Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τι υποστήριξε στην απολογία του ο Μαρτίνης για το «φαγοπότι» στον Ερυθρό Σταυρό

Τι υποστήριξε  στην απολογία του ο Μαρτίνης για το «φαγοπότι» στον Ερυθρό Σταυρό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ανδρέας Μαρτίνης, Ερρίκος Ντυνάν, Ερυθρός Σταυρός,

Στις κρατικές επιχορηγήσεις ευελπιστούσε ο Ανδρέας Μαρτίνης παρέχοντας για μία τουλάχιστον τριετία δωρεάν νοσηλεία αλλά και ιατρικές εξετάσεις σε γνωστά πρόσωπα της δημόσιας ζωής της χώρας, ανάμεσά τους και πρώην πρωθυπουργοί με τις συζύγους τους, πρώην υπουργοί και πολιτικοί κυρίως από τα δύο μεγάλα κόμματα, μεγαλοδημοσιογράφοι, άνθρωποι των Τεχνών και άλλοι.

Σύμφωνα με τον άλλοτε πρόεδρο του Ερυθρού Σταυρού και του Ερρίκος Ντυνάν, επρόκειτο για σημαίνοντα πρόσωπα τα οποία θα αποτελούσαν διαφήμιση για το νοσοκομείο το οποίο μακροπρόθεσμα θα μπορούσε να έχει κέρδη θέτοντας παράλληλα και τις προϋποθέσεις για επιχορήγηση μέσω κρατικής επιχορήγησης, όπως προβλέπεται από την ιδρυτική του πράξη.

Του έδειξαν για δεύτερη φορά τον δρόμο για τη φυλακή

Με αυτούς τους ισχυρισμούς ο άλλοτε πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού και του Ερρίκος Ντυνάν προσπάθησε να αντικρούσει τη νέα κακουργηματική κατηγορία που αντιμετωπίζει για απιστία στην υπηρεσία, χωρίς όμως… επιτυχία, αφού ανακριτής και εισαγγελέας του έδειξαν για δεύτερη φορά τον δρόμο για τη φυλακή.

Ανήμερα της γιορτής του, μάλιστα ο Ανδρέας Μαρτίνης επέστρεψε στις φυλακές κουβαλώντας μια νέα προφυλάκιση.

Ο 75χρονος Ανδρέας Μαρτίνης απολογούμενος στον ανακριτή κατά της Διαφθοράς κ. Νίκο Τσιρώνη, για την υπόθεση των δωρεάν νοσηλειών του Ερρίκος Ντυνάν, την περίοδο 2007-2010, αρνήθηκε κατηγορηματικά πως ζημίωσε το νοσοκομείο υποστηρίζοντας πως επρόκειτο για εκπτώσεις και όχι δωρεάν περίθαλψη ασθενών.

Ακόμη κι αν το πόρισμα καταδείκνυε πως σε κάποιες περιπτώσεις η έκπτωση αυτή έφτανε μέχρι και το 100%, ο Ανδρέας Μαρτίνης επέμεινε πως με αυτό τον τρόπο συνέβαλε στην αναβάθμιση του κύρους και της αξιοπιστίας του νοσοκομείου αφού τα πρόσωπα που νοσηλεύονταν ήταν δημόσια πρόσωπα και αυτό από μόνο του αποτελούσε διαφήμιση για το Ερρίκος Ντυνάν.

Η απολογία του Ανδρέα Μαρτίνη ξεπέρασε τις τρεις ώρες και αμέσως μετά επέστρεψε στις φυλακές αφού από τον περασμένο Μάιο βρίσκεται προφυλακισμένος για την υπόθεση «μίζας» 3,2 εκ. μάρκων που φέρεται να έλαβε από τη γερμανική εταιρία Hospitalia International σχετικά με την προμήθεια υπερκοστολογημένου εξοπλισμού του νοσοκομείου.

Στο πλευρό του ο Ανδρέας Μαρτίνης είχε  τους νέους δικηγόρους του, το κ. Θ. Μαντά αλλά και την κ. Αδαμαντία Αγγελέτου – γνωστή από την υπόθεση του κυκλώματος των φυλακών και τη σχέση της με τον Παναγιώτη Βλαστό.

Στο υπόμνημα που κατέθεσε ενώπιον του ανακριτή ο Αν. Μαρτίνης φέρεται να αποδέχθηκε ότι πράγματι ότι πράγματι έγιναν οι συγκεκριμένες νοσηλείες, όχι όμως δωρεάν αλλά με έκπτωση. Και η έκπτωση αυτή, κατά τους ισχυρισμούς του, δεν έγινε στο σύνολο των νοσηλειών αλλά μόνο στο ποσό που δεν κάλυπταν τα ασφαλιστικά ταμεία των ασθενών.

Ακόμη, ο Ανδρέας Μαρτίνης φέρεται να υποστήριξε στην απολογία του:

– Πως από τη σύσταση του Ερρίκος Ντυνάν ως κοινωνικού Ιδρύματος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που λειτουργεί ως Νομικού Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, προβλέπεται η δυνατότητα νοσηλείας, ευπαθών ομάδων αλλά και κατά περίπτωση ειδικών κατηγοριών. Αυτού του τύπου οι νοσηλείες, γίνονταν -όπως φέρεται να είπε- με εισηγήσεις της κοινωνικής υπηρεσίας του Ερρίκος Ντυνάν ή του Ερυθρού Σταυρού ή της Αρχιεπισκοπής.

– Παραδέχθηκε ότι πράγματι τα 51 πρόσωπα δεν κατέβαλαν νοσήλια. Ωστόσο, όπως φέρεται να υποστήριξε -επρόκειτο για εκπτώσεις που έγιναν στο μέρος που θα πλήρωναν οι ασφαλιστικοί φορείς. Άρα, αυτό που δεν χρεωνόταν στους ασθενείς θα ήταν το εμπορικό κέρδος του Ερρίκος Ντυνάν.

Όπως δε ισχυρίστηκε, οι αποφάσεις αυτές δεν λήφθηκαν αυθαίρετα από τον ίδιο αλλά οι σχετικές εισηγήσεις του γίνονταν δεκτές από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ερρίκος Ντυνάν.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, που κλήθηκε να αντιμετωπίσει στη λίστα των ασθενών που δεν έβαλαν το… χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν τα νοσήλιά τους, καταγράφονται 51 πολύ γνωστά ονόματα ενώ η ζημία του νοσοκομείου ανέρχεται στο 1,75 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, σε πόρισμα που έφτασε στη Δικαιοσύνη καταγράφονται συνολικά 8.106 περιπτώσεις δωρεάν ή με έκπτωση νοσηλείας. Το σύνολο του κόστους των νοσηλειών για όλες αυτές τις περιπτώσεις ανέρχεται στα 22 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, από όλες αυτές τις περιπτώσεις – σύμφωνα με το κατηγορητήριο – 51 πρόσωπα με κοινωνική και κοινωνική επιφάνεια δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις να νοσηλευτούν δωρεάν προκαλώντας ζημία στο νοσοκομείο ύψους 1,75 εκατ. ευρώ.

Σχετικά άρθρα