Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Υπόθεση Energa: Αθωώθηκε ο Μηλιώνης – Ελεύθερος ο Άρης Φλώρος

Υπόθεση Energa: Αθωώθηκε ο Μηλιώνης – Ελεύθερος ο Άρης Φλώρος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ENERGA, Άρης Φλώρος, Βασίλης Μηλιώνης, Ενέργεια, Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων,

Κατά 16 χρόνια μείωσε την ποινή του Άρη Φλώρου το Πενταμελές Εφετείου Κακουργημάτων, το οποίο αθώωσε τον Βασίλη Μηλιώνη που είχε πρωτόδικα καταδικαστεί σε 10 χρόνια για την υπόθεση της Energa.

Την ετυμηγορία του για την υπόθεση των εταιριών παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος που δεν απέδιδαν στο Δημόσιο, φόρους και τέλη (όπως του ΕΕΤΙΔΗ, σημερινού ΕΝΦΙΑ) που εισέπρατταν από τους πελάτες τους, ανακοίνωσε το Πενταμελές Εφετείου Κακουργημάτων, μετά από πολύμηνη διαδικασία.

Το δικαστήριο αθώωσε πέντε από τους κατηγορούμενους και καταδίκασε άλλους έξι με δραστικά μειωμένες ποινές.

Σημαντικότερη εκ των μειώσεων των ποινών κάθειρξης, εκείνη του πιο γνωστού εκ των εμπλεκομένων, Άρη Φλώρου που από τα 21 χρόνια «έπεσε» στα 5 με αναστολή.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, ο Φλώρος, που βρίσκεται εκτός φυλακής από το περασμένο καλοκαίρι, κρίθηκε ένοχος για λαθρεμπορία, νομιμοποίηση παράνομων χρημάτων και υπεξαίρεση.

Το δικαστήριο αναγνώρισε τρία ελαφρυντικά, εκ των οποίων τα δύο είχαν αναγνωριστεί και στον πρώτο βαθμό, που αφορούν ειλικρινή μεταμέλεια, σύννομο βίο καθώς και καλή συμπεριφορά μετά την πράξη.

Ο επιχειρηματίας καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 5 ετών με τριετή αναστολή καθώς πλην των τριών ελαφρυντικών, καταργήθηκε με τον νέο Ποινικό Κώδικα η επιβαρυντική περίσταση του νόμου «περί καταχραστών του Δημοσίου».

Το δικαστήριο απάλλαξε τον κ. Φλώρο από τις πράξεις της υπεξαίρεσης κατά των ΛΑΓΗΕ ΚΑΙ ΔΕΔΔΗΕ, κρίνοντας πως η διαφορά τους, οι όποιες αξιώσεις τους δηλαδή, ανήκει στη σφαίρα του ιδιωτικού δικαίου.

Ουσιαστικά το δικαστήριο αναγνώρισε οφειλή της ENERGA, μόνο προς το ελληνικό Δημόσιο και τους δήμους η οποία προσδιορίστηκε στα 72 εκατομμύρια ευρώ.

Η οφειλή δεν φαίνεται να έχει εξοφληθεί λόγω γραφειοκρατίας αν και η εταιρία έχει καταθέσει ποσό 85 εκατομμυρίων ευρώ στο ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Ο κ. Φλώρος έχει εκτίσει ποινή 3 ετών και 11 μηνών, εκ των οποίων τα 2 έτη έχει πραγματοποιήσει μεροκάματα στη φυλακή (τα οποία μετράνε εις διπλούν).

Ανάμεσα τους κατηγορούμενους που αθωώθηκαν είναι και οι επιχειρηματίες Βασίλης Μηλιώνης και Αχιλλέας Φλώρος που σε πρώτο βαθμό είχαν καταδικαστεί σε κάθειρξη 10 και 14 ετών αντίστοιχα.

Ο συνήγορος του αθωωθέντος επιχειρηματία Βασίλη Μηλιώνη, Μανώλης Τρούλης, σε δήλωσή του εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον εντολέα του και ανέφερε πως «πάντοτε υποστήριζα ότι στην Ελλάδα υπάρχουν ικανοί, έντιμοι και γενναίοι δικαστές.

Η απόφαση αυτή αποτελεί ορόσημο στα δικαστικά χρονικά της χώρας, διότι μετά από επτά ολόκληρα χρόνια διασυρμού στα ΜΜΕ, οι δικαστές που τον έκριναν, αγνοώντας επικοινωνιακές και πολιτικές σκοπιμότητες και με μοναδικό κριτήριο το υλικό της δικογραφίας, φώτισαν την αλήθεια».

Για άλλους 5 κατηγορούμενους που κρίθηκαν ένοχοι, οι ποινές του δικαστηρίου κυμάνθηκαν από 1 έως 2 έτη με τριετή αναστολή για το αδίκημα της νομιμοποίησης παράνομων χρημάτων καθώς τους αναγνωρίστηκαν είτε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, είτε του σύννομου βίου, ή και τα δύο.

Σχετικά άρθρα