Ολική ανατροπή στα δεδομένα γύρω από το μυστηριώδη θάνατο του γνωστού Ελληνα επιχειρηματία, Μανώλη Κυπριανίδη, στην Ελβετία, προκύπτει από τις έρευνες των αρχών, οι οποίες κλίνουν προς το ενδεχόμενο της αυτοκτονίας.
Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου», η ελληνική πρεσβεία στη Βέρνη είχε χθες το απόγευμα μια πρώτη ενημέρωση από την ελβετική Αστυνομία, σύμφωνα με την οποία δεν βρέθηκαν -τουλάχιστον προς το παρόν- στοιχεία που να δείχνουν εγκληματική ενέργεια (όπως αρχικά είχε εκτιμηθεί). Προκύπτουν, ωστόσο, στοιχεία που οδηγούν στο συμπέρασμα της αυτοκτονίας.
Μέχρι στιγμής τίποτα δεν έχει βεβαιωθεί, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η ιατροδικαστική εξέταση.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η οικία του Μ. Κυπριανίδη βρίσκεται στο καντόνι Σβιτς στην Κεντρική Ελβετία (συνορεύει με τη Ζυρίχη) και παραμένει σφραγισμένη από την Αστυνομία.
Το πολυτελές σπίτι ερευνήθηκε εξονυχιστικά από τα στελέχη της εγκληματολογικής υπηρεσίας και άλλων υπηρεσιών.
Αρχικά πρόθεση των Ελβετών ήταν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο της δολοφονίας και στη συνέχεια να προσδιορίσουν την ακριβή αιτία θανάτου.
Μετά τον εντοπισμό του πτώματος την περασμένη Δευτέρα το πρώτο πράγμα που έκαναν οι ελβετικές αρχές ήταν να ενημερώσουν τα παιδιά του επιχειρηματία, τα οποία ζουν στο Λονδίνο.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο θάνατος προσδιορίζεται λίγα 24ωρα νωρίτερα.
Σαφείς απαντήσεις θα δοθούν από τον ιατροδικαστή, ενώ σε περίπτωση που αποδειχθεί η αυτοκτονία, το επόμενο κρίσιμο στάδιο είναι να βρεθεί τι οδήγησε τον Μ. Κυπριανίδη στην απόφαση να βάλει τέλος στη ζωή του.
Το θέμα παρακολουθούν τα στελέχη της ελληνικής πρεσβείας στη Βέρνη, που αναμένουν τα επόμενα 24ωρα νέα ενημέρωση από την εξέλιξη των ερευνών.
Ποιος ήταν
Ο Κυπριανίδης είχε διατελέσει πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας ΑΓΕΤ Ηρακλής, θέση από την οποία παραιτήθηκε τον Μάιο του 2014 ύστερα από οχτώ χρόνια θητείας.
Επρόκειτο για έναν δημοφιλή επιχειρηματία που διατηρούσε σχέσεις τόσο με πολιτικούς όσο και με πρόσωπα από την κοσμική ζωή της Αθήνας.
Τα τελευταία χρόνια ζούσε κυρίως στο εξωτερικό και είχε αποτραβηχτεί από τις κοσμικές εκδηλώσεις.
Στο παρελθόν είχε γίνει θέμα στις εφημερίδες η απόφασή του να αγοράσει την περίφημη βίλα του Αριστοτέλη Ωνάση στο Λαγονήσι.
Πρόκειται για την οικία στην οποία ζούσε μέχρι το τέλος του πραξικοπήματος ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος.
Οπως έγραφε ο Τύπος της εποχής, ο Κυπριανίδης (γόνος φτωχής οικογένειας που κατάφερε την ανέλιξή του χάρη στο επιχειρηματικό του δαιμόνιο) είχε «ερωτευτεί» το παραθαλάσσιο σπίτι, το αγόρασε από την ξαδέλφη του Ωνάση και στη συνέχεια δαπάνησε πολλά χρήματα για να το φτιάξει όπως εκείνος ήθελε.
Ο επιχειρηματίας είχε παντρευτεί τη Μαρίνα Φλέγγα.
Πρόκειται για την κόρη της Ευγενίας και του Σοφοκλή Φλέγγα, συνιδρυτή της καπνοβιομηχανίας Κεράνη.
Η Ευγενία Φλέγγα υπήρξε σύζυγος και του Γιώργου Κεράνη (ιδρυτή της καπνοβιομηχανίας) μέχρι το θάνατό του στα 45 του χρόνια. Ο Τύπος είχε ρίξει τα φώτα του στον Κυπριανίδη και για τη σχέση που είχε συνάψει με τη γνωστή ηθοποιό Μιμή Ντενίση.
Κυκλοφορούσαν τότε στις κοσμικές στήλες φωτογραφίες του ζευγαριού, κατά τη διάρκεια των νυχτερινών εξόδων τους.
Τον ίδιο θόρυβο είχε προκαλέσει και ο χωρισμός τους το 2011.
Όπως αναφερόταν στα δημοσιεύματα, ο Κυπριανίδης ήταν ένας άνθρωπος με ευγενικούς τρόπους, λάτρης των τεχνών και των γραμμάτων.
Δεν είναι τυχαίο ότι συνήθιζε να κοσμεί το γραφείο του με έργα τέχνης υψηλής αισθητικής.