Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μιχάλης Σάλλας: Εθνικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονoμίας

Μιχάλης Σάλλας: Εθνικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονoμίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Μιχάλης Σάλλας, Τράπεζα Πειραιώς,

Την πρόταση του για την διαμόρφωση και εφαρμογή ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας, επανέφερε, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας, μιλώντας από το βήμα του 12ου συνεδρίου «Αριστοτέλης» στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τον κ. Σάλλα το σχέδιο πρέπει να υλοποιηθεί με τη συμμετοχή πολιτείας και επιχειρήσεων, και να περιλαμβάνει φορολογική μεταρρύθμιση μεγάλης κλίμακας, την εξυγίανση της δημόσιας διοίκησης και τον εκσυχρονισμό του συστήματος απονομής δικαιοσύνης.

Εξειδικεύοντας ο κ. Σάλλας έκανε λόγο για μακρόπνοη φορολογική πολιτική με ρήτρες τουλάχιστον 15ετίας και μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων κατά 2% ετησίως, για υπαγωγή των ΚΕΠ σε ανεξάρτητη αρχή και αναβάθμισή του και για δημιουργία ειδικών δικαστηρίων για την εξέταση οικονομικών και φορολογικών υποθέσεων.

Ο πρόεδρος της τραπέζης Πειραιώς προειδοποίησε πως παραμένουν τα μεγάλα εμπόδια στον δρόμο της ανάπτυξης, όπως το υψηλό δημόσιο χρέος, η περιορισμένη ρευστότητα κι η πολιτική αβεβαιότητα, με αποτέλεσμα – μεταξύ άλλων – να αποθαρρύνεται η όποια προσπάθεια για προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων.

Ζήτησε άμεση αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων για τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων, με τα οποία συνδέονται στενά οι ιδιωτικοποιήσεις και οι παραχωρήσεις εκμετάλλευσης υποδομών.

Πρότεινε τη δυνατότητα απόσβεσης των νέων επενδύσεων από τον πρώτο κιόλας χρόνο κερδοφορίας της επιχείρησης, την προκαθορισμένη σταδιακή μείωση του έκτακτου φόρου αλληλεγγύης μέχρι την εξάλειψή του και την αναπροσαρμογή των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ σε ρεαλιστικά επίπεδα, με βάση την πραγματική αξία και την χρήση ή απόδοση των ακινήτων.

Εισηγήθηκε επίσης την ενθάρρυνση, με κάποιο κίνητρο, της χρήσης καρτών και ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών – για να «νομιμοποιηθεί» εμμέσως σημαντικό μέρος της φοροδιαφυγής.

Σχετικά με τη στρατηγική της Τράπεζας Πειραιώς υπενθύμισε ότι προωθείται η ίδρυση ιδιωτικού επενδυτικού ταμείου, με αντικείμενο τη μεσομακροπρόθεσμη χρηματοδότηση των ΜΜΕ.Το Ταμείο θα στοχεύσει αρχικά στην άντληση 500 εκατ. ευρώ από τις διεθνείς αγορές με συμμετοχή της Τράπεζας Πειραιώς. «Εκτιμούμε ότι, αν όλα πάνε καλά, η όλη διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2015», διευκρίνισε.

Σχετικά άρθρα