Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Επένδυση μαμούθ: Η Aegean αγοράζει 42 Airbus έναντι 3 δισ. δολάρια

Επένδυση μαμούθ: Η Aegean αγοράζει 42 Airbus έναντι 3 δισ. δολάρια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για AEGEAN - Αεροπορική Εταιρεία, Airbus Defence and Space, Επενδυτικό Σχήμα,

Σε μία επένδυση μαμούθ μετά από 12 μήνες διαπραγματεύσεων ρίχνεται η Aegean Airlines, με την αγορά 42 αεροσκαφών Airbus Α320neo (New Engine Option). Η συνολική αξία της επένδυσης ανέρχεται σε 3 δισ. δολάρια και αποτελεί τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στην Ελλάδα, σύμφωνα με την εταιρεία.

Όπως ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης η εταιρεία υπέγραψε προσύμφωνο για την ανανέωση του στόλου της με 42 αεροσκάφη Airbus Α320neo (New Engine Option).

Το προσύμφωνο αφορά στην παραγγελία καταρχήν 30 αεροσκαφών, δύο τύπων της οικογένειας A320neo, (Α320neo και A321neo), με δικαίωμα προαίρεσης για 12 επιπλέον αεροσκάφη. Η παραγγελία περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον 10 αεροσκάφη της μεγαλύτερης έκδοσης Α321neo, με δυνατότητα αύξησης του αριθμού μέσω περαιτέρω μετατροπής μέρους της παραγγελίας από Α320neo σε Α321neo.

H ολοκλήρωση και υπογραφή της τελικής συμφωνίας με την Airbus, που αναμένεται τον Ιούνιο του 2018, θα επιτρέψει στην Aegean να συνεχίσει την επιτυχημένη αναπτυξιακή στρατηγική της, αυξάνοντας σημαντικά αλλά και ανανεώνοντας παράλληλα τον υπάρχοντα στόλο.

Τα αεροσκάφη της οικογένειας Α320neo με κινητήρες τεχνολογίας νέας γενιάς και Sharklets παρέχουν εξοικονόμηση έως 15% στην κατανάλωση καυσίμου, μείωση εκπομπών ρύπων και θορύβου, ενώ μπορούν να προσφέρουν ανάλογα με τον ακριβή τύπο και προδιαγραφές, πρόσθετη εμβέλεια από 600 έως και 1.500 χλμ. (δηλ. από 1 – 2 ώρες επιπλέον πτήσης).

Παρέχουν τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ δύο κατασκευαστών κινητήρων, είτε της Pratt & Whitney (PW1100G-JM), είτε της CFM International (LEAP-1A). Η εταιρεία έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις και με τους δύο κατασκευαστές κινητήρων και αναμένεται να καταλήξει σε τελική επιλογή έως τον Ιούλιο.

Τα νέα αεροσκάφη προσφέρουν δυνατότητες νέων υπηρεσιών προς τους επιβάτες, καθώς και αυξημένη εμβέλεια για επέκταση σε νέους προορισμούς και αγορές. Ενισχύουν σημαντικά την ανταγωνιστικότητα της εταιρείας, μέσω ουσιαστικών ωφελειών που συμβάλλουν στη βελτίωση του λειτουργικού κόστους.

Είναι η πρώτη φορά που γίνεται απευθείας παραγγελία από την Airbus.

Αναφερόμενος στη νέα επένδυση της εταιρείας ο αντιπρόεδρος της Aegean​ Ευτύχιος Βασιλάκης έκανε λόγο για μία πολύ σημαντική ημέρα και για την αρχή ενός νέου κύκλου ανάπτυξης και δημιουργίας. «Με την επένδυση στα αεροσκάφη νέας τεχνολογίας A320neo, ανανεώνουμε την υπόσχεση για ποιοτικές υπηρεσίες στους επιβάτες μας, ενισχύουμε την ανταγωνιστικότητά μας, πολλαπλασιάζουμε τις δυνατότητες συνεισφοράς και εξέλιξης των ανθρώπων μας, βελτιώνουμε ακόμη περισσότερο την πρώτη εντύπωση για τη χώρα μας».

«Η ομοιογένεια που προσφέρουν αυτά τα αεροσκάφη, σε συνδυασμό με το χαμηλότερο λειτουργικό κόστος, την κάλυψη μεγαλύτερης απόστασης και την πιο ευρύχωρη καμπίνα, καθιστούν την οικογένεια A320neo την καλύτερη επιλογή για τις αναπτυσσόμενες αεροπορικές εταιρείες, όπως η Aegean» δήλωσε ο Έρικ Σούλτς, Chief Commercial Officer της Airbus.

Υπενθυμίζεται ότι η Aegean ξεκίνησε το 1999 με δύο αεροσκάφη, ενώ ο στόλος της σήμερα απαρτίζεται συνολικά από 58 αεροσκάφη.

Αεροσκάφη που έχεουν περάσει από τον στόλο της είναι τα δημοφιλή Boeing 737 300/400, τα τετρακινητήρια Avro RJ100, καθώς και ελικοφόρα τύπου ATR 72

Σχετικά άρθρα