Τον δρόμο για το εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων δείχνει ο εισαγγελέας στο γνωστό επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκο και άλλους 16 συγκατηγορουμένους σε ακόμη μία «αμαρτωλή» υπόθεση εξοπλιστικών που αφορά τις «χρυσές μίζες» από την προμήθεια των «ιπτάμενων ραντάρ» της εταιρείας Ericson.
Την ώρα που ξεκινά για τον Θωμά Λιακουνάκο η δίκη σχετικά με τον αποκαλούμενο «ηλεκτρονικό πόλεμο», δηλαδή την προμήθεια του ηλεκτρονικού συστήματος Sonak για το Στρατό Ξηράς, ο κατηγορούμενος επιχειρηματίας φαίνεται να βρίσκεται μία ανάσα πριν την παραπομπή σε δίκη και για τις μίζες εκατομμυρίων ευρώ γύρω από τα ιπτάμενα ραντάρ.
Ποιοι προτείνονται να παραπεμφθούν σε δίκη
Πρόκειται για την υπόθεση που τον οδήγησε στη φυλακή για περίπου 6 μήνες για την οποία αποφυλακίστηκε τον περασμένο Απρίλιο με «βραχιολάκι».Ο εισαγγελέας Εφετών Χρήστος Μπαρδάκης προτείνει να δικαστούν συνολικά 17 άτομα για το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας σε βάρος του δημοσίου και να απαλλαγούν 9. Ανάμεσα σ’ αυτούς που ζητεί την παραπομπή τους σε δίκη είναι εκτός από το γνωστό επιχειρηματία, ο Βρετανός δικηγόρος Πίτερ Κόλεριτζ, ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ Αντώνης Κάντας, ο Γιαννης Σμπωκος, οι τραπεζίτες Ζαν Κλώντ Όσβαλτ και Φάνης Λυγινός αλλά και , στελέχη της εταιρίας Ericson. Με την πρότασή του ο εισαγγελικός λειτουργός εισηγείται πάντως να απαλλαγούν όλοι οι κατηγορούμενοι για μερικότερες πράξεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
Τον τελικό λόγο θα έχει το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο το οποίο θα αποφανθεί εάν και ποιοι θα δικαστούν για την υπόθεση αυτή.Σύμφωνα πάντως με τη δικογραφία, τελικοί αποδέκτες των παράνομων αμοιβών ήταν οι Άκης Τσοχατζόπουλος και Γιάννης Σμπώκος. Όπως καταγράφεται στις 363 σελίδες της εισαγγελικής πρότασης, τεράστια ποσά διακινήθηκαν από την Ericson μέσω της εταιρίας Interaction του Θωμά Λιακουνάκου για να καταλήξουν στο Γιάννη Σμπώκο και τον ίδιο τον Άκη Τσοχατζόπουλο.
Συγκεκριμένα ο εισαγγελέας εκτιμά πως ο Θωμάς Λιακουνάκος, φέρεται να μοίρασε «μίζες» ύψους 1.6 εκ. Ευρώ, 756.291 δολαρίων και 24.9 εκ. Κορώνων Σουηδίας με τελικούς αποδέκτες τους Ι.Σμπώκο, Άκη Τσοχατζόπουλο και σε άλλα υψηλά ιστάμενα στελέχη του υπουργείου προκειμένου να πραγματοποιηθεί η προμήθεια των ιπτάμενων ραντάρ.
Ο εισαγγελέας αναδεικνύει τον ρόλο του απόστρατου αξιωματικού της Πολεμικής Αεροπορίας, Χρήστου Τούμπα, ο οποίος εκπροσωπούσε την εταιρεία EBRAER και φέρεται να έστειλε σε λογαριασμούς του Αντώνη Κάντα 400.000 ευρώ.
Στην πολυσέλιδη εισαγγελική πρόταση αναφέρονται και οι ισχυρισμοί του Γιώργου Καμάρη, εμφανιζόμενου ως δικαιούχου της εταιρίας Highwood, μέσα από την οποία φέρονται να πέρασαν οι μίζες. Στα απολογητικά του υπομνήματα ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης, υπερήλικας, Γιώργος Καμάρης, υποστήριξε ότι ναι μεν σύστησε την εταιρεία αλλά το έκανε για να εξυπηρετήσει τον πεθερό του Γιάννη Σμπώκου.
Επιπλέον, υποστήριξε ότι εξουσιοδότησε τον δικηγόρο Peter Coleridge να διαχειρίζεται τους λογαριασμούς της εταιρείας και να επενδύει σε ακίνητα σύμφωνα με τις οδηγίες του πραγματικού δικαιούχου που ήταν ο Γιάννης Σμπώκος.
Ο εισαγγελέας αναφέρεται σε ενισχυμένες ενδείξεις ότι ο Καμάρης λέει την αλήθεια πως ουδέποτε ζήτησε και έλαβε χρήματα από τις επενδύσεις. Μάλιστα η εταιρεία είχε επενδύσει σε δυο ακίνητα στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας: Ένα κέντρο ιατρικής αποκατάστασης και ένα επιχειρηματικό κέντρο η εμπορική αξία των οποία ανέρχεται σε 32 εκ. ευρώ.