Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Εύη Σιμοπούλου
Δημοσιογράφος

East Med Corridor (EMC): Η κυπριακή CYTA συμμετέχει στο γεωστρατηγικής σημασίας έργο

East Med Corridor (EMC): Η κυπριακή CYTA συμμετέχει στο γεωστρατηγικής σημασίας έργο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Cyta, East Med Corridor (EMC) - Υποθαλάσσιο Καλωδιακό Σύστημα, Ισραήλ, Κύπρος, Νίκος Αναστασιάδης, Σαουδική Αραβία,

Τη συμμετοχή της στο υποθαλάσσιο καλωδιακό σύστημα East Med Corridor (EMC), υπέγραψε η CYTA την Τρίτη (26 Ιουλίου 2022) στην Αθήνα.

Στο σχετικό δελτίο Τύπου, η εταιρεία αναφέρει ότι το υποθαλάσσιο καλωδιακό σύστημα East Med Corridor (EMC) αποτελεί «ένα έργο γεωστρατηγικής σημασίας, με διακρατική στήριξη, που αξιοποιεί τη γεωγραφική θέση της Κύπρου, της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας στη δημιουργία μιας διεθνούς ψηφιακής λεωφόρου, απαραίτητης για την παγκόσμια οικονομία».

«Συμπληρώνει και αναβαθμίζει τις υφιστάμενες τηλεπικοινωνιακές υποδομές που διαθέτει η Κύπρος και την τοποθετεί στο επίκεντρο της επικοινωνίας, μετατρέποντάς την δυνητικά σε πύλη σύνδεσης της Ασίας με την Ευρώπη», αναφέρει η εταιρία.

«Ξεκινώντας από τη Σιγκαπούρη, το EMC θα διέρχεται μέσω Σαουδικής Αραβίας, Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας και θα καταλήγει σε Ιταλία και Γαλλία.

»Η κατασκευή του θα ξεκινήσει το προσεχές φθινόπωρο και αναμένεται να ολοκληρωθεί και να τεθεί σε λειτουργία στο τέλος του 2025.

»Το συνολικό κόστος κυμαίνεται γύρω στα $850 εκ. και εκτός από τη CYTA, σε αυτό συμμετέχουν οι εταιρείες MENA HUB της Σαουδικής Αραβίας και οι ελληνικές TTSA και ΔΕΗ», εξηγεί η CYTA.

ΠτΔ: Πολλαπλά τα οφέλη για την οικονομία

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο Νίκος Αναστασιάδης επεσήμανε:

«Με την γεωστρατηγικής σημασίας συμφωνία για συμμετοχή της CYTA στο υποθαλάσσιο καλωδιακό σύστημα East Med Corridor η χώρα μας μετατρέπεται σε σημαντικό κόμβο ανταλλαγής τηλεπικοινωνιών και δεδομένων στην περιοχή ενώ πολλαπλά θα είναι τα οφέλη για την οικονομία μας».

Κωνσταντίνος Πετρίδης: Έδρα του εταιρικού σχήματος η Κύπρος

Σχολιάζοντας το γεγονός, ο Υπουργός Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Πετρίδης, ανέφερε ότι «με την επένδυση της CYTA, δεν επιτυγχάνεται απλά η ενίσχυση της συνδεσιμότητας της Κύπρου.

»Στη συμφωνία διασφαλίζεται ότι η έδρα του εταιρικού σχήματος του έργου EMC θα είναι η χώρα μας.

»Με αυτό τον τρόπο δημιουργούνται πολυδιάστατα οικονομικά οφέλη για την Κύπρο, ενώ, παράλληλα, δημιουργείται πρόσφορο έδαφος για συνέργειες και συνεργασία με την Ελλάδα και την Σαουδική Αραβία, με προεκτάσεις σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο».

Ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Κόκκινος, υπογράμμισε ότι «η συμμετοχή της CYTA στην δημιουργία του EMC υποστηρίζει στρατηγικά και διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στη διασφάλιση της ψηφιακής συνδεσιμότητας της χώρας μας.

»Ταυτόχρονα, εκπληρώνει έναν βασικό στόχο του Υφυπουργείου και της Πολιτείας, για διασύνδεση της Κύπρου με τους σημαντικότερους κόμβους ανταλλαγής δεδομένων στην περιοχή και την καθιερώνει ως περιφερειακό κόμβο τηλεπικοινωνιών και δεδομένων».

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της CYTA Μιχάλης Ιωαννίδης, σημείωσε ότι «συμμετέχουμε σε ένα έργο που δημιουργεί τον τηλεπικοινωνιακό άξονα Κύπρου – Ελλάδας ως την πύλη μεταφοράς δεδομένων της Ευρώπης».

«Με το EMC δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για σημαντικά γεωστρατηγικά και απτά οικονομικά οφέλη για τη χώρα μας.

»Από σήμερα είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στη μετατροπή της Κύπρου σε Περιφερειακό Κέντρο Δεδομένων και Επιχειρηματικότητας».

Ο CEO της CYTA, Αντρέας Νεοκλέους, δήλωσε ότι «επενδύουμε στο νέο διεθνές καλωδιακό σύστημα EMC για να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο την ποιοτική εμπειρία επικοινωνίας των πελατών μας.

»Η νέα διαδρομή θα πολλαπλασιάσει τη χωρητικότητα της διασύνδεσης της CYTAμε τον υπόλοιπο κόσμο, διασφαλίζοντας ακόμα μεγαλύτερες ταχύτητες και όγκους δεδομένων για τους πελάτες μας.

»Θα προσφέρει, επίσης, ανθεκτικότητα και εφεδρεία στην ψηφιακή διασύνδεση της χώρας, με πολλά μακροπρόθεσμα εμπορικά και οικονομικά οφέλη για τη Cyta και για τον τόπο».

Σχετικά άρθρα