Την ώρα που στο προσκήνιο της πολιτικής επικαιρότητας βρίσκεται η αποκάλυψη του TRIBUNE και η δημοσιοποίηση των Financial Times για την έφοδο των εισαγγελέων στο σπίτι του πρώην τραπεζίτη της UBS και στενού συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη, Χρήστου Σκλαβούνη, το TRIBUNE φέρνει νέα συγκλονιστικά στοιχεία για το παρατραπεζικό κύκλωμα που “ξηλώνεται” και αποκαλύπτεται ένα πολυδαίδαλο σύστημα διαπλοκής και φοροδιαφυγής.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, στις 17 Ιουνίου οι εισαγγελείς Χρήστος Τζούρας και Ελένη Τουλουπάκη αναχώρησαν εσπευσμένα για την Ουάσιγκτον, όπου και παρέμειναν μέχρι τις 23 του μηνός.
Το ταξίδι αυτό, όπως αναφέρουν πηγές του TRIBUNE, προέκυψε κατόπιν ελέγχων στη λίστα Μπόργιανς και την εμπλοκή της UBS, καθώς στο μικροσκόπιο των εισαγγελικών Αρχών μπήκε το ενδεχόμενο να υπάρχει από πίσω ένα ολόκληρο οργανωμένο σύστημα φοροδιαφυγής.
Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Δεκεμβρίου του 2015 εισαγγελικές αρχές στο πλαίσιο της διερεύνησης της λίστας Μπόργιανς είχαν πραγματοποιήσει έφοδο στα γραφεία υποκαταστήματος της UBS στην Αθήνα, καταφέρνοντας να ταυτοποιήσουν σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν δει το φως της δημοσιότητας περίπου 200 μεγαλοκαταθέτες στους λογαριασμούς των οποίων διατηρούνταν ποσά που ξεκινούν από το 1,5 εκατομμύριο και αγγίζουν ακόμα και τα 12 εκατομμύρια ευρώ.
Έτσι, οι εισαγγελικοί λειτουργοί στις ΗΠΑ πήραν ένορκη κατάθεση από το “βαθύ λαρύγγι” (whistleblower) της UBS, Μπράντλεϊ Μπέρκενφελντ (Bradley Birkenfeld), από την οποία προέκυψαν σωρεία στοιχείων αλλά και τεχνογνωσία για το ξήλωμα ενός ολόκληρου δικτύου φοροδιαφυγής με διόλου ευκαταφρόνητα “ονοματεπώνυμα” και ποσά.
Πρόκειται για τον άνθρωπο, ο οποίος το 2008 είχε αποκαλύψει στις αμερικανικές Αρχές τις πρακτικές της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής από την UBS, με αποτέλεσμα η επενδυτική τράπεζα να πληρώσει πρόστιμο 780 εκατ. δολαρίων.
Πέραν τούτου, η UBS ουσιαστικά παραδεχόμενη το σκάνδαλο για παράνομη προσέλκυση πελατών, ξέπλυμα μαύρου χρήματος κλπ, υποχρεώθηκε να δώσει στις αμερικανικές Αρχές ονόματα πελατών της από τις ΗΠΑ, ανοίγοντας το δρόμο στις φοροελεγκτικές Αρχές για σωρεία διώξεων και καταλογισμό προστίμων πολλών εκατομμυρίων.
Ο Birkenfeld εξέτισε ποινή δυόμισι ετών σε αμερικανική φυλακή για το ρόλο του στο σχήμα της φοροδιαφυγής. Ωστόσο, λίγο μετά την αποφυλάκισή του το 2012, έλαβε 104 εκατ. δολάρια, τη μεγαλύτερη πληρωμή μέχρι σήμερα στο πλαίσιο του συστήματος των ΗΠΑ που ανταμείβει τους καταγγέλλοντες.
Ο ειλικρινής πρώην τραπεζίτης άφησε να εννοηθεί ότι ήταν πρόθυμος να βοηθήσει και άλλες κυβερνήσεις, που υποπτεύονται ότι η UBS μπορεί να τους έχει στερήσει φορολογικά έσοδα.
Η Αθήνα τον πλησίασε και τον περασμένο μήνα έδωσε, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, «εκτεταμένη» ένορκη κατάθεση στην Ελληνική Πρεσβεία στην Ουάσινγκτον.
Ο Birkenfeld είπε στους Financial Times ότι στη δήλωσή του περιέγραψε πώς τραπεζίτες της UBS ενεργούσαν για να ενθαρρύνουν πελάτες σε χώρες όπως την Ελλάδα, να χρησιμοποιήσουν τις μυστικές χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες της τράπεζας, που τυπικά περιλάμβαναν τη δημιουργία εταιρειών βιτρίνας, διάφορους τραπεζικούς λογαριασμούς και κατεπιστεύματα.
«Όλοι γνώριζαν, όταν αναφερόσουν σε πελάτες στην Ελβετία, ότι δεν πήγαιναν εκεί για να αγοράσουν σοκολάτα», δήλωσε ο Birkenfeld και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα είναι ένα οικονομικό χάος. Γιατί; Επειδή έχει όλα τα χρήματα της στη Γενεύη και Ζυρίχη».
Περιμένουμε σε δύο εβδομάδες το ελληνικό διαδίκτυο να αναπαράξει την είδηση, όταν θα την γράψουν οι Financial Times…