Σε ποινή φυλάκισης 12 μηνών με τριετή αναστολή καταδικάστηκε από το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας ο φοιτητής της φιλοσοφικής που κατηγορείραι για τον ξυλοδαρμό του καθηγητή της Παντείου Άγγελου Συρίγου στον χώρο του Παναπιστημίου τον Φεβρουάριο του 2017.
Ο φοιτητής, ο οποίος απουσίαζε από το εδώλιο και εκπροσωπήθηκε από δικηγόρο, καταδικάστηκε για τα αδικήματα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης από κοινού, της εξύβρισης και της απειλής χωρίς να του αναγνωριστεί ελαφρυντικό.
Το “παρών” στην αίθουσα του Αυτόφωρου Μονομελές Πλημμελειοδικείου έδωσε ο κ. Συρίγος ο οποίος περιέγραψε στην κατάθεση του την επίθεση που δέχθηκε, τονίζοντας : “Βγήκα από τη σχολή και αναμεσα στον πεζόδρομο έγραφε ένας με σπρέι στον τοίχο.
Του ζήτησα τον λόγο και ξαφνιάστηκε. Του είπα αμα θέλει να κολλήσει αφίσες. Ήρθαν άλλοι δύο νεαροί και ο ένας απο αυτούς είναι ο κατηγορούμενος.Μου είπε να φύγω και διαπληκτιστηκαμε. Ο ένας εκ των τριών μου έβαψε το παντελόνι με σπρέι. Ο κατηγορουμενος μου μιλουσε απο μπροστά και οι αλλοι με πλησιασαν απο πίσω. Ο ένας με χτύπησε.
Όπως επεφτα παρέσυρα και τον κατηγορουμενο. Με χτύπησαν στα πλευρα και με κλωτσιές στα πόδια. Ο κατηγορουμενος με τα χερια και τα ποδια σε διαφορα σημεια.Τρεις φορες με χτυπησαν στο κεφάλι με τη βαση του σπρέι. Όπως γινόταν δεν ξέρω ποιος αλλά είχαν τρομερό μίσος και μανία.
Εξεπλάγην με το πάθος τους, ειδικα στα χτυπηματα στα πλευρα. Ο κατηγορούμενος ηταν στο χώμα μαζί μου. Με χτυπησε στο σωμα κυρίως ομως προσπαθουσε να κρατήσει τα χέρια μου για να χτυπήσουν οι αλλοι.Μετα με απεκάλεσε χρυσαυγιτη. Με απειλητικό ύφος , μετα μου είπε “θυμήσου τι έγινε. Γλιστρησες επεσες και χτύπησες τις πλάκες. Θα σου κάνουμε τη ζωή μαύρη”. Με προσβάλλει ο χαρακτηρισμός χρυσαυγιτης, αυτοι που τραυματίζουν είναι εξίσου φασίστες ειτε ανήκουν στην ακροδεξιά ειτε στην άκρο αριστερά”
Αυτόπτης μάρτυρας της επίθεσης περιέγραψε στο Δικαστήριο πως τρία άτομα κινήθηκαν προς τον τοίχο για να γράψουν συνθήματα. “. Μπήκε μπροστά ο Συρίγος και του εβαψαν το παντελόνι. Ο κατηγορούμεν τον έσπρωξε κ έπεσε στο έδαφος. Δυο τον κλωτσησαν στα πλευρα. Ήμουν στα 10μέτρα. Δεν είδα τον κατηγ/νο να τον χτυπάει. Ο ένας τον χτυπουσε στο πίσω μέρος με το σπρέι. Ο κατηγοτουμενος Είδα μονο να τον ρίχνει στο εδαφος όχι να τον χτυπάει , δεν μπορούσα να δω καθαρα. Ο Συρίγος είχε αίματα”.
Από την πλευρά του κατηγορούμενου, κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης ένας φίλος του ο οποίος τόνισε πως : “Ήμουν στο τραπεζάκι και εμφανίστηκε ένα παιδί το οποίο άρχισε να γράφει συνθήματα. Τότε έρχεται ο κ. Συρίγος και του λέει με επιθετικό τρόπο : Τι κάνεις ρε; Τι κάνεις στον τοίχο;Μετά αρχίζει ένας διαπληκτιςμός με το παιδί με το σπρέυ. Αμέςως ο κατηγορούμενος πηγαίνει στο σημείο. Είδα τον κ. Συρίγο να σπρώχνει τον κατηγορούμενο και εκείνος να πέφτει. Τον κ. Συρίγο δεν τον χτυπούςε ο Γιώργος (σ.σ. Ο κατηγορούμενος)”
Την ενοχή του κατηγορουμένου ¨και για τα τρία πλημμελήματα για τα οποία κατηγορείραι ζήτησε και ο εισαγγελέας της έδρας ο οποίος τόνισε : “Ο καθηγητής ήταν υποχρεωμένος να κάνει την παρατήρηςη, είναι υπεύθυνος για τον χώρο του πανεπιςτημίου και τους φοιτητές. Εδώ δεν δικάζονται ιδέες αλλά πράξεις. Κάποιοι νιώθουν ότι έχουν αυτόκλητο δικαίωμα. Ομως δεν τους το έχει δώςει κανένας. Τον καθηγητή οι φοιτητές έπρεπε να τον έχουν σαν πατέρα τους. Έχει τα διπλά ή τα τριπλά τους χρόνια. Καλώς υπεραςπίζετε τις ιδέες σας, αλλά αυτό πρέπει να γίνεται με δημοκρατικό τρόπο.Αλλιώς ας το διαλύςουμε. Εσείς δεν θα έχετε πανεπιςτήμιο εάν δεν έχετε καθηγητές