Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Θαλασσοδάνεια” 38 εκ. ευρώ έδωσε η Proton Bank σε επιχειρηματίες

“Θαλασσοδάνεια” 38 εκ. ευρώ έδωσε η Proton Bank σε επιχειρηματίες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Proton Bank, Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, Τράπεζες,

Χωρίς τέλος είναι οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο της Proton Bank και τα επισφαλή δάνεια ύψους 700 εκατ. ευρώ που φέρεται να χορήγησε η τράπεζα τη περίοδο που στο «τιμόνι» της ήταν ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης.

Ειδικότερα, από την εισαγγελία ασκήθηκε νέα ποινική δίωξη για την υπόθεση σε βαθμό κακουργήματος – αυτή τη φορά σε βάρος των μελών της Επιτροπής Εγκρίσεων Πιστοδοτήσεων της Proton Bank αλλά και των δυο επιχειρηματιών – συνεταίρων και πρωην μετόχων της Omega Bank, όπως γράφει το ProtoThema.

Η νέα δίωξη αφορά σε δάνεια ύψους 38 εκατ. ευρώ που χορηγήθηκαν στους δυο επιχειρηματίες. Σύμφωνα με τη δίωξη τα μέλη της Επιτροπής Πιστοδοτήσεων αντιμετωπίζουν κακουργηματική απιστία ενώ οι δυο επιχειρηματίες ηθική αυτουργίασε απιστία.

Και αυτό καθώς μετά την εισαγγελική έρευνα κρίθηκε πως οι δυο επιχειρηματίες έγιναν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Proton μετά την απορρόφηση της τράπεζας από την δεύτερη και έπεισαν τα μέλη της Επιτροπής Πιστοδοτήσεων να τους χορηγήσει τα «θαλασοδάνεια».

Σύμφωνα με την κατηγορία από τις πράξεις αυτές των κατηγορουμένων επήλεθε ζημία μη επανορθωσηση στα ταμειακά διαθεσιμα της τρπαέζας άνω των 24 εκατ ευρω. Η ζημία επήλθε από παράνομη ρύθμιση δανειακών υποχρεώσεων αντισυμβαλομένου (ήδη κατηγορουμένου ) μέλους της τραπεζας, ο οποίος υπήρξε μέτοχος της Omega Bank, η οποία απορροφήθηκε από την Proton.

Κατά την κατηγορία, ο ίδιος αντισυμβαλόμενος μετείχε σε χρόνο προγενέστερο με εκτελεστικές αρμοδιότητες στο Δ.Σ τόσο της Omega Bank, οσο και της Proton. Παύθηκε, ωστόσο, απο μέλος του Δ.Σ της Proton κατ’ απαίτηση της εποπτικής αρχής με το σκέπτικό ότι δεν επιτρέπεται να είναι μέλος του Δ,Σ της στιγμή που η ίδια τράπεζα δανειοδοτεί τις επιχειρήσεις του .

Επιπλέον, κατά την εισαγγελία επήλθε ζημία άνω των 14 εκατομμυρίων, μη επανορθώσιμη, απο σύμβαση χρεολυτικού δανείου και παράνομη ρύθμιση δανεικών υποχρεώσεων αντισυμβαλομένου (ήδη κατηγορουμένου) της τράπεζας, ο οποίος υπήρχε μέτοχος της Omega Bank που στη συνέχεια απορροφήθηκε από την Proton.

Ο ίδιος αντισυμβαλόμενος μετείχε σε χρόνο προγενέστερο με εκτελεστικές αρμοδιότητες στο Δ.Σ των δυο τραπεζών. Παράλληλα δραστηριοποιούνταν σε επιχειρηματικό σχήμα με το δανειολήπτη της πρώτης περίπτωσης και επίσης μέτοχο των δυο τραπεζών.

Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, πάντως, και στις δυο περιπτώσεις οι ενέργειες των κατηγορουμένων έλαβαν χώρα ενώ είχε προηγηθεί ήδη από Φεβρουάριο – Ιούνιο 2011 ο επιτόπιος έλεγχος της Τράπεζας της Ελλάδος στα πεπραγμένα της Proton και παράλληλα είχε δοθεί απο το τέλος του έτους 2010 εντολή από την ΤτΕ προς την Proton να ακολουθήσει «πολιτική σημαντικής πιστωτικής συρρίκνωσης μειώσης του δανειακού χαρτοφυλακίου».

Σχετικά άρθρα