Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ελέγχεται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος ο Νίκος Μανιαδάκης

Ελέγχεται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος ο Νίκος Μανιαδάκης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για FBI - Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών, Δικαιοσύνη, Νίκος Μανιαδάκης, Σκάνδαλο, Σκάνδαλο Novartis,

Το κακούργημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (ξέπλυμα μαύρου χρήματος) και αυτό της ενεργητικής δωροδοκίας είναι τα άλλα δύο σοβαρά αδικήματα για τα οποία ελέγχεται ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας στην υπόθεση της Νovartis, Νίκος Μανιαδάκης και κατηγορούμενος πλέον για παθητική δωροδοκία, επίσης σε βαθμό κακουργήματος.

Υπενθυμίζεται ότι ο «Γιάννης Αναστασίου», όπως ήταν η κωδική του ονομασία ως προστατευόμενου μάρτυρα, είχε βρεθεί μετά από έλεγχο του ΣΔΟΕ με «άνοιγμα» περίπου ενός εκατομμυρίου ευρώ, διαφορά η οποία σε ότι αφορά τις φορολογικές αρχές έκλεισε, μετά από ρύθμιση, με την καταβολή προστίμου περίπου 300.000 ευρώ.

Κι ενώ λοιπόν αναμένεται η κλήτευση του σε απολογία από την ανακρίτρια διαφθοράς , σύμφωνα με πληροφορίες με αφορμή αυτή την …απόκλιση που είχε εντοπιστεί σε συνδυασμό και με όσα έχουν κατατεθεί σε βάρος του για χρηματικά ποσά τα οποία φέρεται να εισέπραττε ως σύμβουλος της Novartis που αναλάμβανε διάφορα πρότζεκτ, ελέγχεται και για την τυχόν διάπραξη του εγκληματος της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Την ίδια ώρα οι Έλληνες εισαγγελείς κατά της διαφθοράς συνεχίζουν την έρευνα τους και για τα υπό διερεύνηση πολιτικά πρόσωπα αξιολογώντας σε αυτό το στάδιο τα έγγραφα στοιχεία που έχουν κατασχεθεί τόσο από τα κεντρικά γραφεία της ίδιας της εταιρείας όσο και από άλλα σημεία, όπως για παράδειγμα εταιρείας που φέρεται να είχε συμβουλευτικό ρόλο και έχει έδρα στον Ασπρόπυργο, τα αρχεία της οποίας έχουν επίσης γίνει φύλλο και φτερό, μετά από εισαγγελικό ντου.

Ανάμεσα σε αυτά τα έγγραφα, ο όγκος των οποίων είναι τεράστιος, είναι και έγγραφα (το ένα φέρει ημερομηνία 2014), που σύμφωνα με την ποινική δίωξη η οποία έχει ασκηθεί σε βάρος του Ν.Μανιαδάκη, καταδεικνύουν ότι ενώ ήταν σύμβουλος του υπουργείου Υγείας παρείχε και συμβουλευτικές υπηρεσίες (κατά τα χρονικά διαστήματα από 2010 έως 2012 και 2013 έως 2014) και είχε αναλάβει και συγκεκριμένο έργο της Novartis.

Στο μεταξύ, η εισαγγελία κατά της διαφθοράς αναμένει απαντήσεις από αιτήματα δικαστικής συνδρομής για το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών εμπλεκομένων και συνεργατών τους ενώ άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών έχει ζητηθεί ακόμα και για συγγενείς προσώπων που είναι υπό διερεύνηση.

Παράλληλα οι εισαγγελείς ετοιμάζονται και για νέα συνάντηση με το FBI για την οποία έχουν υποβάλλει σχετικό αίτημα.

Απ΄ την πλευρά του, ο Νίκος Μανιαδάκης απάντησε στην ποινική δίωξη που του ασκήθηκε αλλά και στον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα με δύο νομικές κινήσεις.

Υπέβαλλε, μέσω του συνηγόρου του, Θεόδωρου Μαντά, ένσταση ακυρότητας της ποινικής δίωξης που του ασκήθηκε, υποστηρίζοντας ότι δεν προκύπτει η κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας, καθώς, όπως ισχυρίζεται, η σε βάρος του μαρτυρική κατάθεση είναι ασαφής και δεν παραθέτει πραγματικά περιστατικά.

Ακόμα ισχυρίζεται ότι η επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου του αποδόθηκε εσφαλμένα, καθώς δεν είχε δημόσιο αξίωμα αλλά ήταν άτυπος σύμβουλος των Υπουργών Υγείας.

Προσέφυγε και σε βάρος της διάταξης με την οποία του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα, υποστηρίζοντας ότι αφού είναι άκυρη η σε βάρος του ποινική δίωξη είναι άκυρος και ο περιοριστικός όρος που του επιβλήθηκε.

Στο μεταξύ σε απάντηση δημοσιεύματος, σύμφωνα με το οποίο, οι Έλληνες εισαγγελείς στο τελευταίο τους ταξίδι στη Βιέννη, αρνήθηκαν να παραλάβουν ένα στικάκι με την κίνηση τραπεζικών λογαριασμών εμπλεκόμενου υπουργού, από ανώτατες πηγές διέρρευσε ότι δεν υπάρχει πραγματική βάση στην “είδηση».

Στο ταξίδι για το οποίο έγινε το δημοσίευμα εκτός της εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, και των επίκουρων εισαγγελέων διαφθοράς, Χρίστου Ντζούρα και Στέλιου Μανώλη στη συνάντηση με το αμερικανικό κλιμάκιο συμμετείχε και ο εποπτεύων της εισαγγελίας διαφθοράς, Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Αγγελής.

Ο κ. Αγγελής, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε και ευλόγως από τους Αμερικανούς εισαγγελείς και το FBI, όσα στοιχεία ανταλλάσσονται μεταξύ των δυο χωρών να γίνεται μέσω της Eurojust ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν με επίσημο τρόπο στο πλαίσιο των αιτημάτων δικαστικής συνδρομής που έχουν αποστείλει οι Έλληνες εισαγγελείς κατά της διαφθοράς.

Σχετικά άρθρα