Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μόλις ολοκληρωθεί η απολογία του Γιάννου Παπαντωνίου θα κριθεί εάν θα προφυλακιστεί

Μόλις ολοκληρωθεί η απολογία του Γιάννου Παπαντωνίου θα κριθεί εάν θα προφυλακιστεί
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γιάννος Παπαντωνίου, Εξοπλιστικά Προγράμματα,

Ολοκληρώνεται σήμερα Τρίτη εκτός απροόπτου η απολογία του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας, Γιάννου Παπαντωνίου, που ξεκίνησε εχθές Δευτέρα το πρωί ενώπιον των ανακριτών Διαφθοράς και διακόπηκε δώδεκα ώρες μετά.

Ο κατηγορούμενος για νομιμοποίηση παράνομων αμοιβών που φθάνουν τα 2,8 εκατ. ελβετικά φράγκα επανέρχεται στο ανακριτικό γραφείο για να ολοκληρώσει την απολογία του, σχετικά με όσα του καταλογίζονται στο 800 σελίδων κατηγορητήριο που συντάχθηκε με κορμό τη σύμβαση του 2003 για την αναβάθμιση έξι φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού.

Η σημερινή διαδικασία είναι κρίσιμη για τον πρώην υπουργό, καθώς με το τέλος της απολογίας -και αφού ο κατηγορούμενος απαντήσει σε ενδεχόμενες ερωτήσεις της αρμόδιας εισαγγελέα- θα κριθεί αν θα αφεθεί ελεύθερος ή αν θα κριθεί προσωρινά κρατούμενος.

Μόλις ολοκληρωθεί η απολογία του κ. Παπαντωνίου, οι ανακριτές Ηλιάννα Ζαμανίκα και Γιώργος Ευαγγέλου θα λάβουν απολογία και από τη σύζυγο του πρώην υπουργού, Σταυρούλα Κουράκου.

Η χθεσινή δωδεκάωρη απολογία του πρώην υπουργού υπήρξε εξαντλητική και πολλές στιγμές δεν έλειψαν οι εντάσεις, καθώς οι δύο ανακριτές βομβάρδισαν με ερωτήσεις τον κ. Παπαντωνίου ο οποίος αμφισβητεί όλο το σκεπτικό της δικογραφίας που σχηματίστηκε εναντίον του, μόλις πριν ένα χρόνο οπότε και υπήρξαν στοιχεία των ελβετικών τραπεζών για ροές και κινήσεις χρημάτων που κατά τις δικαστικές Αρχές δείχνουν παράνομα ωφελήματα.

Δεκαπέντε χρόνια μετά την υπογραφή της επίμαχης σύμβασης, ο Γιάννος Παπαντωνίου κλήθηκε χθες να απαντήσει επί της ουσίας της υπόθεσης, καθώς οι παραδοχές της Ανάκρισης είναι ότι το 2003 ο υπουργός Εθνικής Άμυνας διέπραξε απιστία -που έχει παραγραφεί- ζημιώνοντας με 400 εκατομμύρια ευρώ το Δημόσιο, με κίνητρο παράνομα ωφελήματα που έλαβε.

Ο πρώην υπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, απάντησε στους ανακριτές πως αν δεν υπέγραφε τη σύμβαση αυτή, η ζημιά του Δημοσίου θα ήταν 3 δισ. ευρώ, τα οποία θα έπρεπε να δαπανηθούν για την κατασκευή νέων πλοίων.

«Η επιλογή που ουσιαστικά εισηγείστε μέσω του κατηγορητηρίου θα παραβίαζε τις αντοχές της οικονομίας και θα υπονόμευε την εθνική ασφάλεια» φέρεται να είπε στους δικαστικούς λειτουργούς.

Όσο για τη νομιμοποίηση χρημάτων που του καταλογίζεται, ο κ. Παπαντωνίου φαίνεται όχι μόνο να αμφισβητεί το σκεπτικό των δύο ανακριτών, αλλά και να τους αποδίδει πλήρη άγνοια του τραπεζικού συστήματος.

Υποστηρίζει πως οι δύο δικαστικοί λειτουργοί βρισκόμενοι σε απόγνωση από την έλλειψη στοιχείων έφτιαξαν ένα σενάριο χωρίς ουσιαστικά στοιχεία.

«Δεν χρηματίστηκα, δεν έχετε κανένα απολύτως στοιχείο, ούτε ένδειξη ούτε τίποτε που να υποδηλώνει χρηματισμό.

»Δεν είναι αληθής ο ισχυρισμός του κατηγορητηρίου» φέρεται να ισχυρίζεται ο πρώην υπουργός.

Σχετικά άρθρα