Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

852 δισ. δολάρια πλουσιότεροι οι πλούσιοι του κόσμου το πρώτο εξάμηνο του 2023

852 δισ. δολάρια πλουσιότεροι οι πλούσιοι του κόσμου το πρώτο εξάμηνο του 2023
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Έλον Μασκ, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, Πλούσιοι και Διάσημοι, Τεχνητή Νοημοσύνη,

Το 2023 έχει φερθεί καλά, μέχρι στιγμής, στους 500 πιο πλούσιους ανθρώπους του κόσμου που είδαν τον πλούτο τους να αυξάνεται, αθροιστικά, κατά 852 δισ. δολάρια το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Αυτό το ποσό «μεταφράζεται» σε περίπου 14 εκατ. δολάρια κάθε μέρα για αυτό το διάστημα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg, που σημειώνεται πως πρόκειται για το καλύτερο εξάμηνο που είχαν οι 500 δισεκατομμυριούχοι από το δεύτερο εξάμηνο του 2020, όταν οι αγορές ανέκαμπταν από την πανδημία του κορωνοϊού.

Η αύξηση του πλούτου των πιο πλούσιων ανθρώπων στον κόσμο οφείλεται και πάλι στο ράλι των αγορών.

Ο δείκτης S&P 500, που παρακολουθεί ένα ευρύ φάσμα τομέων όπως οι τράπεζες, η μεταποίηση, η τεχνολογία και το λιανικό εμπόριο, σημειώνει άνοδο περίπου 16,5% φέτος.

Οι μετοχές της τεχνολογίας, ειδικότερα, ενισχύθηκαν σημαντικά το πρώτο εξάμηνο του 2023 λόγω του εκρηκτικού ενδιαφέροντος για την τεχνητή νοημοσύνη.

Ο τεχνολογικός Nasdaq 100 σημείωσε άνοδο 31% φέτος.

Το ράλι ωφέλησε τα στελέχη του τεχνολογικού κλάδου, με τους Έλον Μασκ και Μαρκ Ζάκερμπεργκ να είναι από τους μεγαλύτερους νικητές.

Ο πρώτος, διευθύνων σύμβουλος των Tesla και SpaceX, είδε την περιουσία του να εκτινάσσεται κατά σχεδόν 97 δισ. δολάρια έως τις 30 Ιουνίου, σύμφωνα με το Bloomberg.

Πλέον με πλούτο ύψους 237 δισ. δολαρίων, ο Μασκ είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο — μπροστά από τον Γάλλο Μπερνάρ Αρνό, τον διευθύνοντα σύμβουλο και συνιδρυτή της LVMH που τον είχε εκθρονίσει νωρίτερα.

Όσον αφορά τον Ζάκερμπεργκ πρόσθεσε σχεδόν 60 δισ. δολάρια στην καθαρή του περιουσία φέτος, μετά από μια άνοδο σχεδόν 80% της τιμής της μετοχής της Meta.

Βέβαια δεν είδαν όλοι οι δισεκατομμυριούχοι αύηξη του πλούτου τους.

Η περιουσία του Ινδού μεγιστάνα Γκόταμ Αντάνι μειώθηκε κατά 60,2 δισ. δολάρια φέτος, καθιστώντας τον τον μεγαλύτερο χαμένο στο δείκτη του Bloomberg.

Ο πλούτος του Αντάνι μειώθηκε όταν η αμερικανική εταιρεία short-seller Hindenburg Research ισχυρίστηκε σε έκθεσή της στις 24 Ιανουαρίου ότι ο όμιλος Adani «έχει εμπλακεί σε χειραγώγηση μετοχών και λογιστική απάτη κατά τη διάρκεια δεκαετιών». Ο Αντάνι αρνήθηκε αυτούς τους ισχυρισμούς.

Σχετικά άρθρα