Την ώρα που το παλαιότερο ταξιδιωτικό γραφείο στον κόσμο ανακοίνωσε και επίσημα το διαφαινόμενο «κανόνι» με ανυπολόγιστες ζημιές για τον τουρισμό και μεγάλο πλήγμα και για την Ελλάδα, αίσθηση προκαλεί βρετανικό δημοσίευμα για τα τεράστια ποσά που είχαν καρπωθεί τα τελευταία χρόνια τα αφεντικά της Thomas Cook.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε δημοσίευμά της η Telegraph και αναδημοσιεύει η Εφημερίδα των Συντακτών, την τελευταία πενταετία τα αφεντικά και κορυφαία στελέχη της εταιρείας είχαν λάβει συνολικά πάνω από 20 εκατομμύρια λίρες σε μπόνους, παρά τους φόβους ότι το σενάριο της χρεοκοπίας δεν ήταν τόσο μακρινό.
Μόνο ο Πίτερ Φανκχάουζερ, ο Ελβετός εκτελεστικός διευθυντής, είχε λάβει 8,3 εκατ. λίρες από το 2014 που ανέλαβε, μεταξύ των οποίων τα 2,9 εκατομμύρια ήταν μόνο για το 2015.
Οι οικονομικοί διευθυντές Μάικλ Χίλι και Μπιλ Σκοτ έχουν πάρει συνολικά περίπου 7 εκατ. λίρες απ’ το 2014.
Πάνω από 4 εκατ. λίρες είχαν πάρει οι μη εκτελεστικοί διευθυντές, μεταξύ των οποίων ο Βέλγος Φρανκ Μέισμαν που έλαβε 1,6 εκατ. λίρες.
Οι αριθμοί αυτοί εύλογα προκαλούν τον θυμό των εργαζομένων που πια χάνουν τις δουλειές τους, αλλά κάποιοι επιμένουν πως ο Φανκχάουζερ τα πήγε καλά σε πολύ δύσκολες συνθήκες.
Σύμφωνα με την Telegraph, όταν ανέλαβε η εταιρεία βρισκόταν αντιμέτωπη με οικονομικά προβλήματα αφού είχε ήδη προηγηθεί μια σειρά προειδοποιήσεων για τα κέρδη.
Παρολ’ αυτά κατάφερε να την επαναφέρει σε κερδοφορία το 2015.
Για τα επόμενα τρία χρόνια φάνηκε να αποδίδει καρπούς η προσπάθεια εκσυγχρονισμού και απόκτησης περισσότερων ξενοδοχείων με την εταιρεία να κρατιέται ακόμα στα πόδια της.
Το παρατεταμένο κύμα ζέστης το καλοκαίρι του 2018, το θερμότερο των τελευταίων ετών στη Βρετανία, συντέλεσε αρνητικά στην πορεία της εταιρείας αφού πολλοί προτίμησαν να μείνουν στη χώρα αντί να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.
Οι φόβοι για το Brexit αλλά και η πτώση της λίρας δεν βοήθησαν επίσης την κατάσταση, ενώ αυξανόταν παράλληλα ο ανταγωνισμός απ’ τους online operators.
Μια απ’ τις μεγαλύτερες προκλήσεις που είχε αντιμετωπίσει ο κ. Φανκχάουζερ ήταν ο τρόπος που χειρίστηκε η εταιρεία τον θάνατο δύο παιδιών που έκαναν διακοπές στην Κέρκυρα, σημειώνει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα της Telegraph.
Ο ίδιος παραδέχθηκε πως απέτυχε να δείξει συμπόνοια, μετά τις εκκλήσεις για μποϊκοτάζ στην εταιρεία.
Συνολικά η εταιρεία απασχολεί περίπου 21.000 ανθρώπους, εκ των οποίων περίπου 9.000 στη Βρετανία.
50.000 εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα
Σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, εκτιμάται ότι περίπου 50.000 τουρίστες έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα μας και όπως ανακοινώθηκε απ’ το υπουργείο έχουν ληφθεί μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Στην Κρήτη μόνο ανέρχονται σε περίπου 20.000 οι εγκλωβισμένοι ταξιδιώτες, ενώ περίπου 3.000 εκτιμάται ότι βρίσκονται στην Κέρκυρα.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Θεοχάρης είπε πως «προφανώς απλήρωτες υποχρεώσεις της εταιρείας προς τις τουριστικές επιχειρήσεις είναι ένα θέμα δικαστικό είναι θέμα που πρέπει να το δούμε και εμείς. Φυσικά θα υπάρχει ζημιά».
«Είναι ένας σεισμός 7 Ρίχτερ και αναμένουμε το “τσουνάμι”.
»Δεν είναι μόνο τα συμβόλαια όσων επισκεπτών ήρθαν και δεν θα καλυφθούν, είναι και αυτά που δεν θα υλοποιηθούν, καθώς όσοι είχαν κλείσει να έρθουν μέχρι τις 10 του Νοέμβρη απλά δεν θα πραγματοποιήσουν το ταξίδι τους», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος Τουριστικών Γραφείων και Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης, Μιχάλης Βλατάκης.
«Λέω ότι αναμένουμε και το “τσουνάμι”, καθώς δεν είναι δυνατόν να μην σκεφτόμαστε και τα συμβόλαια που έχουν ήδη κλειστεί για την επόμενη τουριστική σεζόν.
»Σε αυτήν τη φάση, έχω την αίσθηση ότι όλα βρίσκονται στον αέρα», ανέφερε ο κ. Βλατάκης.