Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

203 χρόνια φυλακή έριξε δικαστήριο στη Ρόδο σε Τούρκους δουλεμπόρους

203 χρόνια φυλακή έριξε δικαστήριο στη Ρόδο σε Τούρκους δουλεμπόρους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δουλεμπόριο, Λαθρομετανάστες, Λιμενικό Σώμα, Μετανάστες, Πρόσφυγες, Ρόδος, Τούρκοι,

Ποινή κάθειρξης 202 ετών και 18 μηνών (εκτιτέα τα 25) και χρηματική ποινή 2.040.700 ευρώ επέβαλε χθες το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων στους Τούρκους διακινητές S. I. του S. 37 ετών και G. A. του J. 40 ετών, που κρίθηκαν ένοχοι μεταφοράς μεταναστών εκ κερδοσκοπίας από κοινού, επικίνδυνη σωματική βλάβη από κοινού και κατά συρροή, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία και παράνομη είσοδο στη χώρα.

Οι δύο διακινητές ενεπλάκησαν σε επεισόδιο ανταλλαγής πυροβολισμών στη Σύμη, με θύμα έναν 17χρονο μετανάστη.

Μετά από συντονισμένη επιχείρηση με σκάφος λετονικής ακτοφυλακής, που εκτελούσε προγραμματισμένη περιπολία και στο οποίο επέβαινε ένας κελευστής από το Λιμεναρχείο Σύμης ως σύνδεσμος, την 29η Αυγούστου 2015 και περί ώραν 13:00 εντοπίστηκε μηχανοκίνητο σκάφος, με σημαία Τουρκίας, να κινείται με κατεύθυνση προς τις ακτές της Σύμης.

Το σκάφος της λετονικής ακτοφυλακής πλησίασε την θαλαμηγό για να διενεργήσει νομότυπο έλεγχο.

Οι διακινητές φέρονται να ανέπτυξαν ταχύτητα και να πραγματοποίησαν επικίνδυνους ελιγμούς με σκοπό να εμβολίσουν το σκάφος της λετονικής ακτοφυλακής.

Ο κελευστής και μέλος του πληρώματος της λετονικής ακτοφυλακής κατάφεραν και επιβιβάστηκαν στην θαλαμηγό για να την ακινητοποιήσουν.

Διαπίστωσαν ότι 93 παράτυποι μετανάστες ήταν κλεισμένοι εντός του χώρου ενδιαιτήσεων και οι χειρισμοί του σκάφους γίνονταν από το εσωτερικό της γέφυρας.

Στο διάστημα αυτό ο κυβερνήτης του σκάφους της λετονικής ακτοφυλακής ενημέρωσε τηλεφωνικά τον προϊστάμενο της λιμενικής αρχής και ζήτησε συνδρομή.

Στο σημείο έσπευσε ιδιωτικό σκάφος με 4 λιμενικούς για συνδρομή.

Ο κελευστής προσπαθούσε να ανοίξει την πόρτα της γέφυρας του σκάφους χωρίς να τα καταφέρει και στην πορεία φέρεται να έριξε προειδοποιητική βολή σε ασφαλή τομέα για εκφοβισμό, ενώ το ίδιο έπραξε και ο προϊστάμενος της λιμενικής αρχής Σύμης.

Οι λιμενικοί κατόρθωσαν να ανοίξουν την πόρτα και στο σημείο εκείνο ο κελευστής δέχτηκε επίθεση από τους δύο Τούρκους διακινητές, οι οποίοι κατάφεραν να του αποσπάσουν την αστυνομική ράβδο που κρατούσε.

Ο κελευστής υπέστη σοβαρά τραύματα στο κεφάλι, ενώ ένας εκ των διακινητών καταγγέλθηκε ότι τον περιέλουσε με βενζίνη, προσπαθώντας να τον πυρπολήσει.

Επιπλέον κατά τη συμπλοκή ο κυβερνήτης διακινητής φέρεται να αφαίρεσε προσωρινά το υπηρεσιακό όπλο του και να πυροβόλησε.

Ο λιμενάρχης ανταπέδωσε τα πυρά στοχεύοντας τα πόδια του κυβερνήτη προκειμένου να τον ακινητοποιήσει.

Αποτέλεσμα της ανταλλαγής πυρών ήταν ο τραυματισμός του πρώτου διακινητή και ο θανάσιμος τραυματισμός 17χρονου Ιρακινού μετανάστη.

Το τραύμα από σφαίρα, που φέρεται να έχει πλήξει το παιδί στα πλευρά, ήταν «τυφλό», αφού δεν προκάλεσε αιμορραγία, ενώ σύμφωνα με πιστοποιητικό ιατρού της Σύμης, έχασε τη ζωή του συνεπεία καρδιακής ανακοπής.

Ενώπιον του δικαστηρίου ο κελευστής, που συνεπλάκη με τον πρώτο κατηγορούμενο, υποστήριξε ότι αρχικώς έριξε στην κατεύθυνση του και συγκεκριμένα στην είσοδο της καμπίνας του σκάφους διάφορα αντικείμενα εκ των οποίων το ένα πρέπει να έπληξε ένα παιδί στο κεφάλι.

Ο ίδιος κατηγορούμενος, όπως υποστήριξε, κρατούσε ένα δοχείο που περιείχε εύφλεκτο υλικό το οποίο και έριξε στο σκάφος αλλά και στον ίδιο ενώ περαιτέρω ισχυρίστηκε ότι είχε πιάσει και ένα καλώδιο πιθανολογώντας ότι θα το χρησιμοποιούσε για να απειλήσει τους λιμενικούς ότι θα έπνιγε μετανάστες.

Περαιτέρω υποστήριξε ότι δέχτηκε διαδοχικά χτυπήματα στο σώμα και στο πρόσωπο από τον ίδιο ο οποίος κατόρθωσε να του αφαιρέσει τη ράβδο που κρατούσε και αποπειράθηκε να του αφαιρέσει και το υπηρεσιακό του πιστόλι.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας αυτής προσπάθειας, όπως είπε, το πιστόλι εκπυρσοκρότησε και η βολίδα πήγε προς την οροφή του σκάφους.

Υποστήριξε ακόμη πως πιθανότατα ο λιμενάρχης Σύμης έριξε τρείς βολές με το δικό του πιστόλι όταν εγίνετο η συμπλοκή εκ των οποίων η μια έπληξε τον πρώτο κατηγορούμενο στο πόδι.

Από την ακροαματική διαδικασία δεν ξεκαθάρισε πάντως ποιό βλήμα ήταν εκείνο που έπληξε το παιδί.

Οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τα όσα τους αποδίδονται.

Ο πρώτος υποστήριξε ότι δέχτηκε απειλές κατά μελών της οικογένειας τους από κύκλωμα διακινητών και ανέλαβε την μεταφορά των μεταναστών, ενώ αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι είπε τα όσα γράφηκαν στην κατάθεση του από τους λιμενικούς.

Υποστήριξε ότι ο δεύτερος κατηγορούμενος ήταν ο καπετάνιος του σκάφους και όχι ο ίδιος, και ότι ο κελευστής τον χτύπησε στο μάτι και στο πόδι με το πιστόλι.

Ο δεύτερος κατηγορούμενος από την άλλη υποστήριξε ότι οι λιμενικοί έριξαν 7-8 βολές με τα πιστόλια τους στην κατεύθυνσή τους, αρνούμενος ότι του έγιναν σήματα για να σταματήσει το σκάφος και ότι έκανε ελιγμούς για να βυθίσει το σκάφος του Λιμενικού.

Υποστήριξε ότι οι λιμενικοί μπήκαν στο σκάφος και αμέσως τράβηξαν όπλα και άρχισαν να πυροβολούν.

Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι ο ίδιος έμεινε σκυμμένος χωρίς να αντιδρά πράγμα που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα όσα είχε καταθέσει στα πλαίσια της προδικασίας, όπως επεσήμανε και η πρόεδρος της έδρας.

Ως συνήγορος υπεράσπισης των κατηγορούμενων παρέστη η δικηγόρος κ. Παναγιώτα Καλυβά.

Πηγή: dimokratiki.gr

Σχετικά άρθρα