της υπηρεσίας, με το δικηγόρο Ηλία Γιαννόπουλο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η οικογένεια ζητά να υπάρξει διερεύνηση για το εάν προκύπτουν ρατσιστικά κίνητρα πίσω από τους πυροβολισμούς που έφεραν τον θάνατο, καθώς επισημαίνουν ότι οι αστυνομικοί γνώριζαν πως οι επιβαίνοντες στο αυτοκίνητο ήταν Ρομά.

Ο ισχυρισμός αυτός επιβεβαιώνεται και από το αποκαλυπτικό ηχητικό ντοκουμέντο που έφερε στη δημοσιότητα το MEGA και το οποίο καταρρίπτει τους ισχυρισμούς των αστυνομικών πως δεν γνώριζαν ότι μέσα στο όχημα επέβαιναν Ρομά.

Στο χαρακτηριστικό απόσπασμα των επικοινωνιών της ΔΙ.ΑΣ. με το Κέντρο Επιχειρήσεων, ακούγεται ένας αστυνομικός να αναφέρει ξεκάθαρα: Τρία άτομα μέσα, αθίγγανοι.

Η υπεράσπιση των «7»

Ο συνήγορος υπεράσπισης των αστυνομικών, Αλέξης Κούγιας, χαρακτήρισε την υπόθεση σημαντική «όχι μόνο για την κοινωνία αλλά και για την ελληνική αστυνομία».

Στις δηλώσεις του μετέφερε τη λύπη των κατηγορουμένων «για την απώλεια ενός συνανθρώπου τους», υπογραμμίζοντας ότι προηγήθηκε εναντίον τους «απόπειρα ανθρωποκτονίας».

Υποστήριξε επίσης, ότι οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί «αντιμετωπίστηκαν με ιδιαίτερη σκληρότητα από τους συναδέλφους τους» ενώ επέκρινε το γεγονός ότι «βρίσκονται υπό πειθαρχική έρευνα με το ερώτημα της απόταξης».

Σχετικά άρθρα