Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου στο δικαστήριο – Η 37χρονη δράστρια δεν θα παραστεί

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου στο δικαστήριο – Η 37χρονη δράστρια δεν θα παραστεί
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Επίθεση με Βιτριόλι,

Έφθασε το πρωί της Τετάρτης στο δικαστήριο η Ιωάννα Παλιοσπύρου θύμα της επίθεσης με βιτριόλι από 37χρονη στην Καλλιθέα. Η Ιωάννα φορά την ειδική προστευτική μάσκα, ενώ δεν προέβη σε δηλώσεις.

«Θέλω να σταθώ απέναντι της, να με κοιτάξει στα μάτια όπως την στιγμή που μου έριξε το βιτριόλι και να μου εξηγήσει τι της έκανα».

Με αυτή τη φράση η 35χρονη, σήμερα, Ιωάννα Παλιοσπύρου, θύμα της επίθεσης με βιτριόλι, εξήγησε την ανάγκη της να είναι παρούσα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο όπου αρχίζει η δίκη για την πολύκροτη υπόθεση.

Συνοδευόμενη απο το δικηγόρο της η Ιώαννα Παλιοσπύρου έφτασε σήμερα στις 09.00 το πρωί στο δικαστήριο φορώντας ένα λευκό καπέλο και ειδική προστατευτική μάσκα.

Η μάσκα δεν είναι για να μην την απαθανατίσουν οι κάμερες αλλά γιατί, ουσιαστικά, «κρατάει» το πρόσωπό της ώστε να μην διαλυθεί και ταυτόχρονα την προστατεύει από το φως του ήλιου το οποίο απαγορεύεται να «δει» το δέρμα της.

Στις δεκάδες δημοσιογράφων που την περίμεναν δεν έκανε κάποια δήλωση, έμοιαζε όμως σοκαρισμένη από το ενδιαφέρον τόσο των ΜΜΕ όσο και του απλού κόσμου που ήταν συγκεντρωμένος, ενώ συνοδεύεται από συγγενικά της πρόσωπα.

Η Ιωάννα βρήκε την ψυχική δύναμη να έρθει στα δικαστήρια, παρά τις παραινέσεις ειδικών και συγγενών της ότι θα ήταν ψυχολογικά και σωματικά επίπονο γι’ αυτή.

Κατά τα φαινόμενα πάντως, η κατηγορούμενη δεν θα αντιμετωπίσει την Ιωάννα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες δήλωσε κώλυμα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, ο δικηγόρος της κατηγορουμένης κ. Κεχαγιόγλου ζήτησε να μιλήσει στην Ιωάννα, της μίλησε για 10 λεπτά περίπου και τής εξέφρασε την προσωπική του θλίψη και τη συμπάθειά του. 

Απαντήσεις και απονομή της δικαιοσύνης αναμένει η Ιωάννα 16 μήνες μετά από την επίθεση με καυστικό υγρό που δέχθηκε, όπως ανέφερε μεταξύ άλλων, στον ΣΚΑΪ ο δικηγόρος της Νίκος Αλεξανδρής ο οποίος μάλιστα έκανε λόγο για πιθανή ύπαρξη συνεργών.

Αναφορικά με το χρονικό διάστημα που θα κρατήσει η δίκη ο ίδιος είπε πως δεδομένου πως τέλος Νοεμβρίου θα πρέπει να τεθεί το θέμα της αποφυλακίσεως της δράστιδος, εκτιμά πως αρχές Νοεμβρίου μέχρι 10 Νοεμβρίου θα έχουν την απόφαση. 

Υπογράμμισε πως βασική κατηγορία είναι η απόπειρα ανθρωποκτονίας και πως θα καταθέσουν 35-40 μάρτυρες συνολικά οι οποίοι ως επί τον πλείστον είναι άνθρωποι που ασχολήθηκαν με την υπόθεση (αστυνομικοί, γιατροί, κλπ).

20 Μαΐου 2020

Όλα συνέβησαν στις 20 Μαΐου 2020 όταν η 34χρονη Ιωάννα ενώ περίμενε το ασανσέρ για να πάει στο λογιστικό γραφείο όπου εργαζόταν, μια γυναίκα με μάσκα, χωρίς να πει λέξη, της πέταξε μία πολύ μεγάλη ποσότητα καυστικού υγρού στο πρόσωπο.

Το περιστατικό συγκλόνισε το πανελλήνιο με την ειδεχθή βία και πρωτοφανή σκληρότητά του.

Η Ιωάννα έχει δηλώσει ότι θα είναι παρούσα στο δικαστήριο για να πάρει απαντήσεις, όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό.

Ζητεί την παραδειγματική τιμωρία της 37χρονης, καθώς -όπως είπε- δεν υπάρχουν ούτε ελαφρυντικά, ούτε μεταμέλεια.

Η Ιωάννα μέχρι στιγμής έχει υποβληθεί σε 9 χειρουργεία αποκατάστασης, καθώς το 98% του προσώπου της έχει καεί. Και ο Γολγοθάς της συνεχίζεται.

«Είναι πολύ δύσκολο να αντικρίσω την 37χρονη.

»Δεν ξέρω αν η περίοδος των χειρουργείων στο νοσοκομείο ήταν η πιο δύσκολη ή η ψυχραιμία που θα πρέπει να επιδείξω στη δικαστική αίθουσα.

»Στηρίζομαι στην παρουσία των αγαπημένων μου προσώπων και στις αξίες που έχω ως άνθρωπος και ως χαρακτήρας» είπε στην ΕΡΤ.

«Η δικαιοσύνη, από νομικής πλευράς, σε περιπτώσεις όπως η δίκη μου πρέπει να είναι αμείλικτη.

»Δεν υπάρχουν αιτίες ούτε ελαφρυντικά ούτε μεταμέλεια.

»Και εγώ και η κοινωνία μας ζητάμε την παραδειγματική τιμωρία της.

»Προσωπικά δικαιωμένη δεν βρίσκω με ποιον τρόπο θα μπορούσα να νιώσω.

»Μόνο αν ο χρόνος γύριζε πίσω. Αλλά αυτό δεν γίνεται», ήταν το μήνυμα που έστειλε, λίγες ώρες πριν την έναρξη της δίκης.

Δικηγόρος Ιωάννας: «Είναι δυνατό κορίτσι, ελπίζω να το αντέξει»

«Τα δύσκολα από ψυχολογικής απόψεως τώρα ξεκινούν.

»Οι προηγούμενοι μήνες ήταν δύσκολοι και τώρα οι διαδικασίες ξαναφέρνουν στη μνήμη της τα γεγονότα και πάνε πίσω τη θεραπεία της.

»Είναι δυνατό κορίτσι, ελπίζω να το αντέξει» είπε στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Από τις 6» ο δικηγόρος της Ιωάννας, Νίκος Αλεξανδρής.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η διαδικασία δεν τραβήξει σε μάκρος και θα λήξει πριν την παρέλευση του 18μήνου που συμπληρώνονται οι 18 μήνες προσωρινής κράτησης της κατηγορουμένης.

«Πιστεύω πως αρχές Νοεμβρίου θα έχουμε απόφαση» είπε.

Είχε σκοπό να σκοτώσει την Ιωάννα

Η κατηγορούμενη θα δικαστεί για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, και όχι για βαριά σκοπούμενη βλάβη, καθώς επιβαρυντικά στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα καταδεικνύουν ότι η 37χρονη είχε σκοπό να σκοτώσει την Ιωάννα.

Κατά τη διαδικασία θα επιδιωχθεί να δοθούν απαντήσεις στα ερωτήματα που παραμένουν ακόμη και σήμερα σχετικά με την εμπλοκή ή μη και άλλων ατόμων στην επίθεση με καυστικό υγρό.

Εάν προκύψουν αποδείξεις θα κληθούν να καταθέσουν όσοι φέρονται ως εμπλεκόμενοι.

«Είναι προφανές ότι υπάρχουν και άλλοι, και το πότε θα καθίσουν στο σκαμνί μπορεί να γίνει αύριο, μεθαύριο, όποτε η Δικαιοσύνη το κρίνει», τόνισε ο κ. Αλεξανδρής λέγοντας ότι τίποτα δεν πρέπει να γίνει βιαστικά, για να γίνει σωστά.

Η κατηγορούμενη

Η κατηγορουμένη, συνελήφθη τον Ιούνιο του 2020 και απολογούμενη σιώπησε, αρνούμενη να δώσει στην Ανάκριση οποιαδήποτε απάντηση για όσα της καταλογίζονται από σωρεία συντριπτικών στοιχείων.

Η σιωπή της 37χρονης τηρήθηκε επί 11 μήνες.

Η ίδια θέλησε να δώσει κάποιες εξηγήσεις στην Ανακρίτρια τον Απρίλιο του 2021, οπότε και σε συμπληρωματική απολογία της ομολόγησε πως επιτέθηκε με βιτριόλι στην Ιωάννα τονίζοντας πως η πρόθεση της δεν ήταν να την σκοτώσει.

Ζητώντας συγγνώμη η 37χρονη απέδωσε την αποτρόπαια πράξη της σε εμμονή που είχε με το θύμα για το οποίο πίστευε πως είχε εμπλοκή σε σοβαρό προσωπικό της πρόβλημα, το οποίο δεν προσδιόρισε στην Ανακρίτρια.

Η ομολογία της 37χρονης, φαίνεται να μην άλλαξε την άποψη των δικαστών που έκριναν την υπόθεση.

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών τον περασμένο Μάιο παρέπεμψε την δράστιδα για απόπειρα ανθρωποκτονίας, υιοθετώντας απόλυτα την εισήγηση του Εισαγγελέα που έδωσε τη νομική του απάντηση στην θέση της κατηγορουμένης ότι πρέπει να δικαστεί για σωματική βλάβη:

«Ήθελε να την σκοτώσει» ανέφερε ο εισαγγελικός λειτουργός επικαλούμενος πολλά δεδομένα με κυρίαρχο την ποσότητα του υγρού που έριξε η κατηγορουμένη στην Ιωάννα.

«Αρρωστημένη εμμονή»

Η δράστρια είχε υποστηρίξει ενώπιον της ανακρίτριας πως είχε μια αρρωστημένη εμμονή με την Ιωάννα, καθώς τη θεωρούσε υπεύθυνη για ένα πολύ προσωπικό ζήτημα το οποίο ήταν πολύ σημαντικό για εκείνη.

«Δεν θέλω να το αναπτύξω περαιτέρω ώσπου να φτάσει η υπόθεση στο ακροατήριο και να ειπωθούν όλες οι αλήθειες.

»Δεν θα ήθελα να παρερμηνευτεί τίποτα από τα παραπάνω με εικασίες και φανταστικά σενάρια για αυτό.

»Προς το παρόν παραμένω σε όσα είπα ως τώρα», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ακόμη κατά την απολογία της είχε ισχυριστεί πως δεν ήθελε να σκοτώσει την άτυχή κοπέλα.

«Δεν στόχευσα ποτέ να τη σκοτώσω αλλά να την πονέσω και να την τραυματίσω.

»Απλώς ποτέ δεν φαντάστηκα ότι η απερίσκεπτη μου αυτή η ενέργεια θα προξενούσε σε τέτοια έκταση ζημιά και ένα μεγάλο Γολγοθά που θα διανύει και θα διανύσει σε βάθος χρόνου.

»Μακάρι να γύριζα το χρόνο πίσω, να μην είχε συμβεί τίποτα από όλα αυτά σε κανέναν.

»Λυπάμαι πολύ για το αποτέλεσμα αυτό.

»Για αυτό αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη αυτής της πράξης θα τιμωρηθώ και καλώς θα τιμωρηθώ» είχε καταθέσει.

Η ίδια, όμως, είχε αρνηθεί να δώσει απαντήσεις για το πώς προμηθεύτηκε το βιτριόλι, δηλώνοντας πως μόνο εκείνη είναι υπεύθυνη για αυτό.

Ωστόσο, η πολιτική αγωγή, δηλαδή η πλευρά της Ιωάννας, κάνει λόγο για αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο που η κατηγορούμενη προμηθεύτηκε το θεϊκό οξύ και μιλάει για την ύπαρξη συνεργού της, ο οποίος παραμένει έξω από το κάδρο της απόδοσης ποινικής ευθύνης.

Επίσης, μιλάει για προσχεδιασμένο έγκλημα, όπως άλλωστε δέχεται και η δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση, δεδομένου ότι υπάρχουν μαρτυρίες που αναφέρουν πως η 37χρονη παρακολουθούσε την Ιωάννα μήνες πριν της επιτεθεί φτάνοντας ακόμη στο σημείο να πηγαίνει ακόμη και έξω από το σπίτι της!

Για την δίκη έχει επιστρατευθεί ισχυρή αστυνομική δύναμη ενώ εντός και εκτός της αίθουσας θα τηρηθούν αυστηρά όλα τα υγειονομικά μέτρα.

Σχετικά άρθρα