Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τοκογλυφία, ναρκωτικά, εκβιασμοί: Κύκλωμα 127 ατόμων εξαρθρώθηκε στην Κρήτη

Τοκογλυφία, ναρκωτικά, εκβιασμοί: Κύκλωμα 127 ατόμων εξαρθρώθηκε στην Κρήτη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αστυνομία, Εγκληματική Οργάνωση, Εμπόριο Ναρκωτικών, Ηράκλειο, Κρήτη, Τοκογλυφία,

Τα πλοκάμια των δύο εγκληματικών οργανώσεων στην Κρήτη που αποτελείτο συνολικά από 127 άτομα και εξάρθρωσε η αστυνομία είχαν απλωθεί παντού.

Διακινούσαν ναρκωτικά, διέπρατταν συστηματικά εγκληματικές πράξεις όπως τοκογλυφία και εκβιασμούς.

Σύμφωνα με το κρητικό site flashnews:

Η μία από τις οργανώσεις ενέχεται σε υποθέσεις τοκογλυφίας μέσω της παροχής δανείων με παράνομο και υπερβολικό τοκισμό ή ενεχυροδανεισμό προς οικονομικά ασθενή ή υπερχρεωμένα άτομα, καθώς και στη διακίνηση, προμήθεια και εμπορία ναρκωτικών ουσιών

Η άλλη εγκληματική οργάνωση δραστηριοποιείτο επίσης στην κατοχή, διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών ουσιών

Στο πλαίσιο συντονισμένων επιχειρήσεων, συνελήφθησαν συνολικά επτά (7) μέλη των οργανώσεων, καθώς και τρεις (3) συνεργοί τους, από τους οποίους οι 7 είναι ημεδαποί και οι 3 αλλοδαποί

Προηγήθηκε πολύμηνη εξειδικευμένη αστυνομική έρευνα, ενώ για τις συλλήψεις οργανώθηκε ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση

Η κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίσθηκε για τη δράση των δύο εγκληματικών οργανώσεων, περιλαμβάνει συνολικά εκατόν είκοσι επτά (127) άτομα, μεταξύ των οποίων είναι και τα δέκα (10) μέλη των οργανώσεων

Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, πάνω από 25.000 ευρώ, ποσότητες κοκαΐνης και κάνναβης, ζυγαριές ακριβείας και πέντε (5) οχήματα

Το χρονικό

Σε ευρείας κλίμακας διακλαδική αστυνομική επιχείρηση, η οποία ξεκίνησε από νωρίς χθες το πρωί και στόχευε στην πλήρη εξάρθρωση και αποδόμηση δύο πολυμελών εγκληματικών οργανώσεων, οι οποίες δρούσαν συστηματικά, κατά το τελευταίο εξάμηνο περίπου, με κύριο αντικείμενο την παρανομη διακίνηση, προμήθεια, εμπορία ναρκωτικών ουσιών και την παροχή δανείων με παράνομο και υπερβολικό τοκισμό ή ενεχυροδανεισμό προς οικονομικά ασθενή ή υπερχρεωμένα άτομα.

Στο πλαίσιο της εκτεταμένης επιχείρησης, συνελήφθησαν συνολικά επτά (7) ημεδαποί, ηλικίας από 21 έως 29 ετών και τρεις (3) αλλοδαποί υπήκοοι Αλβανίας, οι οποίοι είναι μέλη των εγκληματικών οργανώσεων αλλά και συνεργοί τους.

Η κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίσθηκε, περιλαμβάνει ακόμα εκατόν δεκαεπτά (117) άτομα, οι οποίοι συνεργάζονταν ή/και παρείχαν συνδρομή στις παράνομες δραστηριότητες των εγκληματικών οργανώσεων.

Οι παραπάνω εμπλεκόμενοι βαρύνονται με τις – κατά περίπτωση – κατηγορίες της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, παράβασης των διατάξεων της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά, της εκβίασης, της τοκογλυφίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες («ξέπλυμα μαύρου χρήματος»).

Στην αστυνομική επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου, συμμετείχε μεγάλος αριθμός αστυνομικών από διάφορες Υπηρεσίες της Περιφερειακής Διεύθυνσης Ασφαλείας και της Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης.

Σημειώνεται ότι η εξάρθρωση είναι αποτέλεσμα πολύμηνης, συστηματικής και εξειδικευμένης – λόγω του αντικειμένου – αστυνομικής έρευνας, που διεξήγαγε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ηρακλείου.

Κατά την πρόοδο – εξέλιξη της έρευνας προέκυψαν σημαντικά στοιχεία για τη σύνθεση, τα χαρακτηριστικά, τη μεθοδολογία δράσης και τις παράνομες δραστηριότητες των εγκληματικών οργανώσεων, στις οποίες συμμετείχαν ενεργά, ως μέλη, οι παραπάνω συλληφθέντες.

Οι οργανώσεις, όπως εξακριβώθηκε, διέθεταν επιπλέον εσωτερική διάρθρωση, σαφή ιεραρχική δομή, καθώς και συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης ( modus operandi ), την οποία τα μέλη της εφάρμοζαν με την ίδια ή διαφορετική – κατά περίπτωση – σύνθεση.

Ειδικότερα, για την εμπλοκή τους στην πρώτη οργάνωση συνελήφθησαν πέντε ημεδαποί, ηλικίας 23, 29, 21, 23 και 26 ετών. Πρόκειται για 23χρονο, με αρχηγικό – ηγετικό ρόλο, τον 29χρονο με τον 21χρονο με βασικό ρόλο στην οργάνωση, ενώ οι άλλοι δύο (23 και 26 ετών) ήταν συνεργοί τους.

Σκοπός τους ήταν να εντοπίζουν οικονομικά υπερχρεωμένα άτομα και εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη τους για άμεση εύρεση χρημάτων, παρείχαν «δάνεια» επιβάλλοντας πολύ υψηλά επιτόκια, τα οποία έφταναν στο 50% επί του αρχικού κεφαλαίου.

Στη συνέχεια, ο 23χρονος «αρχηγός» της οργάνωσης εκβίαζε του παθόντες με απειλές κατά της σωματικής τους ακεραιότητας, σε περίπτωση μη αποπληρωμής του χρέους, ενώ ταυτόχρονα προέβαινε στην αγορά οχημάτων κ.ά., προκειμένου να νομιμοποιήσει τα χρήματα που προέρχονταν από τις παράνομες δραστηριότητές τους.

Από τη μέχρι τώρα αστυνομική έρευνα προκύπτει ότι, στο πλαίσιο της εγκληματικής τους δράσης, έχουν καταφέρει να αποσπάσουν συνολικά το ποσό των (13.200) ευρώ, παρέχοντας δάνεια που έφθαναν και τις (3.000) ευρώ, ενώ σε περίπτωση αδυναμίας αποπληρωμής δεχόντουσαν, ως ενέχυρο, αντικείμενα μεγάλης αξίας και περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, κτήματα κ.λπ.) των παθόντων.

Επιπλέον, παράλληλα με την τοκογλυφία, μέλη της οργάνωσης, πάντα υπό την καθοδήγηση του 23χρονου, δραστηριοποιούνταν στην εμπορία και διακίνηση ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών (κοκαΐνης και κάνναβης), τις οποίες διέθεταν σε χρήστες, στην πόλη του Ηρακλείου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι είχαν αναπτύξει σταθερές επαφές με χρήστες ναρκωτικών ουσιών, του οποίους προμήθευαν με ποσότητες κοκαΐνης έναντι του χρηματικού ποσού των 50 ευρώ για 0,5 γραμμάρια και των 80 ευρώ για το 1 γραμμάριο.

Για τη συμμετοχή τους ως μέλη στη δεύτερη εγκληματική οργάνωση, συνελήφθησαν τέσσερα άτομα (δύο ημεδαποί ηλικίας 28 και 26 ετών και δύο υπήκοοι Αλβανίας ηλικίας 37 και 26 ετών), ενώ συνελήφθη ως συνεργός τους ακόμη ένας υπήκοος Αλβανίας 24 ετών.

Από τους παραπάνω συλληφθέντες, ο 28χρονος κατείχε ηγετικό ρόλο στην οργάνωση και καθοδηγούσε τον 26χρονο (βασικό μέλος) και τους τρεις αλλοδαπούς στην προμήθεια, αποθήκευση και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών (κοκαΐνης και κάνναβης), σε χρήστες στην πόλη του Ηρακλείου.

Είχαν αναπτύξει σταθερές επαφές με χρήστες ναρκωτικών ουσιών, τους οποίους προμήθευαν με ποσότητες κοκαΐνης και κάνναβης, ενώ όπως προέκυψε το διάστημα του τελευταίου μήνα περίπου, είχαν προβεί στην πώληση τουλάχιστον 130 γραμμαρίων κοκαΐνης, καθώς και 2 κιλά και 100 γραμμάρια κάνναβης.

Στο πλαίσιο των επιχειρήσεων για την εξάρθρωση των εγκληματικών οργανώσεων, πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε οικίες, αποθηκευτικούς χώρους, οχήματα και καταστήματα των εμπλεκομένων και στις δύο εγκληματικές οργανώσεις, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά:

το χρηματικό ποσό των (25.665) ευρώ, ως προερχόμενο από παράνομες δραστηριότητες,
επιταγή, ύψους (4.000) ευρώ, καθώς και πλήθος εγγράφων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων,
(41,3) γραμμάρια κοκαΐνη,
(27,5) γραμμάρια κάνναβης,
πέντε (5) οχήματα (3 Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα και 2 δίκυκλες μοτοσικλέτες), τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως μέσα μεταφοράς ναρκωτικών ουσιών,
δύο (2) ζυγαριές ακριβείας,
βαλλίστρα με 14 βέλη,
σιδερογροθιά και πτυσσόμενο μαχαίρι, μήκους λάμας 18 εκατοστών,
πλαστό χαρτονόμισμα των 50 ευρώ και
πλήθος κινητών τηλεφώνων και καρτών SIM.
Οι συλληφθέντες, με την κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία, αναμένεται να οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηρακλείου, ενώ οι αστυνομικές έρευνες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, προκειμένου να διερευνηθεί όλο το εύρος και το πεδίο της εγκληματικής τους δραστηριότητας.

Σχετικά άρθρα