Ισλαμικό ΚράτοςΛιβύη
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ελεύθερος ο 65χρονος Λιβανέζος που έπιασαν στη Μύκονο – Δεν είναι τρομοκράτης

Ελεύθερος ο 65χρονος Λιβανέζος που έπιασαν στη Μύκονο – Δεν είναι τρομοκράτης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αστυνομία, Λίβανος, Μύκονος, Χεζμπολάχ,

Κάζο διεθνούς εμβέλειας για την ελληνική αστυνομία που προχώρησε στη σύλληψη Λιβανέζου πολίτη που επισκέφθηκε τη Μύκονο για διακοπές, παρουσιάζοντάς τον ως διαβόητο τρομοκράτη – αεροπειρατή που αναζητούνταν από το 1987.

Όπως προέκυψε, ο 65χρονος άνδρας είναι δημοσιογράφος και μάλιστα έγκριτος στη χώρα του και συνελήφθη με ελλιπή στοιχεία.

Όπως προέκυψε, επρόκειτο για… συνωνυμία και ο άνδρας αφέθηκε ελεύθερος.

Φιλοξενείται για να «ηρεμήσει»

Ελεύθερος αφέθηκε το βράδυ της Δευτέρας ο 65χρονος Λιβανέζος, ο οποίος είχε συλληφθεί την περασμένη Πέμπτη στην Μύκονο, καθώς στην διάρκεια διαβατηριακού ελέγχου προέκυψε ότι τα στοιχεία του ήταν ίδια με καταζητούμενου από τις γερμανικές Αρχές, που έχουν εκδώσει διωκτικό έγγραφο για την μεγάλη αεροπειρατεία με ανθρωποκτονία το 1985 σε πτήση της TWA, καθώς και για απαγωγή δύο χρόνια αργότερα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, μετά από αλλεπάλληλες επικοινωνίες με τις γερμανικές Αρχές δεν κατέστη δυνατή η ταυτοποίηση του συλληφθέντος με τον καταζητούμενο για την αεροπειρατεία.

Ο ίδιος ο 65χρονος επέμενε από την αρχή ότι έχει γίνει λάθος, ενώ από την πλευρά του Λιβάνου είχε γίνει διάβημα στην ελληνική πρεσβεία στη Βηρυτό, όπου παραδόθηκε και έγγραφο που βεβαιώνει ότι ο 65χρονος είναι έγκριτος δημοσιογράφος στον Λίβανο και ουδεμία σχέση έχει με την αεροπειρατεία που συνέβη πριν από 34 χρόνια.

Ο 65χρονος φιλοξενείται πλέον με μέριμνα των ελληνικών Αρχών σε ξενοδοχείο της Σύρου, προκειμένου να ηρεμήσει μετά την ταλαιπωρία που έχει υποστεί.

Το χρονικό της υπόθεσης

Την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019, 65χρονος Λιβανέζος αφίχθη με κρουαζιερόπλοιο στη Μύκονο και κατά τη διάρκεια διαβατηριακού ελέγχου βρέθηκαν καταχωρημένα στοιχεία ταυτότητας του στο ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών SCHENGEN, καθόσον εκκρεμούσε Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης γερμανικών δικαστικών Αρχών για υπόθεση τρομοκρατίας.

Η υπόθεση αφορούσε αεροπειρατεία και ανθρωποκτονία το έτος 1985 και ομηρία το έτος 1987. Άμεσα ο άνδρας προσάγεται στο αστυνομικό τμήμα Μυκόνου.

Την ίδια ημέρα κιόλας ξεκινάει αλληλογραφία των ελληνικών και των γερμανικών Αρχών για την ταυτοποίηση του ατόμου αλλά δεν κατέστη δυνατή καθώς οι γερμανικές Αρχές δεν κατείχαν υλικό σήμανσης, ενώ η φωτογραφία που απέστειλαν δεν ήταν συγκρίσιμη, με αυτή του διαβατηρίου του αλλοδαπού.

Την ίδια ημέρα και παρά το γεγονός πως δεν μπορεί να ταυτοποιηθεί ο άνδρας, ο αντιεισαγγελέας Σύρου ζητά τη σύλληψή του.

Για το γεγονός ενημερώνεται ο αστυνομικός σύνδεσμος της Γερμανίας στην Ελλάδα όπου και αυτός διαπιστώνει έλλειψη στοιχείων.

Τότε ξεκινά το δεύτερο μέρος της έρευνας. Την Κυριακή 22-09-2019, αραβόφωνο κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, με βάση το ερωτηματολόγιο αυτό πραγματοποίησε διερευνητική συνέντευξη του αλλοδαπού, στο Αστυνομικό Τμήμα Σύρου, από την οποία δεν προέκυψε ταύτιση του γενεαλογικού του δέντρου, με αυτό του αναζητούμενου προσώπου.

Ταυτόχρονα, στον Γερμανό αστυνομικό σύνδεσμο χορηγήθηκαν αποτυπώματα και αντίγραφο του ταξιδιωτικού εγγράφου του αλλοδαπού, προκειμένου να αποσταλούν στις αρμόδιες δικαστικές και αστυνομικές Αρχές της Γερμανίας.

Το πρωί της Δευτέρας του χορηγήθηκαν επιπλέον η βίζα και τα εισιτήρια της κρουαζιέρας, τα οποία ζητήθηκαν από τις αρμόδιες δικαστικές Αρχές της Γερμανίας για τη μόρφωση σαφούς και πλήρους εικόνας.

Παράλληλα, τόσο οι γερμανικές Αρχές όσο και ο Αντεισαγγελέας Εφετών Αιγαίου ενημερώθηκαν άμεσα εγγράφως, τις βραδινές ώρες του Σαββάτου 21-09-2019, για το περιεχόμενο εγγράφου της ελληνικής Πρεσβείας στον Λίβανο, σύμφωνα με το οποίο Λιβανέζος αξιωματούχος ενημέρωνε ότι ο συγκεκριμένος αλλοδαπός τυγχάνει έγκριτος δημοσιογράφος στον Λίβανο και προφανώς ενεπλάκη στην υπόθεση λόγω συνωνυμίας.

Ο Αντεισαγγελέας Εφετών Αιγαίου, υπόψη του οποίου τέθηκαν όλες οι παραπάνω νεότερες πληροφορίες, παρέπεμψε την υπόθεση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου Εφετών, την 2 Οκτωβρίου 2019.

Τις απογευματινές ώρες της ίδιας ημέρας ενημερωθήκαμε από τις γερμανικές Αρχές ότι η αρμόδια γερμανική εισαγγελική Αρχή δεν θα αιτηθεί την έκδοση του αλλοδαπού, καθώς δεν είναι δυνατή η ταυτοποίησή του και δύναται να αφεθεί ελεύθερος.

Για την εξέλιξη αυτή ενημερώθηκε άμεσα η Εισαγγελία Εφετών Αιγαίου, η οποία παρήγγειλε την παύση της κράτησής του.

Σχετικά άρθρα