ΤζιχαντιστέςΒαλκάνια
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αστυνομικός συμμετείχε σε κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών – 12 συλλήψεις

Αστυνομικός συμμετείχε σε κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών – 12 συλλήψεις
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ένας αστυνομικός συμμετείχε σε κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών. Πιο συγκεκριμένα, εξαρθρώθηκαν, μετά από πολύμηνη έρευνα της Αστυνομίας, εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας ενέχονται στη συστηματική προμήθεια κατοχή, αποθήκευση και διακίνηση ακατέργαστης κάνναβης και κοκαΐνης σε διάφορες περιοχές της Κοζάνης, καθώς και εγκληματική ομάδα – συμμορία τα μέλη της οποίας ενέχονται στην εισαγωγή στη χώρα, κατοχή, αποθήκευση και διακίνηση ακατέργαστης κάνναβης σε περιοχές της Καστοριάς, της Κοζάνης και της Θεσσαλονίκης.

Σε ευρεία οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση που έγινε  σε περιοχές της Κοζάνης, της Καστοριάς και του Ωρωπού Αττικής, συνελήφθησαν συνολικά 12 άτομα.

Από τους συλληφθέντες, 6 Έλληνες είναι μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ηλικίας από 26 έως 43 ετών, μεταξύ των οποίων και 32χρονος αστυνομικός και οι υπόλοιποι 5 είναι μέλη της εγκληματικής ομάδας (τέσσεριςΈλληνες και ένας Αλβανός) ηλικίας από 32 έως 48 ετών και μία 36χρονη ημεδαπή ως διακινήτρια.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της ένταξης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, εγκληματική ομάδα και για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και όπλων. Επιπλέον, στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη 6 άτομα, τα πλήρη στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί. Οι τρεις από αυτούς είναι έγκλειστοι σε σωφρονιστικό κατάστημα της χώρας.

Στην ίδια δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη δεκαέξι 16 άτομα , 14 Έλληνες και 2 αλλοδαποί, ( υπήκοος Αλβανίας και υπήκοος Ιταλίας), που έκαναν διακίνηση ναρκωτικών, χωρίς να αποτελούν μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ή συμμορίας, καθώς και άλλα 100 άτομα – Έλληνες (96 άντρες και 4 γυναίκες) , για χρήση και κατοχή ποσοτήτων ναρκωτικών.

Διακινούσαν μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών

Από την έρευνα προέκυψε ότι οι συλληφθέντες τουλάχιστον από τον περασμένο Μάιο, συγκρότησαν και εντάχθηκαν σε εγκληματική οργάνωση και εγκληματική ομάδα-συμμορία, με σκοπό τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών. Προσδιορίζεται ότι στο διάστημα αυτό διακινήθηκαν τουλάχιστον:

6 κιλά και 720 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης,
314 γραμμάρια κοκαΐνης,
επιπλέον ποσότητες ακατέργαστης κάνναβης αξίας τουλάχιστον 18.800 ευρώ (πραγματοποίηση συμφωνιών – παραγγελιών σε χρηματικά ποσά και όχι σε ποσότητες) και
9 τρυπάκια εμποτισμένα με ναρκωτική ουσία LSD.

Πώς δρούσε η εγκληματική οργάνωση

Αναφορικά με τον τρόπο δράσης της εγκληματικής οργάνωσης, προέκυψε ότι είχε ιεραρχική δομή, διακριτούς ρόλους, δομημένη και διαρκή δράση, με σκοπό την προμήθεια, κατοχή, αποθήκευση και διακίνηση ακατέργαστης κάνναβης και κοκαΐνης σε περιοχές της Κοζάνης.

Αναλυτικότερα, τα μέλη της αφού προμηθεύονταν τις ναρκωτικές ουσίες από τρία άτομα, μεταξύ των οποίων και η 36χρονη συλληφθείσα , προέβαιναν ακολούθως στην περαιτέρω διακίνησή τους . Ο συλληφθείς αστυνομικός είχε το ρόλο της «κάλυψης» προς αποφυγή σύλληψης και ενημέρωσης των άλλων μελών της οργάνωσης σχετικά με τις κινήσεις των α στυνομικών δυνάμεων στην περιοχή δράσης τους , κατηγορούμενος επιπλέον για παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου και παράβαση καθήκοντος.

Ως προς τον τρόπο δράσης της εγκληματικής ομάδας-συμμορίας, προέκυψε ότι είχε συνεχή δράση με σκοπό την εισαγωγή στην χώρα, κατοχή, αποθήκευση και διακίνηση ακατέργαστης κάνναβης κυρίως στην περιοχή της Καστοριάς, καθώς και σε περιοχές της Κοζάνης και της Θεσσαλονίκης. Πιο συγκεκριμένα, ορισμένα μέλη της αναλάμβαναν την εισαγωγή των ναρκωτικών ουσιών στην Ελλάδα από την Αλβανία και άλλα την περαιτέρω διακίνησή τους.

Στο πλαίσιο της συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης έγιναν 16 κατ’ οίκον έρευνες, κατά τις οποίες βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

9 κιλά και 713,7 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης,
506,5 γραμμάρια κοκαΐνης
3 τσιγάρα κάνναβης,
χρηματικό ποσό 8.995€,
3 ζυγαριές ακριβείας,
1 μεταλλική πτυσσόμενη ράβδος,
20 κινητά τηλέφωνα,
1 κάλυκας από πολεμικό τυφέκιο,
1 πιστόλι κρότου με 5 φυσίγγια,
1 σπρέι πιπεριού,
6 αμπούλες,
1 ψηφιακή συσκευή αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων ( usb stick ) χωρητικότητας 8 GB .

Οι συλληφθέντες, με τις σχηματισθείσες σε βάρος τους δικογραφίες κακουργηματικού χαρακτήρα, θα οδηγηθούν αρμοδίως. Την προανάκριση και τις έρευνες κάνει το Τμήμα Ασφάλειας Κοζάνης.

Με Απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας ο αστυνομικός τέθηκε σε διαθεσιμότητα και παράλληλα διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.

Σχετικά άρθρα