Πάνω από 40 στελέχη τουλάχιστον 33 εισπρακτικών εταιριών θα βρεθούν ενώπιον των των εισαγγελικών αρχών ως ύποπτοι για τέλεση κακουργήματος για τις μεθόδους που χρησιμοποιούν σε βάρος δανειοληπτών, όπως αναφέρει ο Παναγιώτης Στάθης σε ρεπορτάζ του για το capital.gr.
Η δικαστική έρευνα εντάσσεται στο πλαίσιο προσπάθειας θωράκισης των πολιτών ενόψει της εκχώρησης κόκκινων δανείων σε ξένα funds, κάτι που θα επιτείνει τις οχλήσεις και τις πιέσεις. Μάλιστα ήδη έχουν εκδοθεί και δικαστικές αποφάσεις σε δικαστήρια χαμηλότερα βαθμού που καταδικάζουν τις εταιρίες για τη χρήση των στοιχείων καταθετών τραπεζών.
Είναι η πρώτη έρευνα που φτάνει σε βάθος και οργανωμένα για το μείζων αυτό πρόβλημα, αφού μέχρι σήμερα οι καταγγελίες ήταν μεμονωμένες. Σε αυτό συνέτεινε το γεγονός ότι το ΣΔΟΕ άνοιξε τραπεζικούς λογαριασμούς φυσικών προσώπων και τα συνέδεσε με εισπρακτικές ξεπαγώνοντας μια έρευνα που ξεκίνησε πριν από 8 χρόνια. Τότε έγιναν καταγγελίες του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, με απόφαση του τότε προέδρου Δημήτρη Παξινού, οι οποίες όμως προσδιόριζαν μόνο εγκληματικές πράξεις, γεγονός που οδηγούσε την έρευνα στο μηδέν καθώς δεν μπορούσαν να προσωποποιηθούν τα διερευνώμενα αδικήματα.
Ποιους αφορά
Τουλάχιστον 33 εισπρακτικές, και πάνω από 40 άτομα -ανάμεσά τους δικηγόροι και μέλη του ΔΣ των εισπρακτικών εταιρειών- καλούνται να δώσουν εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου για αδικήματα κακουργηματικής μορφής, μεταξύ των οποίων και η νομιμοποίηση προϊόντων από εγκληματικές ενέργειες (“ξέπλυμα”).
Οι ύποπτοι καλούνται να δώσουν ανωμοτί εξηγήσεις για τουλάχιστον τέσσερα αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος και συγκεκριμένα για:
-Παραβίαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων, με την επιβαρυντική μορφή του άρθρου 22 παρ. 4 και 6, επειδή προκύπτει σκοπός οφέλους,
– παράνομη βία,
-εκβίαση και
-νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές ενέργειες, που αφορά το παράνομο περιουσιακό όφελος το οποίο αποκόμισαν οι εισπρακτικές
Να σημειωθεί ότι ο νόμος που προβλέπει τη λειτουργία εισπρακτικών εταιρειών θέτει ορισμένα κριτήρια και προϋποθέσεις, όπως ότι:
– H όχληση επιτρέπεται μόνο μετά την πάροδο 10 ημερών από τότε που η απαίτηση κατέστη ληξιπρόθεσμη και μόνο συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ, ενώ απαγορεύεται η διαβίβαση στοιχείων σε τρίτους και επιπλέον ότι ναι μεν οι κλήσεις καταγράφονται, αλλά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν δικαστικά προς βλάβη του οφειλέτη.
-Παράλληλα διατηρείται ηλεκτρονικό αρχείο το οποίο μπορεί να ζητήσει ο οφειλέτης για να στραφεί εναντίον των εταιρειών με καταγγελία, ενώ είναι παράνομο οι εισπρακτικές εταιρείες, αφού καταγράφουν τις συνομιλίες με τους οφειλέτες, στη συνέχεια να συντάσσουν “πρακτικά”, τα οποία εμφανίζουν ως απόδειξη νέας συμφωνίας για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμης οφειλής!