Καταπέλτης το δικαστήριο στη δίκη για τα εξοπλιστικά: Ισόβια για Αλ Ζαγιάντ και πολυετείς καθείρξεις για Μιχαηλίδη και τους άλλους κατηγορουμένους.
Ισόβια κάθειρξη στον καταζητούμενο έμπορο όπλων Φουαντ Αλ Ζαγιάντ αλλά και πολυετείς καθείρξεις σε βασικούς κατηγορούμενους επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στη δεύτερη μεγάλη δίκη για τα εξοπλιστικά, η οποία αφορά στην υπόθεση διακίνησης «μαύρου» χρήματος κατά την υπογραφή της σύμβασης των ρωσικών αντιαεροπορικών TOR M1, επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου.
Ειδικότερα, το δικαστήριο με την απόφασή του επέβαλε:
-Κάθειρξη 15 ετών στον Ντίνο Μιχαηλίδη, πρώην υπουργό της Κύπρου
– Κάθειρξη 15 ετών στον υιό του πρώην υπουργού Μιχάλη (η εισαγγελέας είχε προτείνει 14 έτη στον καθένα από τους δυο κατηγορούμενους)
-Ισόβια στον Φουάντ Αλ Σαγιαντ και επιπλέον κάθειρξη 17 ετών (η εισαγγελέας είχε προτείνει ισόβια και κάθειρξη 15 ετών)
-Ισόβια στον πρώην νομικό σύμβουλο του κράτους Αν. Σοφό και επιπλέον κάθειρξη 12 ετών (η εισαγγελέας είχε προτείνει ισόβια και κάθειρξη 10 ετών)
– Κάθειρξη 12 ετών στην σύζυγο του Αν. Σοφού που κατηγορείται για συνεργεία σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος (η εισαγγελέας είχε προτείνει δέκα)
Νωρίτερα, το δικαστήριο είχε αποφασίσει να κηρυχθούν ένοχοι οι κατηγορούμενοι σύμφωνα με τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν, υιοθετώντας στο σύνολό της σχεδόν την πρόταση που είχε κάνει πριν από περίπου ένα μήνα η εισαγγελέας της έδρας.
Βασικό πρόσωπο στη δίκη ήταν ο πρώην υπουργός της Κύπρου Ντίνος Μιχαηλίδης, ο οποίος ενεπλάκη στην υπόθεση μετά των εντοπισμό εμβασμάτων εκατομμυρίων ευρώ.
Τα χρήματα αυτά κατέληξαν σε offshore και στη συνέχεια σε τραπεζικό λογαριασμό του υιού Μιχαηλίδη, Μιχάλη, στον οποίο συνδικαιούχος εμφανίζεται ο Κύπριος πρώην υπουργός.
Ακόμη, κεντρικό πρόσωπο στη δίκη ήταν και ο έμπορος όπλων Φουάντ Αλ Ζαγιάτ ο οποίος καταζητείται, πλην όμως στο δικαστήριο εκπροσωπήθηκε από το δικηγόρο του Θ. Σοφό και καταδικάστηκε τελικά ερήμην.
Κομβικής σημασίας στη δίκη που ολοκληρώθηκε ήταν η κατάθεση του Νίκου Ζήγρα, εξαδέφλου του Άκη Τσοχατζόπουλου.
Ο Ν. Ζήγρας είχε μιλήσει για το ρόλο των κατηγορουμένων στην υπόθεση όπως ακριβώς είχε πράξεις και στην πρώτη δίκη για εξοπλιστικά με βασικό κατηγορούμενο τον Α. Τσοχατζόπουλο.
Στη δίκη αυτή ο Ν. Ζήγρας καταδικάστηκε για διακίνηση μαύρου πολιτικού χρήματος αλλά σήμερα είναι εκτός φυλακής καθώς του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας.
Στη δίκη που μόλις ολοκληρώθηκε η εισαγγελέας της έδρας είχε αναφέρει, μεταξύ άλλων για τον Ν. Ζήγρα: «Δεν ήταν ένας αθώος άνθρωπος. Ήταν δεξί χέρι, εξ απορρήτων του πρώην υπουργού, επωφελήθηκε και αυτός τα μέγιστα. Κανείς δεν έβαλε το κεφάλι του στο ντορβά δωρεάν. Έδωσε τους υπόλοιπους και πήρε ελαφρυντικό. Ανθρώπινο…».
Αντιδράσεις
Μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας ο κ. Ιωάννης Μαντζουράνης συνήγορος υπεράσπισης σε δήλωσή του ανάφερε: «Τρεις Ελληνίδες δικαστές αποφάσισαν σε πρώτο βαθμό και με βάση τα συκοφαντικά ψεύδη ενός ήδη καταδικασθέντος και ενός πρώην φυγόδικου και νυν φυγόποινου. Τα λάθη είναι ανθρώπινα. Humanum erraze. Γι’ αυτό και τις εσφαλμένες δικαστικές αποφάσεις διορθώνουν άλλα ανώτερα δικαστήρια. Στο δευτεροβάθμιο θα αποφευχθούν πλάνες και σφάλματα, θα αποδειχθεί η αλήθεια».