Δεκαοκτώ χρόνια μετά έρχεται η… αχτίδα δικαίωσης όλων όσων έχασαν τις περιουσίες τους λόγω του σκανδάλου με τις μετοχές-φούσκες του Χρηματιστηρίου.
Την Πέμπτη, η εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, Αθηνά Θεοδωροπούλου, πρότεινε την ενοχή των 36 κατηγορουμένων που κάθονται στο εδώλιο για την υπόθεση με τις μετοχές-φούσκες.
«Πλήξατε με τις μεθοδεύσεις το νόμο της ελεύθερης αγοράς με τη διόγκωση της τιμής των μετοχών που δεν θα διαμορφώνονταν σε αυτά τα επίπεδα» ανέφερε χαρακτηριστικά η εισαγγελέας στην αγόρευση της.
«Η διαμορφωθείσα τιμή στο ταμπλό του ΧΑΑ δεν ήταν η «δίκαιη» τιμή ,γιατί τη διαμόρφωσαν ψευδώς οι κατηγορούμενοι με τα πακέτα των μετοχών που έριξαν στην αγορά » τόνισε η εισαγγελέας χωρίς να παραγνωρίζει τη δυσχέρεια που έχει υπόθεση καθώς έχουν παρέλθει σχεδόν 20 χρόνια από την αποκάλυψή της.
Οι κατηγορούμενοι είχαν δικαστεί ξανά για τα αδικήματα – κατά περίπτωση -της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, αλλά τότε ομόφωνα το Τριμελές Εφετείο κακουργημάτων της Αθήνας ,με διαφορετική σύνθεση, τους είχε κηρύξει ομόφωνα αθώους από το σύνολο των αξιοποίνων πράξεων .
Είχαν αθωωθεί σε προηγούμενη δίκη
Η υπόθεση ωστόσο έφτασε για δεύτερη φορά στο ακροατήριο μετά από αναίρεση που είχε ασκηθεί από τον Άρειο Πάγο , καθώς οι δικαστές είχαν κρίνει ότι εκείνη η αθωωτική απόφαση δεν είχε πλήρη και εμπεριστατωμένη αιτιολογία. Ως εκ τούτου , σε αυτή τη δίκη οι κατηγορούμενοι – χρηματιστές, επενδυτές και εφοπλιστές – κρίνονται από μηδενική βάση.
Η εισαγγελέας αποτιμώντας-σήμερα- τα στοιχεία της διαδικασίας ζήτησε την ενοχή των κατηγορουμένων θεωρώντας –όπως είπε – ότι το δικαστήριο που τους αθώωσε εφήρμοσε εσφαλμένη αιτιολογία και χαρακτήρισε μάλιστα την αναιρετική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ως «μία σπουδαία απόφαση» .
Σύμφωνα με την κ. Θεοδωροπούλου εσφαλμένα το πρώτο δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρξε ζημία . Αντίθετα, όπως είπε σκοπός των κατηγορουμένων ήταν η μακροπρόθεσμη δημιουργία πλασματικής εικόνας της αγοράς, η καλλιέργεια επενδυτικής ευημερίας και η μακροπρόθεσμη σταθεροποίησή της , Ωστόσο, σημείωσε με έμφαση « μετά καταποντίστηκε το σύστημα γιατί η διόγκωση των μετοχών ήταν τεχνητή».
Υπενθυμίζεται ότι αρχικά η έρευνα είχε χρεωθεί στην τότε ανακρίτρια Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια , ενώ αργότερα η έρευνά είχε ξεκινήσει από την αρχή ύστερα από συμπληρωματική δίωξη από τον εισαγγελέα Χαράλαμπο λακαφώση.
Η διαδικασία συνεχίζεται με αγορεύσεις συνηγόρων υπεράσπισης, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η ετυμηγορία του δικαστηρίου.