Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Συζητήθηκε στον Άρειο Πάγο η αίτηση αναίρεσης για την ποινή του Νίκου Ρωμανού

Συζητήθηκε στον Άρειο Πάγο η αίτηση αναίρεσης για την ποινή του Νίκου Ρωμανού
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άρειος Πάγος, Δικαιοσύνη, Νίκος Ρωμανός, Πυρήνες της Φωτιάς, Τρομοκρατία,

Συζητήθηκε στο ΣΤ’ τμήμα του Αρείου Πάγου η αίτηση αναίρεσης της απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου σύμφωνα με την οποία είχε καταδικαστεί σε ποινή 18 χρόνων κάθειρξης ο Νίκος Ρωμανός.

Ο κρατούμενος είχε καταδικαστεί ως ατομικός τρομοκράτης, για σειρά πράξεων που θεωρήθηκαν τρομοκρατικές ενέργειες, ενώ είχε αθωωθεί για ένταξη στην τρομοκρατική οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς», κάτι που, όπως λένε οι συνήγοροί του, συναντάται για πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου πρότεινε την απόρριψη αυτού του σκέλους του αιτήματος ως αβάσιμο, επισημαίνοντας ότι «είναι δυνατόν μεμονωμένα πρόσωπα να πράξουν τρομοκρατικές πραξεις.

»Ο μεμονωμένος τρομοκράτης ειναι ο μοναχικός λύκος. Σε διεθνές επίπεδο το έχουμε συναντήσει, με δεκάδες εκατοντάδες θυματα. Η δική μας νομοθετική πρόβλεψη το ρυθμίζει με αυτο τον τρόπο».

Αντιθέτως, πρότεινε να γίνει δεκτό το αίτημα Ρωμανού για αναγνώριση ελαφρυντικού της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς.

«Ξέρουμε πολλούς κρατούμενους που τελειώνουν το Λύκειο και μπαίνουν Πανεπιστήμιο; Πρόκειται για μια συνειδητή προσπάθεια με θετικό προσανατολισμό» ανέφερε ο Γρηγόρης Πεπόνης και σημείωσε:

«Ειναι αδιάφορη η κοσμοθεωρία του εγκληματολογικά και από πλευράς αξιόποινου. Εγώ μπορώ να πιστεύω ότι είμαι ο Βούδας, τί σημασία έχει;».

Όπως δήλωσε ο δικηγόρος του Νίκου Ρωμανού, Θεόδωρος Μαντάς, η εν λόγω δικαστική κριση «επιδιώκει με ερμηνεία για πρώτη φορά να εισαγάγει την αντίληψη της ατομικής τρομοκρατίας, η οποία δεν ήταν στη βούληση του νομοθέτη και επιχειρεί να νομοθετήσει με κίνδυνο κάθε ατομική περίπτωση να μπαίνει κάτω από την ομπρέλα ατομικής τρομοκρατίας, καταργώντας ουσιαστικά την πραγματική βούληση του ποινικού νομοθέτη».

Αν υιοθετηθεί από τον Άρειο Πάγο η εισήγηση του εισαγγελέα, τότε η υπόθεση θα εκδικαστεί εκ νέου από το Πενταμελές Εφετείο, όπου θα μειωθεί το υπόλοιπο της ποινής του.

Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί το επόμενο χρονικό διάστημα.

Σχετικά άρθρα