Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Την έκδοση του «Mr Bitcoin» στις ΗΠΑ εισηγήθηκε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Την έκδοση του «Mr Bitcoin» στις ΗΠΑ εισηγήθηκε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Bitcoin, Αλεξάντερ Βίνικ, Άρειος Πάγος, Διαδίκτυο, Δικαιοσύνη, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ρωσία,

«Ναι» στην έκδοση στις ΗΠΑ του γνωστού ως «Mr Bitcoin» Αλεξάντερ Βίνικ που κατηγορείται για ξέπλυμα 4 δισ. δολαρίων, μέσω ψηφιακής πλατφόρμας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων είπε η εισαγγελέας του ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου το οποίο καλείται να αποφασίσει για το θέμα την ερχόμενη Τετάρτη.

Ο 38χρονος, για την έκδοση του οποίου ερίζουν αμερικανικές και ρωσικές αρχές, υποστήριξε ενώπιον του ανώτατου δικαστηρίου ότι δεν είναι ιδιοκτήτης της επίμαχης πλατφόρμας.

Με την βοήθεια διερμηνέα ο Ρώσος εξήγησε πως είναι τεχνικός εμπειρογνώμονας.

«Ασχολούμαι με την παραγωγή κρυπτονομισμάτων σε επίπεδο συμβουλών. Είμαι σύμβουλος και η πλατφόρμα ήταν ένας πελάτης μου. Δεν θα μπορούσα να είμαι ιδιοκτήτης», ισχυρίστηκε τονίζοντας πως δεν επιθυμεί την έκδοση του στις ΗΠΑ όπου, σύμφωνα με το ένταλμα που έχουν εκδώσει φέρεται ως διαχειριστής της πλατφόρμας BTC-e να ξέπλενε κέρδη εγκληματικών δραστηριοτήτων, την περίοδο 2011-2016.

Πρόεδρος: Δεν έχετε εμπιστοσύνη στην ανεξάρτητη δικαιοσύνη των ΗΠΑ;

Βίνικ: Δεν πιστεύω ότι υπάρχει ανεξάρτητη δικαιοσύνη στις ΗΠΑ για Ρώσο υπήκοο.

Πρόεδρος: Πώς έφτασαν οι Αμερικανοί στα ηλεκτρονικά ίχνη σας;

Βίνικ: Δεν κρύβομαι ποτέ. Δραστηριοποιούμαι στο διαδίκτυο με τα στοιχεία της ταυτότητάς μου.

Ο 38χρονος, ο οποίος έχει ήδη συναινέσει για να εκδοθεί στη Ρωσία όπου φέρεται να εμπλέκεται σε υπόθεση απάτης 10.000 ευρώ, υπογράμμισε πως δεν έχει διαπράξει τα αδικήματα που οι αμερικάνικες αρχές του αποδίδουν.

«Φοβάμαι ότι στις ΗΠΑ θα έχω άδικη δίκη. Οι συνθήκες στις αμερικανικές φυλακές θα είναι απάνθρωπες και πιθανόν θα υποστώ βασανιστήρια», είπε και συμπλήρωσε: «Από το 1999 μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ έχει υπάρξει συμφωνία δικαστικής αρωγής άρα σε κάθε περίπτωση μπορώ να δικαστώ στη Ρωσία».

Επιπλέον, ο Αλεξάντερ Βίνικ επικαλέστηκε τα οικογενειακά προβλήματα που, όπως λέει, αντιμετωπίζει.

«Έχω δυο μικρά παιδιά, 3 και 6 ετών. Η σύζυγός μου εξαιτίας της κράτησης μου παρουσίασε καρκίνο στον εγκέφαλο και αυτό είναι αποδεδειγμένο.

Πλέον, υπάρχει κίνδυνος τα παιδιά μου να μείνουν ορφανά, ενώ η μητέρα τους νοσηλεύεται. Σήμερα κρίνεται το μέλλον της οικογένειάς μου», είπε.

Οι συνήγοροί του Αλέξανδρος Λυκουρέζος, Νικ. Πατεράκης και Αλ. Σπυριάδης, υποστήριξαν πως ο εντολέας τους δεν πρέπει να εκδοθεί στις ΗΠΑ υπογραμμίζοντας ότι δεν έχει διαπράξει καμία αξιόποινη πράξη.

Μάλιστα, ζήτησαν να κριθεί από την ελληνική δικαιοσύνη με δεδομένο, τόνισαν, ότι «οι άδικες πράξεις μέσω διαδικτύου θεωρείται ότι διαπράττονται σε κάθε σημείο της γης, άρα και στην Ελλάδα».

Ο πρώην επικεφαλής της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος, αντιστράτηγος Μανώλης Σφακιανάκης κλήθηκε να εξηγήσει, ως μάρτυρας, την λειτουργία του bitcoin.

Όπως είπε πρόκειται για έναν «αλγόριθμο επιβράβευσης που ακόμα δεν θεωρείται νόμισμα».

Διαχώρισε δε τις πλατφόρμες «σε ανταλλακτήρια στα οποία ανταλλάσσονται κρυπτονομίσματα και δεν μπορεί να γίνει ξέπλυμα» και σε «εμπορική στην οποία μπορεί να γίνει».

Ο κ. Σφακιανάκης εξήγησε πως «το bitcoin φτιάχτηκε από έναν Ιάπωνα το 2008 και η αρχική αξία του ήταν 0,001 δολάρια.

Η πρώτη εμπορική συναλλαγή ήταν η αγορά μιας πίστας αντί 10.000 bitcoin.

Σήμερα η αξία του είναι στα 12.500 δολάρια το ένα.

Σε 20 μέρες η ΕΕ θα δημοσιοποιήσει το πλαίσιο στο οποίο το bitcoin θα είναι νόμισμα.

Οι κάτοχοί του θα ονομαστικοποιηθούν και θα φορολογούνται», κατέληξε.

Σχετικά άρθρα